MYach Opublikowano 29 Kwietnia 2018 #1 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Witam wszystkich. Mój stary kopciuch uległ biodegradacji i stanąłem przed koniecznością wyboru nowego kotła. Ogrzewam dom z cegły, nieocieplony, 90m2 + bojler 150l.Stary piec nie miał żadnych oznaczeń. Podejrzewam ze moc wahała się od 12 do 15 KW. Ponieważ nie dysponuję dużą gotówką potrzebuję kotła taniego max 5000 zł. Idealnie by było z podajnikiem, znalazłem piec termeko na jednym z portali, ale nigdzie nie ma o nim opinii. I tu moja prośba do doświadczonych forumowiczów, czy ten piec jest warty uwagi? Czy jego moc 13kw do 90m2 będzie odpowiednia? Standardowo powinien ogrzać do 130... Sprzedająca firma reklamuje również, iż piec ma na wyposażeniu standardowym sterownik z możliwością podpięcie do Wifi co jest dodatkowym atutem. Tu link do ogłoszenia: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6151394412
Andrzej_M_ Opublikowano 29 Kwietnia 2018 #2 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Witaj na forum. Pytanie, czy jest sens kupować kocioł, który nie posiada żadnych certyfikatów. Sejmik Województwa Mazowieckiego przyjął uchwałę antysmogową dla Mazowsza i według przepisów ten kocioł (który podałeś w linku) będzie mógł być użytkowany, tylko do końca 2022 roku.
MYach Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Autor #3 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zdaję sobie sprawę że więcej jak 4 lata może nie wytrzymać ...w przyszłości jest w planach rozbudowa sieci gazociągu z rozprężni z Duonu to wtedy będę miał możliwość podłączenia innego pieca. Teraz dofinansowanie jest tylko do kotłów piątej klasy ale tylko i wyłącznie na pelet Nie stać mnie niestety na takie ogrzewanie
Gość Oldek Opublikowano 29 Kwietnia 2018 #4 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Jest na forum "autorytet" który na sezon grzewczy spala 3 t. pelletów, do ogrzania (licząc po podłodze) 300 m², może On coś doradzi w temacie, może grzanie pelletami nie jest takie drogie jak może się wydawać.
Andrzej_M_ Opublikowano 29 Kwietnia 2018 #5 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zdaję sobie sprawę że więcej jak 4 lata może nie wytrzymać ,,,, Nieco więcej optymizmu. Jeżeli będziesz sprawnym operatorem, to te cztery lata przemnóż przez pięć. Kocioł którym jesteś zainteresowany, produkowany jest (prawdopodobnie) w firmie "STALKOT" . Można to zweryfikować po NIP-ie i Regonie właścicielki firmy "Termeko". Na stronach tego producenta dowiesz się więcej o budowie tego kotła.
MYach Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Autor #6 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 To jednak różne firmy. Oglądam również inny kocioł http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7262024603 Mniej zaawansowany sterownik i inna retorta. Czy jest różnica w użytkowaniu okrągły czy kwadrat?
Andrzej_M_ Opublikowano 29 Kwietnia 2018 #7 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 To jednak różne firmy. ,,,, Oczywiście, że to są różne firmy. Podmiot gospodarczy od którego chcesz zakupić kocioł, rozpoczął działalność dnia 2016.01.15. Siedziba tej prężnej firmy mieści się w Poznaniu na osiedlu Kosmonautów numer bloku 15 mieszkanie 107. https://www.google.pl/maps/place/Osiedle+Kosmonaut%C3%B3w+15,+Pozna%C5%84/@52.4370862,16.9433499,126a,35y,357.24h,45t/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x47045caff2b37b39:0xfff1da4f132809a3!8m2!3d52.4382419!4d16.943683
MYach Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Autor #8 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Czy to że mają zarejestrowaną działalność w bloku przekreśla towar którym handlują? Zapewne nie mają tam produkcji ;).. Stalkot ma piece nieznacznie droższe ale nadal do 5k. Co zatem polecacie? Termeko Stalkot Magnum z Pleszewa?
Andrzej_M_ Opublikowano 1 Maja 2018 #9 Opublikowano 1 Maja 2018 Czy to że mają zarejestrowaną działalność w bloku przekreśla towar którym handlują? Zapewne nie mają tam produkcji ,,,, Mamy dwudziesty pierwszy wiek i dostępne "rewolucyjne" narzędzie w postaci internetu. W tej globalnej społeczności można znaleźć sporo ważnych i ciekawych informacji. Na początek rozważań adres: 63-300 Pleszew ul. Armii Poznań 7 Firma: "STALKOT" "KOM-STER" "Termeko" Osoba: Walendowski Waldemar Walendowski Michał Walendowska Violetta To w temacie różnic pomiędzy kotłami "STALKOT" i "Termeko". ,,,,Magnum z Pleszewa? Co do tego kotła, to polecam zaznajomić się procesem spalania palnych par i gazów w komorze spalania kotła, wyposażonego w ruszta wodne.
MYach Opublikowano 1 Maja 2018 Autor #10 Opublikowano 1 Maja 2018 Andrzej, pomijając koligacje rodzinne, czy warto się interesować tymi kotłami? Czy bardzo odstają jakością od znanych i cenionych producentów?
gadulla63 Opublikowano 23 Stycznia 2020 #11 Opublikowano 23 Stycznia 2020 witam wszystkich. ogrzewam 197 m kwadratowych trzeci sezon piecem termeko 20 kw (nie jest to piec 5 klasy) który kosztował 4997 zł. roczne spalanie to około 3.2 tony. w tym roku będzie chyba dużo mniej. dom jest z lat 60. suporeks z wykładką z cegły czerwonej. na zewnątrz jest założony sajding. w pierwszym sezonie zimowym wprowadziłem kilka ulepszeń to znaczy lepsza izolacja drzwiczek pieca, cokołu trzy strony, drugiego wejścia na palnik, zamiast płyty stalowej oddzielającej kanały włożyłem cegły szamotowe, przy ruszcie pionowym zamiast oryginału metalowego też cegły szamotowe, wymieniłem również sterownik (bez pid różnica spalania na dobę to około 3-4kg). przy temperaturach na zewnątrz około 0 st. spalam na dobę 16 - 17 kg. oprócz ogrzewania domu grzeję wodę użytkową za pomocą jada 3,18. w domu jest utrzymywana temperatura 22-24 st. czytając wypowiedzi na forach myślę, że zużycie opału jest ok. z czysty sumieniem mogę polecić ten piec. jeżeli ktoś ma taki piec i chciałby się podzielić swoimi doświadczeniami z tym piecem to bardzo proszę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.