Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Kocioł Do Domu Średnio Energochłonnego

TMK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Nasza gmina ma teraz program dopłat do modyfikacji kotłowni i chciałbym wymienić obecnie używany Defro optima komfort 10kw (palony z góry) na podajnikowy. Gaz przy działce mam, jednak koszt całkowity (mapki, papiery itd.) jest znacznie wyższy niż inny kocioł na paliwo stałe, a późniejsze użytkowanie także nie będzie najtańsze.

Wklejam link ze strony ciepło właściwe:

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3reo

Komin 8,15m, wkład ceramiczny 180mm schiedel rondo plus, miejsce na opał mam, siłę do jego noszenia na razie również ;)

Grzejniki w całym domu, brak podłogówki, brak zaworów 3/4 drożnych, bojler elektryczny 140l zimą grzany kotłem, 3 osoby w domu. 

Obecny defro w większości czasu "nudzi się" i zarasta sadzą, trzymam około 60'C na nim. Parę razy w sezonie fuknął i kotłownia brudna jak.... Samo palenie i spalanie jest ok. przez sezon idzie ok. 3 tony orzecha, latem bojler na prądzie. Najbardziej brakuje stałopalności, przy mrozach codziennie 2 kursy do kotłowni... Wstępnie nastawiłem się na Skamp-PV 13kW. Brać pod uwagę jeszcze inny kocioł czy np. pelletowy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.