Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Kotła Z Podajnikiem

TIGER

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W związku ze planowaną zmianą kotła proszę o pomoc w doborze. Nadmienię że dom ma następujące parametry.

Powierzchnia użytkowa- 133.10 m2

Powierzchnia zabudowy- 115.40 m2

Powierzchnia całkowita:-191.40 m2

Kubatura:705.00 m3

Kubatura ogrzewania 500 m3

Wysokość budynku:8.21 m

Dach:216.80 m2

Dom ocieplony - styropianem gr 10 cm

Okna plastikowe: dwukomorowe

Aktualnie zamontowany jest piec na paliwa stałe SKD20 - dom ogrzewany jest tylko drzewem z uwagi na strefę niskoemisyjnego ogrzewania.

Dodatkowym problemem jaki występuje jest wielkość kotłowni która ma wymiar 1.18 m x3,2m, z czego komin jest zlokalizowany przy narożniku ściany. Powoduje to że zamontowany piec wystaje poza obręb kotłowni.  

Z uwagi na powyższe proszę o poradę jaki piec z podajnikiem zastosować (najlepiej żeby był na ekogroszek, pelet, drewno, węgiel z uwagi na możliwość zmiany kosztów ogrzewania), taka aby wystarczył na ogrzanie mieszkania (bo chyba SKD20 jest za duży jak na ten dom),  oraz można go było wcisnąć w tak małe pomieszczenie. Z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano

Dziękuję za zainteresowanie zapoznam się parametrami proponowanego pieca. Jednak bardziej jestem skłonny szukać piecy bardziej uniwersalnych przeznaczonych do różnych systemów opałowych np. ekogroszek, drewno , pelet

Opublikowano

Dziękuje za zainteresowanie tematem. Wybieram kocioł wielofunkcyjny z uwagi na ekonomie i zmienne ceny surowca opałowego. Aktualnie ta topie jest pellet i nagłośnione ogrzewanie niskoemisyjne. Za miesiąc -rok będzie to ekogroszek itp. Rozwiązaniem uniwersalnym jest stosowanie pieca bez podajnika na wszystko. Czasy się zmieniają i ludzie szukają rozwiązań ekonomicznych aby zaoszczędzić. Dlatego pojąłem dyskusję na w/w temat. Dodatkowo mam pytanie co sądzicie o piecu SAS Slim z podajnikiem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.