Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Miarkownik Ciągu Czy Wentylator Co Lepsze ?

tcw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam szybkie pytanie co lepsze do starej grawitacyjnej instalacji z żeliwnymi grzejnikami miarkownik ciągu czy wentylator z jakimś podstawowym sterownikiem . Generalnie rozchodzi mi się o skrócenie czasu rozpalania , żeby nie czekać na uzyskanie temperatury z uchylonymi drzwiczkami godzinę  tylko jak już się zajmie drewno zasypać węglem zamknąć i żeby coś pilnowało  

z góry dzięki 

Opublikowano

:lol:

A jaką zadyme chcesz stawiąć?
Zaraz dobierzemy odpowiedni wentylator tylko powiedz najpierw jaki ma być promień zadymiania?

Opublikowano

:) a skąd Ty jesteś (gwara ?)czemu od razu zadymę to jakaś Ameryka że jakieś urządzenie ma oszczędzić mój czas ?

Gość witek1234
Opublikowano

Jeśli masz kocioł ds to dobrze rozpalasz, jeśli gs to źle, trzeba palić od tzw. góry.Najlepszy jest sterownik elektroniczny który posiada funkcję pid, na zwykły czyli tani i byle jaki szkoda kasy. Nie masz ochoty na wydatek rzędu 6 stówek, kup miarkownik mechaniczny, ale rozpalanie i tak potrwa chwilę.

Gość berthold61
Opublikowano

Nie ładuje się węgla na ogień to podstawa , węgiel na ruszta ile tam chcesz a potem na wierzch kładziesz drewno papier i rozpalasz a przy tym nie kopcisz i najważniejsze dużo mniej spalisz , sprawdzone .

Opublikowano

Nie ładuje się węgla na ogień...
Ładuje się gdy masz dobry kocioł DS i dużo ognia.

Gość berthold61
Opublikowano

tajne daj trochę na luza , tu gościu pisze o górniaku więc nie mieszaj bo robisz zamęt

Opublikowano

Nigdzie nie napisał jaki ma kocioł.Okej

Opublikowano

to skąd podejrzenie o górny  ? jak ja napisałem "co lepsze do starej grawitacyjnej instalacji z żeliwnymi grzejnikami" kocioł jest dolnego zasypu   a w górnych to jest też klapka na dole bo tego nie wiem ale to chyba traciło by sens  ?

wyluzowany jestem :) 

Opublikowano

To jaki on ma przekrój?

Gość berthold61
Opublikowano

to skąd podejrzenie o górny  ? jak ja napisałem "co lepsze do starej grawitacyjnej instalacji z żeliwnymi grzejnikami" kocioł jest dolnego zasypu   a w górnych to jest też klapka na dole bo tego nie wiem ale to chyba traciło by sens  ?

wyluzowany jestem :) 

W górniaku też jest klapka i na dole i do załadunku i do wyczystki ,  a o górniaku pomyślałem jak napisałes że stara instalacja i żeliwne kalafiory to mi się nasunęło , kiedyś nie robili dolniaków za dużo a bardziej górnodolne ale sory jak wyciągnąłem złe wnioski

Opublikowano

Górno dolne to ,,ostatnio zaczeli robić,,.

Mój dolniak ma 20 lat blaszany.

O to napisz czy ogień idzie to góry czy do dołu?

Gość berthold61
Opublikowano

No to jednak miałem rację , to jest zwykły górniak więc powinno się robić tak jak pisałem czyli węgiel na ruszt ile wlezie na to drewno z papierem i siup ogień a nie tak jak autor pisze na drewno ładuje węgiel , też jestem wyluzowany mimo zmęczenia a może dlatego hm :D zakładaj miarkownik koszt ok 90zł

Opublikowano

Taka głęboka komora :o.

Z tyłu będzie się wypalać dziura.

PS Berthold w górniaku też da się spalać czysto węgiel paląc od dołu tylko ogień musi być w kominie. ;)

Gość berthold61
Opublikowano

Ogień w kominie zgoda ale ty chyba nie za bardzo rozumiesz zasadę działania górniaka (pomijam tonę węgla tygodniowo) w górniaku grzeje sie promieniowaniem ciepła nie tak jak dolniak pałer , tu może spokojnie się jarać

Opublikowano

Górniak palić masz od góry.

Przestudiuj http://czysteogrzewanie.pl/jak-palic-w-piecu/jak-palic-czysto-weglem/

Berthold nie miałem nigdy górniaka więc...

Spokojne spalanie to nie jest czyste spalanie.

Gość berthold61
Opublikowano

http://www.stalluk.pl/k2/ najbliżej do tego ja *** szykie pytania :)

Ten też typowy górniak więc palić od góry bo najekonomiczniej , ale nie wiem czy cię to bawi ale twój piec fajnie da się przerobić na tak zwany ala wery czyli palnik do spalania dymu a druga sprawa dałoby się palić non stop bez wygaszania a zwłaszcza kłebów dymu podczas dokładania

Opublikowano

?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.