makra Opublikowano 11 Marca 2018 Autor #26 Opublikowano 11 Marca 2018 Energo ma skład nie tak daleko ode mnie. 100km "gierkówką". Czyli warto się zainteresować.
Mikesz62 Opublikowano 11 Marca 2018 #27 Opublikowano 11 Marca 2018 Moze podsumuję po co ten temat. Szukam osób, ktore spotkaly na skladach taki węgiel jak w temacie. Czuk i Wysokokaloryczny. Liczylem że skoro firma Constra sprzedaje go pod tymi nazwami to na skladach występuje tez pod tymi nazwami. Ktoś to w końcu w tym kraju sprzedaje obywatelom. Licze na uzytkowników ze wschodniej Polski. Tam Constra ma najwięcej terminali. Może ktoś to przeczyta i popyta przy zakupie ruska czy to rusek z terminali Constry. Ja sam pojade na treminal w końcu i może mi powiedzą jakie sklady w okolicy od nich biorą. Chyba ze to tajemnica handlowa. Kupno tych 25 ton, z kolegami na spólke, to tylko opcja. Mamy po prostu warunki, zeby to zrobić. Bez opini o tym węglu i testów to ja chce tylko bobrka lub piekary do mojego, nie zamontowanego jeszcze, ksgw zgoda. makra sprawdż firmę Nawin Siedliszcze.
makra Opublikowano 12 Marca 2018 Autor #29 Opublikowano 12 Marca 2018 Poszperalem jeszcze o samej Kiełczówce. I okazało się, że trzech dystrybutorów korzysta tam z terminala. Constra(Czuk, Wysokokaloryczny), Suek (tylko Czuk) i Bartel(niewiadomo co). A Bartel, ma tam wielki sklad/baze dystrybucji. Masa firm sprowadza rosyjski węgiel! Pozostaje mi sprawdzić to wszystko samemu. Jest sklad Bartela wiec jade tam w tym tygodniu. Teraz zrozumiałem, że tu będzie ciężko abyście mi coś doradzili. Polski węgiel to pytasz o kopalnie i już wiadomo. I użykownicy ci go opiszą. I katalog polskiego węgla na "czysteogrzewanie" jest. A z rosyjskim inna bajka. I ciężko pytać o opinie.
Marekhydraulik Opublikowano 12 Marca 2018 #30 Opublikowano 12 Marca 2018 Ja kiedyś od ruska brałem i nie miałem złych przerzyć. Szczerze to nie wiem czym to było spowodowane ale lepiej mi sie paliło niż tym z pl
dbh Opublikowano 12 Marca 2018 #31 Opublikowano 12 Marca 2018 kupowałem tego ruska Czuk w tym sezonie a dokładnie na końcówkę jak były te największe morzy bo skończył mi się mój poprzedni węgiel. szału nie robi, kupowałem na lokalnym składzie który go sam workuje, w workach dużo więcej miału w porównaniu do polskiego np Silver z Bartexu i Retopal i ogólnie węgiel o mniejszej granulacji, za to trafiła mi się niespodzianka wielkości ściśniętej pięści - dobrze ze wszystkie worki rozsypywałem przed wrzuceniem do podajnika żeby węgiel wysuszyć. mieszałem to z ekogroszkiem Wesoła który miałem jeszcze kupiony na początku 2017 więc był super wyschnięty i chyba tylko dlatego że Wesoła dawała dużego kopa to jakoś sobie poradził w największe mrozy, poza tym cena nie była jakoś zachęcająca bo za 4 worki po 33kg zapłaciłem ok. 120zł to wychodzi jakieś 900zł/tona i musiałem sam po to pojechać więc chyba lepiej kupić dobry polski groszek który przywiozą pod dom na palecie.
makra Opublikowano 12 Marca 2018 Autor #32 Opublikowano 12 Marca 2018 W takiej cenie to pewnie, że tylko polski. Firma Barter sprzedaje ruska po 740 detal i 608 hurt. Wszystkie sorty. I to jest ok cena. Hurt od 15 ton, mogę sam odbierać nawet 3 razy po 5 ton, na raz przywiozą mi za darmo bo mieszkam 22km od Kiełczówki. moge kupic w detalu próbki. To nie jest Czuk ale juz naet nie pytałem który rusek. Na stronie podają wartość opałowa min 23MJ. Za 608zł to jest dobra oferta. Ja szukam groszek luzem , nie ekogroszek. I mam już sytuację klarowną
tofek Opublikowano 12 Marca 2018 #33 Opublikowano 12 Marca 2018 W mojej miejscowości jest terminal przeładunkowy f. Energo, rozmawiałem z sąsiadem który teraz dokupywał węgiel i powiedział, że cena ruska spadła z 770zł na 670zł w detalu, więc się zastanów czy nie warto poczekać. Ja od 5 lat się u nich zaopatruję i nie mogę złego słowa powiedzieć, węgiel czysty bez miału, prosto z pod sortownika. U mnie hurt zaczyna się już od 7t.
Gość Oldek Opublikowano 12 Marca 2018 #34 Opublikowano 12 Marca 2018 A gdzie w okolicach W-wy jest jakiś terminal przeładunkowy węgla ze wschodu? Zaopatrujesz się u nich, czyli gdzie? Z mojej wioski (okolice W-wy) koleżeństwo zespołowo załatwiało sobie groch ze wschodu gdzieś w Białymstoku. Napisałem załatwiali, bo na ten rok lokalny skład z Legionowa dał im konkurencyjną cenę do tego ze wschodu. Nie wiem jak wyglądają wyniki tej zamiany.
makra Opublikowano 12 Marca 2018 Autor #35 Opublikowano 12 Marca 2018 https://energobielsk.pl/gdzie-kupic/ http://www.constra.eu/kontakt.html
makra Opublikowano 12 Marca 2018 Autor #37 Opublikowano 12 Marca 2018 http://www.suekpolska.pl/mapa-terminali/ http://bartercoal.pl/wegiel-kamienny/terminale/
Rober528 Opublikowano 13 Marca 2018 #38 Opublikowano 13 Marca 2018 Firma Bartel dostarcza opał dla Leroy Mer. Np. Eqantion
KamilHydraulik Opublikowano 13 Marca 2018 #39 Opublikowano 13 Marca 2018 No niestety nie jest to uczciwe.....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.