Skocz do zawartości
IGNOROWANY

wychładzanie się bojlera

cyryl85

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Temat wałkowany nie raz, ale nie do końca dla mnie zrozumiałe rozwiązania, otóż mam ten problem, gdy piec jest wystudzony, a pompa c.o nie zostanie wyłączona to ciepła woda z bojlera idzie na grzejniki, i automatycznie włącza mi się grzałka w bojlerze, która próbuje zagrzać całą wodę w tym obiegu. Nie powiem, że nie stało się tak, że trochę mnie to uderzyło po kieszeni, bo uderzyło (ponad 2k dopłaty do wyrównania zużytego prądu przez 6 miesięcy). Teraz pompka c.o jest wyłączona, ale jak przyjdzie jesień, czy sezon grzewczy, chciałbym mieć już problem rozwiązany. Jak to zrobić by mieć wszystko w porządku? Bojler 100L znajduje się na strychu piętrowego budynku, piec w piwnicy.

Czytałem, że można zainstalować zawór różnicowy, ale w którym miejscu go zamontować? albo jaki zawór wybrać?

proszę o wszelkie sugestie, jeżeli jest potrzeba mogę zrobić rysunek instalacji jaka się u  mnie znajduje..

Opublikowano

Zrób rysunej, to wiele rozjasni.

Moje domysły:

Pompka jest na powrocie i jedna obsługuje zarówno instalacje CO jak i bojler. W takim przypadku nic nie zrobisz, włączona pompa będzie zawsze ciągnęła wodę z bojlera. Zawór roznicowy czy zwrotny nic nie da...

Pomoże jedynie wyłączanie pompy lub dobry sterownik wylaczajacy pompę, jeśli temperatura w instalacji jest niższa niż w bojlerze. Ale problemem może być odległość bojlera od kotła...

Opublikowano

wygląda to mniej więcej tak https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/baa6490eaf969011 , ogólnie mam same zawory kulkowe, czy w piwnicy, co zaznaczyłem na rysunku, czy na strychu, ich już nie zaznaczałem, jest ich sporo więcej. Może jakieś bezprzewodowe czujniki czy coś co można wpiąć w sieć wifi, i sterownik co to ogarnie..

Chyba, że jest jeszcze możliwość za-sterowania zasilaniem pompki biorąc pod uwagę temperaturę na kotle, jeżeli spadnie powiedzmy poniżej 35 stopni to automatycznie odcinałoby zasilanie na pompę..

co.png

Opublikowano

Najprościej to wstawić elektrozawór na rurze zasilającej do bojlera i termostat różnicowy (np. taki https://allegro.pl/termostat-roznicowy-pompa-solarny-sterownik-modul-i6645733977.html,
który zamykałby ten zawór jeżeli  temperatura wody w CO byłaby niższa niż temperatura CWU i analogicznie jak temperatura CO będzie wyższa od CWU to zawór się otworzy.
Poza tym masz źle podłączone naczynie przelewowe, powinno być podłączone bezpośrednio z pieca , bez żadnych zaworów po drodze.

Opublikowano

No można wstawić pompkę, nawet byłoby to lepsze rozwiązanie, tylko musiałby dołożyć jeszcze jedną rurę od pieca przed pompą CO do bojlera (i tu może być problem bo piec w piwnicy a bojler na strychu), bo jeżeli wstawi się pompkę przed bojlerem tak jak jest teraz to po wyłączeniu pompki CWU pompa CO i tak będzie pchać wodę przez bojler co doprowadzi do wystudzenia zasobnika.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Edit: Nie dopatrzylem sie na schemacie ze zrozumieniem. Tu rzeczywiscie moze byc problem z ta dodatkowa rura.

6 godzin temu, darek69 napisał:

, bo jeżeli wstawi się pompkę przed bojlerem tak jak jest teraz to po wyłączeniu pompki CWU pompa CO i tak będzie pchać wodę 

Wlasnie po to stosuje sie miedzy pompka a boilerem zawor zwrotny o czym pisalem

6 godzin temu, darek69 napisał:

tylko musiałby dołożyć jeszcze jedną rurę od pieca przed pompą CO do bojlera .

Zostawiasz jak jest. Pompe montujesz na rurze pomiedzy pionem do przelewowego a boilerem. Niech sie wypowiedza jeszcze madrzejsi ode mnie, ale nie bedzie z tym wiekszego problemu, ze zasilanie CWU moze byc dosc blisko przelewowego.

Opublikowano

Przede Wszystkim obecny układ jest niebezpieczny i nie zgodny z zapisami prawa.

Winno być tak jak na załączonym rysunku. Przed pompami zawór kulowy i filtr skierowany sitkiem do dołu. Za pompami zawory zwrotne. Dodatkowo na zasilaniu wężownicy zbiornika CWU ma być odpowietrznik automatyczny.

CO.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.