Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Kotła Gazowego, Dom 240M2, Stara Jednoobiegowa Instalacja

kefiras

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,

Aktualnie jestem na etapie inwestycji w kocioł gazowy z zasobnikiem. Ekogroszek już mnie zmęczył, poza tym nie chce truć siebie i sąsiadów ani dnia dłużej.

Mieszkam w domu trzykondygnacyjnym (parter, piętro i nieogrzewane poddasze), gdzie parter i piętro to około 240m2. Instalacja jest dosyć stara, z jednym obiegiem i pompą dla wszystkich grzejników w pokojach. Dół to praktycznie cała przestrzeń otwartwa prócz łazienki, podczas gdy na górze mamy 3 pokoje oraz dosyć duży hol. Aktualnie cale 'sterowanie' to głowice na grzejnikach, gdzie ustawiana jest wymagana temperatura per grzejnik. 

Pytanie co mogę zrobic w kontekście sterowania kotłem gazowym ? Nie przekonuje mnie sterownik pokojowy - nie wierzę, że to będzie dobrze działać w przypadku dwóch kondygnacji. Również na forach wiele jest negatywnych opinii. 

Dla mnie , laika, najprostszym rozwiązaniem będzie pozostawienie status quo, czyli osobnych regulatorów per grzejnik, tylko z tego co kojarzę praca kotła wtedy na pewno nie będzie optymalna. Czy ma wtedy w ogóle zastosowanie sterownik pogodowy ? Czy może jakiekolwiek inne rozwiązanie ? 

Zależy mi głównie na tym aby nie mieć problemów z ustawieniem temperatury w danej chwili, np 22 na dole w salonie i 19 na gorze w ciagu dnia gdy niekogo nie ma. Drugim, równie ważnym czynnikiem, są oczywiście koszty ogrzewania.

Z góry dziękuję za sugestie i pozdrawiam :)

Wojtek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.