spider1987 Opublikowano 21 Czerwca 2018 #1 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Witam mam kocioł z podajnikiem na eko groszek potrzebuje do niego bojler myśle o 200l (rodzina 2+1) czy wartko kupić używany nierdzewny np Viessmann czy lepiej nowy emaliowany (cena podobna) Co jest lepsze wężownica czy dwupłaszczowy Latem chce przepalać co kilka dni może warto wsiąść 300 litrowy (mam duża kotłownie)
Gość Oldek Opublikowano 21 Czerwca 2018 #2 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Takie same rozterki miałem kilka miesięcy temu. Wybrałem Viessmana 160 l. (4 dorosłe osoby, 1 dziecko), jeszcze nie zdarzyło się żeby ciepłej wody brakło. http://allegro.pl/bojler-cwu-viessmann-160-nierdzewka-1w-wezownica-i7396336096.html#thumb/1 Dodałem do tego grzałkę 2kW z firmy Selfa. Teraz na ruszcie awaryjnym drewnem dogrzewam CWU do 70-80 °C i trzyma mi to do 3 dni. Jak wypadnie tak że jestem przed kacem, włączam grzałkę. Na wyjściu z bojlera mam zamontowany zawór 3D termostatyczny i nie wyjdzie z niego cieplejsza woda niż 45°C.
PioBin Opublikowano 21 Czerwca 2018 #3 Opublikowano 21 Czerwca 2018 6 godzin temu, spider1987 napisał: ... używany nierdzewny czy lepiej nowy emaliowany (cena podobna) Co jest lepsze wężownica czy dwupłaszczowy Latem chce przepalać co kilka dni może warto wsiąść 300 litrowy (mam duża kotłownie) Uzywany/nowy tylko nierdzewny. Dwuplaszczowy przy czym sprawdz max cisnienie pracy po stronie CO. Czesto jest ograniczenie do 1,5bar i uklad zamkniety odpada. Warto wiekszy ale najwazniejsze to ocieplenie i jak najmniejsze straty ciepla.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.