Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Co Ta Za Monstrum...

domownik714

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich palaczy i podpalaczy... ;)

Pół roku temu zamieszkałem w domku na wsi (sobie wymarzyłem wraz z małżonką)

Problemem jest nasza kotłownia a w zasadzie jego serce ...czyli piec...

Ktoś może określić producenta jaka moc..itd?? (specem nie jestem ale raczej miałowy)

Jak w tym palić??

Palimy miałem,miałem+ekogroszek+drewno brzoza,jesion,trociny..itp

W poniedziałek sadza się w kominie zapaliła...(moje nie dopatrzenie że trzeba komin wyczyścić,w bloku nie musiałem ^_^ )

Nie możemy go ogarnąć,dobrać paliwa,czy palić tym czy tym (już nie chodzi o ekonomie)

Chatka ma około 85-90 m2 max.(częściowo ocieplona) Jakiej jest mocy ??

Działa na sterowniku Alfa Foster z Pleszewa myślę że piec tez pochodzi z tamtych stron

z góry dziękuje za złote rady....

post-78518-0-06091800-1521066309_thumb.jpg

post-78518-0-42139400-1521066333_thumb.jpg

Opublikowano

KWM SG z Pleszewa. Palić tylko od góry miałem lub węglem. Drewno to on będzie tylko utylizował. Sterownik bez PID mogą być wybuchy.

Opublikowano

I na pewno nie na temperaturze 45 stopni...

Opublikowano

Do mialu musiałby być sterownik z pid. Do węgla najlepiej wyrzucić wiatrak i zamontować miarkownik.

Dobrze by było, gdybyś dał rozrysowany (lub zdjęcia) schemat całej instalacji. Często magicy hydraulicy robili cuda, które bezpieczne nie są.

Temperatura minimum 60 na kotle, jest szansa, że nie będzie kondensowac. Ale pewnie kocioł 8x za duży i się ugotujesz...

Ps. Temat raczej do działu Instalacje CO

Opublikowano

Na dzień dzisiejszy co mogę zrobić dla własnego bezpieczeństwa to:

-wymiana sterownika na Proton PID

-zmniejszyć palenisko (cegłą szamotową)kocioł ma dwa razy więcej mocy ile jest potrzeba na mój metraż,reszta idzie w chmury...

Co do instalacji jak pisał hamis to jest jeden wielki black magic:

-dwie pompy jedna przy piecu na powrocie,druga na powrocie od grzejników???

-rury w domu c.o to PVC klejona amerykanka do instalacji wodnej!!!(taki był magik syn byłej właścicielki domu)

więc jak bym ustawił najniższą temperaturę na 60st. po wyłączeniu się dmuchawy było by z 65st.

to możemy sobie wyobrazić co to by było.

Tak więc musimy się męczyć do ciepłej wiosny i wymienić stary zdezelowany komin całą instalacje w domu plus 8 nowych grzejników,a nad wymianą pieca to zobaczymy jak będzie działać po wymianie instalacji (jak na piecu ustawię z 70 st.)

Dziękuje za pomoc...pozdrówka

p.s.a co do producenta pieca pisałem do dwóch firm w Pleszewie i nikt się nie przyznaje do tego produktu...:D

Opublikowano

Skąd ja to znam... Dom kupiłem dwa lata temu i już wymieniłem instalacje, komin i kocioł...

Gość witek1234
Opublikowano

Jeśli będziesz palił samym miałem to wielkość kotła jest odpowiednia aby mieć długą stalopalnosc , nie potrzeba szamotu, warunek jest jeden : palić samym miałem bez dodatków typu drewno czy groch. Jeśli zdecydujesz się na palenie węglem to wyłącznie samym węglem i od góry. Sterownik musi mieć funkcję pid.

Nie polecam Protona PID, producent podaje że posiada funkcję PID ale to cicha pułapka, ten sterownik reguluje jedynie pracę dmuchawy do momentu dojścia kotła do temp. zadanej a potem włączają się okresowo przedmuchy, a obrotów wentylatora nie można ustawić poniżej 40% . Funkcja PID z prawdziwego zdarzenia steruje nadmuchem w sposób ciągły w zakresie 1 -100 % bez przestojów czy przedmuchow. Takie algorytmy posiadają sterowniki firmy TECH i jedynie taki polecam.

Opublikowano

witek1234 

Co do sterownika dzięki wielkie za radę,postaram się poczytać więcej na temat sterowników Tech.

