Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zmiana Na Zaworze 3D By Zniwelować Ogrzewanie Grawitacyjne

poll

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Mam mały problem chciał bym się pozbyć efektu grzania grawitacyjnego który powstał przy zmianie kierunku trzpienia w zaworze 3d by rozwiązać problem ochrony powrotu kotła niestety efektem jest małą poprawa.

Foto 1 - schemat

Foto 2 - Tak miałem zamontowany zawór 3D i działało bez efektu grawitacyjnego. Lecz według was błędne zamontowanie zaworu !!

Foto 3 - aktualne ustawienie które poprawiło delikatnie ochronę powrotu lecz skutek uboczny jest efektem grzania grawitacyjnego ciepłe grzejniki przy wyłączonej pompie i grzanie samoczynne bojlera

Foto 4 - schemat możliwości zamontowania zaworu

Pytanie czy jeśli powrócę do wcześniejszej wersji czy będzie bezpieczne dla mojej instalacji ?

post-74921-0-22562000-1521190149_thumb.jpg

post-74921-0-90629500-1521190177_thumb.jpg

post-74921-0-74942400-1521190186_thumb.jpg

post-74921-0-67673400-1521190209_thumb.png

Opublikowano

Hej

Mam mały problem chciał bym się pozbyć efektu grzania grawitacyjnego który powstał przy zmianie kierunku trzpienia w zaworze 3d by rozwiązać problem ochrony powrotu kotła niestety efektem jest małą poprawa.

Pytanie czy jeśli powrócę do wcześniejszej wersji czy będzie bezpieczne dla mojej instalacji ?

Witaj

Chyba będziesz musiał bardziej przerobić układ. Pierwotnie zamontowany zawór 3D zapewniał sterowanie temperaturą wody idącą na grzejniki. I tylko tyle albo aż tyle.

Ja mam podobnie instalacje opartą o zawór 3D i służy on tylko wysterowaniu temperatury wody na grzejniki. Z tym, że zawór (mieszacz) wyposażony jest  w siłownik i sterowany jest poprzez czujnik pogodowy (temperatury zewnętrznej).

Natomiast do ochrony powrotu, na krótkim obiegu włączona jest dodatkowa pompa zwana czasami kotłową, której zadaniem jest przetaczanie gorącej wody z zasilania na powrót, tak aby utrzymać określoną temperaturę. Pompą steruje regulator pieca (niestety z dodatkowego modułu) w oparciu o czujnik temperatury zamontowany na powrocie.

Załączam schemat mojej instalacji (z Econet 300) troche przerobiony w  Paint-cie. Przy kotle widać na krótkim obiegu pompę kotłową. Mix 1 oznacza mieszacz na zaworze 3D z siłownikiem.

Nie przejmuj się temperaturami na schemacie, gdyż był robiony latem, gdy kocioł grzał tylko CWU.

Pozdrawiam

Markus 

post-77186-0-20669900-1521234268_thumb.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.