Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam piec Klimosz Duo 25 kW na ekogroszek. Z samym piecem nie mam problemów w zimę wszystko spalało się świetnie i cały dym szedł w komin. Problem pojawił się teraz w lato, gdy przełączyłem na tryb letni i pali tylko c.w.

Potrzymanie mam ustawione na 30 min. i teraz nie cały czas, ale nieraz dym leci z łączenia między czopuchem a rury, która idzie do komina. Fachowiec mówił, że to może być spowodowane brakiem ciągu komin u góry jest chłodny i dlatego nie ma ciągu w zimę tego problemu nie ma bo cały czas się pali. W lato tylko jest podtrzymanie.

Jak można się tego pozbyć? mam zamiar wykuć dziurę, na zewnątrz, teraz jej nie mam, ale piec jest szczelny wiec nie wiem, czy to coś da, a może zasilikonować to łączenie lub coś innego.

Macie jakieś sugestie ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Jest specjalny silikon do tego typu prac, w kazdym sklepie. Wentylacja / nawiew powinien byc z zewnatrz.

Opublikowano

Otwórz wyczystkę, podpal kawałek gazety i włóż do niej. Jak nie ma ciągu i nie porywa kawałków palonej gazety, to musisz szukać problemu w kominie.

Opublikowano

Komin jest przeczyszczony. Ciąg jest, ale nie zawsze. Jak się pali to nie ma problemu, ale jak jest podtrzymanie i się tylko tli nie ma ognia to kiedy nie ma ciągu (nie zawsze) to leci właśnie tą szczeliną.

Opublikowano

Im bardziej upalne dni to większe kłopoty z ciągiem bo na dachu wyższa temperatura niż w kominie. W takiej sytuacji po starcie dmuchawa musi przepchnąć gorące spaliny z nad palnika przez komin aby ciąg powrócił. Gdy komin nieszczelny to się dymi. Jedyne rozwiązanie to uszczelnić połączenia.

Zwrócić uwagę czy nie czuć dymu w pomieszczeniach mieszkalnych przez które przechodzi komin, przy spękaniach komina tam też może wydobywać się dym a wraz z nim czad.

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam

Mam taki sam problem, dym wydostawał się przez kolano czopucha ale to już opanowałem przez silikon wysokotemperaturowy. Dziś jednak zdarzyło się że spaliny leciały mi przez skraplacz. Komin mam nowy, stary  był pęknięty i miał problemy z ciągiem.

Jaki powinien być czas podtrzymania? ja ma ustawione 80 minut.

Mój kocioł to klimosz LE 20kw.

Czy w podtrzymaniu powinno się wydzielać dużo dymu? Pewno nie powinno, to co jest przyczyną tego?

Mam kocioł od listopada ubiegłego roku przez okres zimowo wiosenny problem nie występował. Pale pierwsze lato.