raf2 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 #1 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Cześć, Trafiłem tutaj szukając w internetach potwierdzenia lub zaprzeczenia podjętych decyzji co do sposobu ogrzewania domu i cwu. Obecnie w planach jest ogrzewanie podłogowe na parterze i grzejniki na poddaszu (+ podłogówka w łazience na poddaszu). W sumie to, chyba dziś zmieniłem zdanie co do poddasza - będzie podłogówka, pomimo, ze fachowiec rozprowadził instalację pod kaloryfery... Czy zmiana na podłogówkę, kosztem wyrzucenia pieniędzy w piź...ec, "wyjdzie mi na zdrowie", przynajmniej ekonomiczne? Często pojawia się też informacja o konieczności projektu instalacji podłogówki. "Mój" hydraulik o taką mnie nie zapytał, więc domyślam się, że chce zrobić ją "na oko", bazując na własnym doświadczeniu. Czy znajdzie się ktoś tutaj, zajmujący się projektowaniem takich instalacji (oczywiście odpłatnie)? Kolejną kwestią jest zasadność wyboru źródła ciepła. W planach był piec Kostrzewa TwinBio Luxury NE 8kW lub Lazar SamrFire 11 kW (choć ten chyba za duży). Pomijając moc kotła, bardziej nurtuje mnie możliwość zasilania podłogówki piecem pelletowym - czy jest to możliwe bez negatywnego wpływu na kocioł? Wiem, że stosuje się bufory, wyczytałem też, że w tak małych kotłach nie są konieczne - szukam rzetelnej informacji. Zasugerowano mi też zamianę kotła na pellet na pompę ciepła powietrze-woda. Tylko czy sprawność pomp tego typu daje gwarancję ogrzania budynku przy - 20 na zewnątrz, bez wspomagania grzałkami? Bo w pompy z wymiennikiem gruntowym nie wątpię, ale koszty instalacji są poza moim zasięgiem. Tutaj nie wspomnę o kolejnej garści pieniędzy wyrzuconych w piź...ec - chodzi o komin. Nie ukrywam, że szukam optymalnego rozwiązania, chyba jak każdy inwestor... Będę wdzięczy za komentarze. Poniżej kilka informacji dotyczących budynku: Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 142,0 m2 Kubatura ogrzewana budynku VH: 364,5 m3 Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 8352 kWh/rok Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 4571 W Planowany kominek w celach "rekreacyjnych"
shogunzlasa Opublikowano 23 Kwietnia 2018 #2 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Bierz piec pelletowy + bufor ciepła (np. 600L)Piec może być wtedy większy - będzie się rzadziej włączać - bufor przejmie nadmiar energii - co jest ważne bo to otwiera pole na nowe modele pieca.Ja tam polecam z palnikiem samoczyszczącym, rotacyjnym (KIPI, PELLAS REVO) ale to dlatego, że w okolicy mamy producentów pelletu różnej jakości - ten zmieli mniej więcej wszystko.Są też samoczyszczące płytowe itp.https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/25733-kocio%C5%82-na-pellet-do-10-tysi%C4%99cy-z-palnikiem-samoczyszcz%C4%85cym-lista/Co do instalacji - jak masz piec + bufor to już co zrobisz za tym czy to podłogówka czy grzejniki to pół biedy. Nie daj się tylko wpuścić w maliny - np w zawór termostatyczny gdzie będziesz ganiać i przestawiać sterowanie z ręki. Piece pelletowe mają pogodówkę w standardzie.Fajnie też mieć 2 mieszacze - osobno parter i piętro bo jednak zapotrzebowanie jest inne. Ogólnie temat rzeka - każdy doradzi, każdy ma swoją wizję i każdy może mieć rację - a z racją jak z d**ą - każdy ma swoją :)
raf2 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Autor #3 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Na co zwróć uwagę przy ewentualnym zakupie bufora?
shogunzlasa Opublikowano 25 Kwietnia 2018 #4 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Bufor to po prostu baniak na wodę. Jak weźmiesz coś co buforem jest - to raczej tutaj problemów nie ma - to są gotowe konstrukcje. Trzeba patrzeć na wymiar - by się dało wnieść, postawić, ocieplić, by odpowietrzenie wyszło na górze i to wszystko się zmieściło.Im większy bufor - tym piec rzadziej się załączy, popracuje dłużej na odpowiedniej mocy. To nie jest tak, że musi być 600L - fajnie jak jest, ale jak będzie 300L, 400L - to i tak lepiej niż jego brak. Trzeba zwrócić uwagę, by schemat z buforem był dobry - czyli zabezpieczenie powrotu, mieszacze, średnice, zawory zwrotne itd.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.