walher Opublikowano 20 Czerwca 2018 #1 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Witam - mam nie lada problem. Przymierzam się do zmiany kotła z kotła miałowego na kocioł na eko groszek z podajnikiem i nie wiem jakiej mocy kocioł wybrać (i jakiego producenta). Poprzedni - miałowy był duży 34 KW ale słyszałem że odpowiednikiem takiej mocy kotła miałowego jest 17 kw kocioł na eko groszek - czy to prawda? Dom - obecnie użytkuję powierzchnię ok. 180 m2 ale też mam 2 pomieszczenia które mogą być użytkowane sporadycznie kiedy przyjadą dzieci w odwiedziny (rzadkość). Dom z lat 90-tych ocieplony styropianem 5 cm - okna OK. Chciałem kupić kocioł 23 KW SAS Efekt ale naczytałem się że może być on przewymiarowany, a nie jest to nic dobrego jeżeli chodzi o efektywność grzania. Proszę o radę jakiej mocy kocioł kupić - 23 czy 17 KW sas efekt, klimosz LE 21 KW czy też jakiś inny dobry i sprawdzony kocioł (klasa 5). Kocioł musi być nie za duży z czopuchem do góry - nie za duża kotłownia.
Ksieciunio Opublikowano 20 Czerwca 2018 #2 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Dokładnie wypełnij ten kalkulator -> http://cieplowlasciwie.pl/start
walher Opublikowano 20 Czerwca 2018 Autor #3 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Wg obliczeń wychodzi mi że potrzebuje kocioł o mocy 18 KW - około połowy mocy kotła miałowego. Teraz tylko jaki okcioł - czy 17 kw SAS czy 20 KW innej firmy?
walher Opublikowano 20 Czerwca 2018 Autor #4 Opublikowano 20 Czerwca 2018 A bez podania części użytej sporadyczni - 13 KW (raczej nie będzie używana ale gdyby?) Myślę że 17-18 KW będzie wystarczający - tylko teraz pytanie - jakiej firmy i jaki kociołek wybrać? Poradźcie
SUSPENSER Opublikowano 5 Lipca 2018 #5 Opublikowano 5 Lipca 2018 Polecam RBR-K 15 - w razie potrzeby wyciągnie ponad 20 kW, ma 5 klasę, obsługa jest bardzo łatwa, w cenie sterownik internetowy z panelem dotykowym, czyszczenie wajchą a'la jednoręki bandyta itd.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.