Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Na Pellet - Kwestia Sterowania Rozpalaniem

redo10000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Przymierzam się do kotła na pellet. Zainteresowała mnie kwestia sterowania rozpalaniem i wygaszaniem kotła w układzie bez bufora. Producenci na ulotkach podają bełkot marketingowy, a nawet w DTR czy instrukcjach obsługi brak rzetelnej szczegółowej informacji. Interesuje mnie kwestia, czy w kotle na pellet jest możliwość np. sterowania czasowego rozpalaniem w zależności od dni tygodnia - tj. np od 15 kocioł ma się rozpalić i nie wygaszać do 23 bez względu na wszystko - po osiągnięciu zadanej ma w tym czasie przechodzić w nadzór. O 23 powinien zacząć się wygaszać w ten sposób, aby nadmiar ciepła odprowadzić najpierw do grzejników. Od 23 do 4 bezwzględny postój kotła. Od 4-8 załączenie, 8 wyłączenie przerwa do 15. Czy takie sterowanie czasowe jest możliwe, a jeśli tak, to jakie kotły mają to w standardzie lub czy można w jakiś sposób samemu takie sterowanie zrobić? Czytałem o mozliwości sterownia rozpalaniem jedynie od temperatury kotła i zadanej histerezy, ale to bez bufora nie ma sensu bo co 0,5h-1h kocioł by się rozpalał i gasił, co jest chyba bez sensu. Jak ma się zgasić, to powinien to zrobić przynajmniej na parę godzin, aby uzyskać jakąś wymierną korzyść z tego rozpalania i gaszenia. Jakie macie przemyślenia czy też rozwiązania w tym względzie?

Opublikowano

Witaj

Mogę Ci odpowiedzieć na przykładzie kotła Blacksta + 12. Link do pracy kotła https://stokercloud.dk/v3/#/bsbojano/main-page.

Kocioł pracuje tak aby utrzymać zadaną temperaturę w domu, do tego w harmonogramie ma wymuszenie by nie pracował od godziny 8. do  16. Można tak go zaprogramować aby mial dowolne przerwy w każdy dzień tygodnia. Kocioł tak będzie modulował mocą aby nie wygasić się i pracować w odpowiednich porach. Na wykresie na żółto- praca palnika 100% , Jak widać jedno rozpalenie na dobę. 

Opublikowano

Wielkie dzięki za odpowiedź Kroitzman. Dokładnie o taką pracę kotła mi chodzi. Musze bliżej przyjrzeć się temu kotłowi. Zna ktoś jeszcze może kotły pelletowe, które także potrafią pracować zgodnie z harmonogramem - da im się zaprogramować przerwę?

Opublikowano

Witaj kolego redo , jeśli chodzi o prace według harmonogramów zależy to bardziej od możliwości sterownika niż samego kotła.

Dobrze wiesz , że praktycznie każdy kocioł na pellet może się sam rozpalić i wygasić więc jeżeli będzie wyposażony w sterownik np taki 

to ustawisz sobie według własnych potrzeb.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, wynika z tego że jednak jakiś wybór jest w tym zakresie. Pewnie, że opcja harmonogramu czasowego zależy od sterownika, jednak czesto ciężko znaleźć taką informację, czy dany sterownik faktycznie będzie pracował wg zadanego harmonogramu.

Opublikowano

Sterownik Pluma 850, 860 w połączeniu z econetem300 będzie pracował tak jak Ty sobie tego życzysz. Ja nie rozumiem w czym Ty masz problem. To dziś już standart a jak coś nie domaga to znaczy , że nie trzeba w to inwestować.

Opublikowano

Generalnie nie ma problemu, wystarczy że w dowolnym kotle ustawisz harmonogram a w nim dużą różnicę temperatur, np. 15*C- 25*C. U mnie piec kostrzewy tak działa przy ustawieniach 19*C-21.5*C i wciągu doby piec rozpala się 4-5 razy, przy temp. zew. ok. 0*C.

Ewentualnie włącznik czasowy na zasilaniu pieca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.