Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bojler wpięty do CO

krzysiekzz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ponieważ mam nadwyżkę prądu wytworzonego przez instalację fotowoltaiczną zastanawiam się nad jej wykorzystaniem do ogrzewania domu. Stąd pytanie do fachowców z wyobraźnią ekonomiczno-techniczną.

1. Czy przepływowy ogrzewacz, czy bojler?

2. gdzie podpięty ?

- tuż za piecem na wyjściu CO 

- przed pompą podłogową

- za pompą podłogową

- na powrocie

? ? ?

Zaznaczę, że nadwyżki będzie około 1000 KW rocznie więc nie będzie to jedyny sposób na ogrzewanie domu. Mam standardowy piec na paliwo stałe + ekogroszek. Podgrzewanie prądem wykorzystałbym jako pomocnicze w zimniejszych miesiącach lub jako samodzielne na jesień i wiosnę ( wtedy wystarcza mi oda w granicach 32-36 stopni) Mam 850 metrów podłogówki ( i tylko podłogówka). Czy jest realne, że woda utrzyma się w obiegu w granicach 35-38 stopni przy grzałce 2-3 Kw na prądzie jednofazowym?  Podłoga, jak i dom są oczywiście dobrze ocieplone.

Myślałem też nad wstawieniem grzałki w środku pieca, tzn. w płaszczu wewnątrz, ale kto się tego podejmie?

Pozdrawiam, krzysiek

Opublikowano

Przy takich rozwiazaniach bardzo fajnie sprawdzaja sie zbiorniki buforowe kombinowane. CWU jest podgrzewane albo z kotla i/lub grzalka. Z tego samego zbiornika pobierasz cieplo na potrzeby CO.

Tak pracuje to u mnie, przy czym prad jest po prostu z sieci, nie mam foto...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.