MistrzMasarski Opublikowano 3 Września 2018 #1 Opublikowano 3 Września 2018 Chciałbym kupić dolniaka, chyba mpma. Żeby uniknąć problemów z kominem dla bezpieczeństwa chciałbym dołożyć bufor. Ale teraz pytanie. Z wezownica? Do czego ona tak właściwie służy? Mam bojler 120 litrów, i to mi w zupełności wystarcza. Więc bufor miałby służyć tylko zimą do odbioru ciepła. W takim przypadku wystarczy bez.
Gość Digitrax Opublikowano 3 Września 2018 #2 Opublikowano 3 Września 2018 Jeżeli bufor ma służyć wyłącznie do magazynowania ciepła z kotła to wężownica zbędna. Zbiornik CWU podłączasz bezpośrednio do kotła i napędzasz osobna pompą. Bufor podłączasz tez bezpośrednio do kotła przez osobna pompę i termostatyczny zawór mieszający. Za buforem instalujesz zawór 3D z pompa i to wpinasz do instalacji CO.
shogunzlasa Opublikowano 4 Września 2018 #3 Opublikowano 4 Września 2018 A czemu za buforem? :P Przyjęło się że z lewej piec, potem bufor, potem wyjście z bufora po prawo i instalacja... Zawór 3D może być między kotłem a buforem (za obiegiem krótkim pieca) - wtedy ma lepiej do zasypowca - najpierw pobiera ciepłą wodę bezpośrednio z kotła (nadmiar tłoczy pompa do bufora), po wyłączeniu obiegu kotłowego pompa zaworu mieszającego zasysa ją z bufora. Podobnie pompa CWU - jak wepniemy ją między to pobiera wodę z kotła, a jak piec wygaśnie to bojler doładuje bufor...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.