Rafaelio Opublikowano 26 Marca 2018 #1 Opublikowano 26 Marca 2018 Chciałbym wiedzieć jaki mogę osiągnąć koszt CO i CWU w sezonie, po termomodernizacji jaką planuję wykonaćw najbliższych latach i na co waszym zdaniem powinienem zwrócić szczególną uwagę aby osiągnąć jak najlepszy rezultat. http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3yjb Modernizacje jakie zamierzam przeprowadzić to: 1. Wymiana okien na 3 szybowe 7 komorowe (narazie tylko połowę na piętrze) + rolety. 2. Wymiana instalacji CO: - Podłogówka 100% (dwie rozdzielnie na dwa piętra) - Głowice termostatyczne sterowane inteligentnie (obniżanie temp w czasie nieobecności) - Kocioł z podajnikiem - prawdopodobnie 20 kW KSR Beta Plus Pereko opalany miałem, sterowany SKZP-02F (z wykorzystaniem wszystkich czujników oraz siłownikiem do zaworu 4d) 3. Mechaniczna wentylacja z odzyskiem ciepła - prawdopodobnie AERISnext 350 na instalacji PE-FLEX. 4. Docieplenie: strychu - 10 cm styropianu, parteru - 10 cm styropianu zamiast żużlu, piętra - 5 cm styropianu zamiast żużlu. Schemat instalacji, która najbardziej przypomina tą, którą mam i będę miał to: Spalam tak jak w linku powyżej - 5100zł / sezon. ok 6t węgla w cenie 850zł/t ok 2m3 drzewa (głównie do rozpalania) Piec co wieczór jest wygaszany na ok 8h.
Rafaelio Opublikowano 29 Marca 2018 Autor #2 Opublikowano 29 Marca 2018 Czy zawór 3D na powrocie podłogówki w tym przypadku to dobry pomysł?
rumunn9r Opublikowano 29 Marca 2018 #3 Opublikowano 29 Marca 2018 Troszke go odwrotnie wpieli ;) Wydaje mi sie ze ZZ powinien byc po stronie ssacej;) Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Rafaelio Opublikowano 29 Marca 2018 Autor #4 Opublikowano 29 Marca 2018 Planuję to zrobić w ten sposób że na piecu będę miał zawsze 60*C, za zaworem 4D - 40*C które będzie szło na podłogówkę, na powrocie podłogówki zawór 3D ustawiony na 20*C. Pozwoli to w razie potrzeby szybko dogrzać jakieś pomieszczenie a na powrocie będę miał zawsze chłodną wodę potrzebną obniżenia temp. zasilania podłogówki. Jestem zielony w temacie i być może źle to rozumiem, proszę o wyrozumiałość :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.