Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Najprostszy schemat C.O.

Roztocki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym się zwrócić do szanownych użytkowników forum o pomoc, przy projekcie C.O.

W całorocznym, parterowym domku letniskowym 35m2 chciałbym wykonać instalację C.O. W założeniach instalacja ma działać i być tania w wykonaniu - mam zamiar sprzedać domek za 3 lata.

Przeglądnąłem kilkadziesiąt projektów (każde mocno rozbudowane) i sporządziłem własny projekt, który chciałbym żebyście ocenili.

c3eab5d99e4c36eb.png

Dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano

Oceniając krótko: zły pomysł lepiej go nie stosuj. Można to zrobić za pomocą jednej pompy i do tego bezpiecznie. Słabo szukałeś.

Opublikowano

Hey! Dzięki za odzew i opinie.

Według logiki, najprostszy schemat to: piec, kaloryfer i pompa na powrocie. Jednak w instalacji, która ma 15l dość szybko można zagotować wodę + rozszerzanie wody. Stąd naczynie wzbiorcze.

Z tego, co odczytałem ze schematów, to 3 trójkątami oznacza się zawory trójdrożne, a szanowny kolega wziął to za pompę - zapewne mój błąd przy oznaczeniu.

Za naczyniem wzbiorczym jest zawór zwrotny.

Mógłbym prosić o konkretną radę, gdzie popełniłem błąd?

Opublikowano

Najprostszy schemat to:

- od wyjścia KOTŁA lub kominka nie pieca  bezpośrednio do dna naczynia otwartego jedna rura zwana bezpieczeństwa o średnicy minimum 1 cal.

- od bocznej części naczynia otwartego przelew o średnicy minimum 1 cal.

- w górnej cześć naczynia otwartego tzw fajka

- bezpośrednio nad źródłem ciepła jako odgałęzienie od rury bezpieczeństwa jedna pompa przed która jest filtr siatkowy a po obu jej stronach dodatkowo zawór kulowy.

- dalej to już instalacja odbiorcza

Masz wtedy bezpiecznie i najprościej jak się da.

Opublikowano

Popieram jak wyżej. Rura do przelewu jak powyżej, jedna pompa na zasilaniu i dodam małe ALE.

Żeby to działało musi być możliwość regulacji hydraulicznej - czyli ile wody ma gdzie lecieć - dlatego przy grzejnikach na powrocie zawory odcinające na imbus (by przykręcić przepływ) oraz na powrocie zawór dławiący (grzybkowy) żeby stłumić bojler. Na zasilaniu kulowy by go odciąć.

W takiej formie będzie działać - pamiętać o standardowych rzeczach jak filtr przed pompą, zawór zwrotny przed wężownicą bojlera, zawory bezpieczeństwa itd itp...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.