Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Kwm-Sr 25Kw + Sterownik Titanic Ustawienia, Porady, Spalanie Ekogroszku.

Domin1916

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nigdzie nie znalazłem dyskusji na temat kotła PLESZEW KWM-SR 25kW oraz sterownika Titanic. 
Ogrzewam dom kotłem już 4 sezon, trochę sam się namęczyłem z ustawieniami, ale cały czas eksperymentuje. Aczkolwiek cały czas zużycie eko groszku wynosi około 1000kg/miesiąc. Nie wiem czy to dużo czy mało jak czytam forum ciężko mi się odnieść do spalania innych użytkowników ponieważ każdy ma inny dom, inną ilość grzejników itp. 

Co ogrzewam:
-Dom 20 letni, okna plastikowe, słabo ocieplony, 260m2 (130m ogrzewam + 130m poddasze nieogrzewane i nieocieplony dach)
-11 grzejników aluminiowych
-bojler 200l (4 osoby)
-podłogówka 30m2

Przy piecu jedna pompka C.O bez pompy C.W.U bez żadnych zaworów 3d czy 4d.
Ustawienia pieca:

Czas podawania 10s
Czas przerwy w podawaniu 55s
Czas przerwy w podtrzymaniu 10minut
Dmuchawa 4 poziom z 12
Przesłona odsłonięta na 80%
Piec ustawiony na 55st.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, a mianowicie: 

Gdy piec osiągnie temperaturę 55st. dmuchawa wyłącza się i przechodzi w stan podtrzymania rośnie do 55,7-56,0 i zaczyna spadać dosyć szybko
czas podtrzymania wynosi może 20-25 minut. A następnie piec znowu się załącza. Nie wiem czy tak powinno być czy to raczej nienormalne.

Zapraszam do dyskusji :) 

Opublikowano

Kolego podaj jakiego typu podajnik masz zamontowany ? Jaki producent wentylatora ? Jest możliwość wrzucenia zdjęć popiołu ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.