Co do miału to masz rację wczoraj zasypałem sam miał do połowy i paliłem od góry tylko przy nastawie 50st. to był tylko wielki siwy dym aż sąsiedzi zwrócili mi uwagę że pół wsi zaczdziłem,a większą temp. nie mogę nastawić bo mi te rurki amerykańskie w domu się potopią... ;)

Opublikowano

może ecoMAX 250 z PIDS? Sam miałem montowany w moim NWT i świętnie chodzi tylko że nie do takiego kotła jakiego mam :P.Dodam że mam palnik szamotowy. Ale przez noc zarzuciłem opał po same drzwiczki,  i do 6 chodziło a później włączyła się funkcja dopalanie.

Opublikowano

Jeśli będziesz palił samym miałem to wielkość kotła jest odpowiednia aby mieć długą stalopalnosc , nie potrzeba szamotu, warunek jest jeden : palić samym miałem bez dodatków typu drewno czy groch. Jeśli zdecydujesz się na palenie węglem to wyłącznie samym węglem i od góry. Sterownik musi mieć funkcję pid.

Nie polecam Protona PID, producent podaje że posiada funkcję PID ale to cicha pułapka, ten sterownik reguluje jedynie pracę dmuchawy do momentu dojścia kotła do temp. zadanej a potem włączają się okresowo przedmuchy, a obrotów wentylatora nie można ustawić poniżej 40% . Funkcja PID z prawdziwego zdarzenia steruje nadmuchem w sposób ciągły w zakresie 1 -100 % bez przestojów czy przedmuchow. Takie algorytmy posiadają sterowniki firmy TECH i jedynie taki polecam.

Witam,Witku sam posiadam sterownik Proton pid fuzzy logik i nie jest tak jak piszesz że po dojściu do zadanej wyłącza się i wchodzi w przedmuchy,sterownik po dojściu do temp. zadanej dalej delikatnie dmucha chyba że przekroczy temp. o 5 st. to wtedy się wyłącza i dmucha z przerwami.Można ustawiać temp. przeciągnięcia od 1 do 5st. (menu serwisowe),ustawienie na 0 wyłącza pid i wtedy działa jak napisałeś.
Gość witek1234
Opublikowano

Pisałem tak po przeczytaniu instrukcji sterownika, mogą być różne klony tych sterowników bo piszą też że minimalne obroty dmuchawy to 30- 40% bo istnieje możliwość że wentyl będzie buczał i nie ruszy ulegając awarii. A więc odpada płynna regulacja obrotami. Możliwe że jest kilka typów i jedne mogą mieć lepsze oprogramowanie, inne nie lub też montują różne rodzaje wentylatorów. Ja posiadam ST81 z pid i wentylator WPA 117. Wg mnie zakup to loteria , miałbym obawy co do działania ale to jest moje zdanie. Natomiast z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć że sterowniki firmy TECH ST 28 z PID oraz ST81 z PID są dobrym sprzętem i do obsługi prostej instalacji z pompą obiegową czy pompą CWU bez mieszaczy itp. z powodzeniem wystarczą. W handlu występują też sterowniki o nazwie ST28 i ST 81 ale bez funkcji  PID i jako takie są najprostszymi  sterownikami których nie polecam.

Domownik714- Jeśli Twój kocioł posiada w komorze zasypowej po bokach dysze doprowadzające PP to jest to kocioł typowy do spalania miału natomiast jeżeli nie ma takich dysz , to jest to kocioł górnego spalania i w takim kotle najlepiej spalać węgiel od góry. Może też posiadać szczelinę w górze komory jak i na dole przy rusztach, wówczas to będzie kocioł tzw. górno-dolny i jest niestety najgorszym i sprawiającym najwięcej problemów bo jakbyś nie palił i używał najlepszego węgla to i tak będzie kopcił.

Opublikowano
witek1234

Wszystko co posiada moje monstrum to otwór od nawiewu w popielniku...

W dzień pale kilkuletnim suchym drewnem (muszę podkładać co 2-3 godz. ale nie dymi)

Na noc rozpalam miał od góry i niech się dzieje wola pańska.....muszę wytrzymać do cieplejszych dni żeby zacząć coś działać

Dzięki za porady w sprawie sterownika.. ^_^

Gość witek1234
Opublikowano

Skoro tak to posiadasz kocioł górnospalający. Wypal ten miał i na przyszły sezon postaraj się o węgiel. Pal od góry. Sterownik to tylko moje skromne doświadczenie ,nie będę obrażony jeśli mimo wszystko kupisz Protona, może będziesz zadowolony? Ja tylko napisałem co wg mnie zasługuje na miano dobrego urządzenia a co może być jakościowo wątpliwe.Każdy ma swoje zdanie , musisz to przemyśleć. <_<

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.