poll Opublikowano 16 Marca 2018 #1 Opublikowano 16 Marca 2018 Hej Mam mały problem chciał bym się pozbyć efektu grzania grawitacyjnego który powstał przy zmianie kierunku trzpienia w zaworze 3d by rozwiązać problem ochrony powrotu kotła niestety efektem jest małą poprawa. Foto 1 - schemat Foto 2 - Tak miałem zamontowany zawór 3D i działało bez efektu grawitacyjnego. Lecz według was błędne zamontowanie zaworu !! Foto 3 - aktualne ustawienie które poprawiło delikatnie ochronę powrotu lecz skutek uboczny jest efektem grzania grawitacyjnego ciepłe grzejniki przy wyłączonej pompie i grzanie samoczynne bojlera Foto 4 - schemat możliwości zamontowania zaworu Pytanie czy jeśli powrócę do wcześniejszej wersji czy będzie bezpieczne dla mojej instalacji ?
Markus62 Opublikowano 16 Marca 2018 #2 Opublikowano 16 Marca 2018 Hej Mam mały problem chciał bym się pozbyć efektu grzania grawitacyjnego który powstał przy zmianie kierunku trzpienia w zaworze 3d by rozwiązać problem ochrony powrotu kotła niestety efektem jest małą poprawa. Pytanie czy jeśli powrócę do wcześniejszej wersji czy będzie bezpieczne dla mojej instalacji ? Witaj Chyba będziesz musiał bardziej przerobić układ. Pierwotnie zamontowany zawór 3D zapewniał sterowanie temperaturą wody idącą na grzejniki. I tylko tyle albo aż tyle. Ja mam podobnie instalacje opartą o zawór 3D i służy on tylko wysterowaniu temperatury wody na grzejniki. Z tym, że zawór (mieszacz) wyposażony jest w siłownik i sterowany jest poprzez czujnik pogodowy (temperatury zewnętrznej). Natomiast do ochrony powrotu, na krótkim obiegu włączona jest dodatkowa pompa zwana czasami kotłową, której zadaniem jest przetaczanie gorącej wody z zasilania na powrót, tak aby utrzymać określoną temperaturę. Pompą steruje regulator pieca (niestety z dodatkowego modułu) w oparciu o czujnik temperatury zamontowany na powrocie. Załączam schemat mojej instalacji (z Econet 300) troche przerobiony w Paint-cie. Przy kotle widać na krótkim obiegu pompę kotłową. Mix 1 oznacza mieszacz na zaworze 3D z siłownikiem. Nie przejmuj się temperaturami na schemacie, gdyż był robiony latem, gdy kocioł grzał tylko CWU. Pozdrawiam Markus
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.