Kotecek Opublikowano 2 Marca 2018 #1 Opublikowano 2 Marca 2018 Witam , Instalacja otwarta zasilana kotłem węglowym. Do tego chcę wpiąć kocioł gazowy moc ok 20 kW. Instalacja kotła gazowego to układ zamknięty. Ma składać się z kotła , pompki , naczynia przeponowego i wymiennika ciepła jako sprzężenie tych dwóch instalacji. Wymiennik płytowy. o nominalnym przekazywaniu mocy 45 kW Sama instalacja kotła gazowego będzie miała bardzo mało wody i mnie to martwi. Pytanie czy opisany układ zadziała ?
KubaSko Opublikowano 3 Marca 2018 #2 Opublikowano 3 Marca 2018 Zadziała jak najbardziej. Choc lepiej dla instalacji by bylo jakbys kociol gazowy wraz z instalacja zamknął a kocioł na paliwo stale zostawił otwarty. Z tym ze w takim przypadku musialbys zawor schladzajacy dac. A jesli weglowy chodzi grawitacyjnie to nie ma tematu zrob tak jak pisales
ayo007 Opublikowano 3 Marca 2018 #3 Opublikowano 3 Marca 2018 Jeśli nie masz jeszcze kotła kotła gazowego możesz zastosować taki, który pracuje w układzie otwartym...jest kilka na rynku... Też się zastanawiam nad takim rozwiązaniem, choć są też jego minusy...
Kotecek Opublikowano 3 Marca 2018 Autor #4 Opublikowano 3 Marca 2018 układ otwarty kotła gazowego , no fajnie , tylko boje się że "syf" z instalacji kotła zasypowego , zapierniczy w moment wymiennik w gazowym.I tak się mocno zastanawiam nad filtracją jakąś przed wymiennikiem płytowym od strony kotła węglowego.
ayo007 Opublikowano 3 Marca 2018 #5 Opublikowano 3 Marca 2018 No, i to jest ten zasadniczy minus, chociaż i tak należałoby wypukać instalację i zastosować jakiś inhibitor to zmiękczenia wody w układzie... Może jeszcze jakiś użytkownik takiego układu się wypowie...
Kotecek Opublikowano 3 Marca 2018 Autor #6 Opublikowano 3 Marca 2018 U mnie to wygląda tak , do napełniania układu otwartego mam na stałe zamontowany filtr żywicowy i za nim węglowy- czyli na dobrą sprawę do uzupełnień obecnie Do układu kotła gazowego chcę kupić wodę destylowaną ( nie demoralizowaną) i tym zalać .W procesie demiralizacji czyli przez filtr żywicowy coś tam coś ... się wytrąca.U siebie dałem węglowy jeszcze , bo jak twierdzi mądry internet to "coś" ma zneutralizować. Dlatego jak gazowiec ma jakąś stal / stop (zależy od modelu) powiedzmy ładnie szlachetny, nie chcę żeby mi zaszła reakcja jakaś tam. To przynajmniej moja teoria , wyimaginowana bo wyimaginowana, ale zawsze :) Proszę o podpowiedź na temat filtra przed wymiennikiem płytowym .
Gość Digitrax Opublikowano 3 Marca 2018 #7 Opublikowano 3 Marca 2018 Nie można instalować kotła gazowego w tym samym pomieszczeniu gdzie jest kocioł na paliwa stale !
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.