Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie Kotła Z Podajnikiem

pplcom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Posiadam kocioł Blue Steel z podajnikiem oraz sterownik electronics sp18. Problem polega na tym, że po ustawieniu temperatury CO na 55st. kocioł osiąga zadaną temperaturę lecz podczas spalania powstają spieki. 

Nastawy sterownika:

czas podawania:7s

pauza w podawaniu:24s

moc dmuchawy: 35%

Czy mógłby ktoś jak krowie na rowie wytłumaczyć mi poszczególne parametry, które mogę nastawić w funkcji praca w podtrzymaniu? Nie zmieniałem ich i pozostawiłem je nastawione fabrycznie.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Opublikowano

Jakie spieki? Twarde? Rozsypujące się?

Jeżeli twarde to zmniejsz nadmuch ale o tyle żeby nie dymiło.

Czy niedopały? Bo czas przerwy masz dość krótki

Opublikowano

Spieki są twarde, a o co chodzi z ustawieniami w pracy na podtrzymaniu ?

Opublikowano

Nie wszystko na raz.... :D

Jeżeli są spieki to zmniejsz nadmuch czyli moc wentylatora albo lepiej jeżeli jest przesłonka na wentylatorze to zmniejsz szczelinę.

Opublikowano

Wrzuć fotki tych "spieków", bo widzę że zaczynasz przygodę z podajnikiem, ja też tak miałem w październiku :) Moje spieki okazały się niedopałem,a to spora różnica w ustawieniach

Opublikowano

Widać że kolega dopiero zaczyna , jak każdy... .:D

Też zwróciłem uwagę na to że pauzę ma  chyba za małą. Ja bym ustawił podawanie do pauzy  1:7.

Ale... nie napisał czym pali :)

Opublikowano

Palę ekogroszkiem o kaloryczności, która według producenta wynosi 26MJ/kg. Zgadza się dopiero zaczynam przygodę z piecem na ekogroszek i walczę z nim od 2 tygodni :) Dzisiaj późnym wieczorem postaram się wrzucić zdjęcia.

Opublikowano

Nastawy sterownika:

czas podawania:7s

pauza w podawaniu:24s

moc dmuchawy: 35%

Jasne!

A więc tak. Nastaw sobie: 

Czas podawania:  10s  (7s może być mało) [dawka paliwa]

Pauza:                   65s

Moc dmuchawy: 30%  

Po ustawieniu obserwuj przez dobę jak się piec zachowuje.

Traktuj te nastawy jako wyjściowe. Jaka jest temperatura włączenia pompy CO?

Opublikowano

Temperatura załączenia pompy wynosi 35 stopni

Opublikowano

Trochę nisko.  Z zastrzeżeniem że to zależy od samej instalacji, ilości grzejników , ilości wody w układzie....

Ustaw wstępnie 45*C.  

Ja u siebie mam ustawione 50*C przy temperaturze zadanej 55*C (po ustąpieniu mrozu obniżyłem temperaturę kotła z 65 na 55*C)

Opublikowano

Jaką masz dmuchawę? Jeśli WPA 07, to 30% powietrza może być za nisko.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Podejrzewam, ze kolega ma zwykla fajke nieobrotowa. Jezeli tak to przed wszystkim nalezy sprawdzic uszczelnienie korony. Czy jest. Bez tego dalsza rozmowa nie ma sensu. Druga sprawa przy spiekach to skrocic maxymalnie czas podawania. 7 sek to za duzo. Czesto wzruszane zloze sprawi, ze spieki beda drobniejsze. Nastepny krok przy spiekach to zmniejszenie powietrza. 30 % wcale nie bedzie za malo. Wyztarczy przy tym wydluzac przerwe podawania. Przy obecnym stosunku 7 do 24, moc ustawiona jest bardzo wysoko. A to tez czynnik generujacy duza ilosc spiekow. 

Na dzien dobry ustawilbym 5 sek podawania i 45 przerwy. powietrze bym zostawil. Jezeli bedzie wystepowal niedopal a kopiec bedzie rosl, pozostaje wydluzac przerwe w krokach o 5 sek. I obserwowac kilka godzin. i tak az do osoagniecia kopca wysokosc 5 cm max od korony. Dla orientacji powiem ze mam wegiel ktory potrzebuje 140 sek przerwy zeby sie prawidlowo spalic. Tak ze tu nie ma reguly. 

Od siebie dodam ze 55 na kotle to nieporozumienie. Jezeli jest podmieszanie ( np 4D ) temperatura kotla powinna byc utrzymywana powyzej 70 stopni. Tak prowadzony kociol popracuje 25 lat. 

Koniecznie kolego zmniejsz moc. Przy takiej powierzchni ogrzewana mozesz prowadzic kociol niemal bez podtryzmania. Co zapewni ekonomike i prawidlowe warunki pracy kotla. 

Jezeli to sie uda to trzeba jeszcze ustawic dosc wysoko detekcje wygasniecia kotla. Bo jezeli kociol bedzie pracowal stabilnie moze byc tak, ze kociol nie wykryje wzrostu temp. i wykaze alarm wygasniecia.

Opublikowano

Zdjęcie podczas spalania z ustawionymi parametrami jakie podał kolega Jozefg1 oraz spieki. Po 3h palenia stwierdzam że spieki nie powstają takie jak wczesniej, a pięć osiąga dostępny szybko żądaną temperaturę. Spieki są oczywiście podczas spalania z poprzednimi parametrami.

post-78416-0-59392300-1520542353_thumb.jpg

post-78416-0-15062200-1520542411_thumb.jpg

post-78416-0-43050200-1520542444_thumb.jpg

Opublikowano

Dobra - teraz dobierz tylko ilość powietrza tak aby nie było spieków i daj sobie czas na obserwację zachowania pieca.

Ustal ile bierze ekogroszku na dobę.

Opublikowano

Sprawdziłem dzisiaj przed chwilą stan spalania i niestety przez noc powstały spieki, które sięgały już pod deflektor. Zauważyłem też że kopiec jest dosyć duży i nie dopala się ekogroszek. Ustawiłem moc wentylatora na 30% przy zamkniętej całkowicie jego przesłonie.

Opublikowano

Ogranicz dawkę paliwa , czyli czas podawania na 8s . 

Na przesłonce wentylatora zostaw szczelinę ~1cm bo się zacznie sadza w kotle gromadzić...

Ale najpierw:   Podnieś deflektor  na 15cm nad palnik! Bo widzę że on jest bardzo nisko.

Opublikowano

Niestety ale nie mogę podnieść deflektora, ponieważ jest on zrobiony bez regulacji. Taki felerny pomysł miał producent... Ekogroszku zeszło mi około 15kg... Spieki nadal powstają ale są bardzo kruche. Nastawiłem czas podawania na 8s.

Opublikowano

a co za problem wyjąć deflektor, wykręcić z niego hak, wkręcić jakikolwiek uchwyt i podwiesić na łańcuszku?

I już masz regulację.

Opublikowano

15kg/dobę? To jest dobrze! :rolleyes:

Kruche spieki , takie które w palcach się rozgniatają , mogą być, to jest prawidłowo.

Pozostaje obserwować i delikatnie korygować dawką paliwa +/- 1s  i stosownie do tego szczelinkę na przysłonie. 

Ale to już na spokojnie bo jest dobrze!

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, jest o niebo lepiej jak było :)) co do deflektora to spróbuję go zrobić na łańcuszku jak napisał kolega Jockey :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.