Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sporadyczne Palenie Drewna Na Palniku Rynnowym

PiotrekS1979

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie czy można sporadycznie palić drewno na palniku,bezpośrednio na nim?Mi się wydaje,że tak bo co mogłoby się stać.Oczywiście podajnik będzie pusty.Niedługo zamówię groszek z *** ale zanim mi przyjdzie chciałbym palić drewnem,mam dosyć tych gównianych ekogroszków.

Opublikowano

A nie masz rusztu awaryjnego który się wmontowuje nad palnikiem??

Opublikowano

Nie,musiałbym coś wyspawać

Opublikowano

Nie sądze żeby palenie drewna miało coś na palnik zaszkodzić ale dużo to tam nie naukładasz tego drewna. Wygodne to też nie będzie - jak dołożyć żeby nie spadło, itd...

Opublikowano

U mnie tuż nad palnikiem są wspawane kątowniki  z boków i na nich w razie potrzeby kładzie się ruszt żeliwny ale trzyczęściowy. 

W całości by się nie dało bo za duży i nie wejdzie przez drzwiczki.

Opublikowano

Jutro coś będę kombinował.Spawarka jest,jakieś żelastwo się znajdzie.

Opublikowano

Możesz Kolego śmiało coś takiego praktykować!

Ja tym sposobem "dogrzewam" już 5 sezon. Jedyny mankament - ruszt stalowy spawany muszę co roku spawać od nowa, gdyż jest stosunkowo blisko palnika i i się wypala. U mnie piec grzeje na eko przez cały czas, a ja ruszt wkładam tylko gdy chcę podnieść temperaturę na piecu. Jeden warunek - powinieneś mieć suche drewno.

Powodzenia!

Opublikowano

Dziękuję,już sprawdzone.Można palić bez żadnych problemów.Drewno mam leżakowane,suche.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.