Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich , jestem tutaj nowy i mam problem z piecem pereko ksp19duo.Problem jest taki ze spalanie miesieczne jest na poziomie 1600 kg . Ostatnio wymienilem palnik i dmuchawe .Sterownik to xlogic sp24l+.Pale ekogroszkiem o kalorycznosci 30mj.I przy tak duzej kalorycznosci jest mi ciezko utrzymac 55 stopni na piecu.Parametry ustawilem na (max moc 22/98s a max moc dmuchawy na.68 procent. POMOCY

Opublikowano

Powierzchnia domu 170m2 , 13 grzejnikow i zbiornik na wode 150l

Opublikowano

Na poczatek zmniejsz wiatr w piecu czyli przykręć dmuchawę/zmniejsz dopływ powietrza .

Jaka temperatura spalin w czopuchu? Jak wygląda popiół?

Opublikowano

Nie ma czujnika spalin a popiol jakby sie do konca nie dopalal

Opublikowano

.Pale ekogroszkiem o kalorycznosci 30mj.I przy tak duzej kalorycznosci jest mi ciezko utrzymac 55 stopni na piecu.Parametry ustawilem na (max moc 22/98s a max moc dmuchawy na.68 procent. POMOCY

Dobra - ustaw 12/65s i przesłonę na wentylatorze tak aby została szczelina ~2cm. Pompę CO na 1 bieg.

Poobserwuj przez kilka godzin jak będzie wyglądało spalanie i temperatura.

Opublikowano

To zmniejsz obroty wentylatora bo wyganiasz spaliny w komin zanim oddadzą ciepło.

Opublikowano

No ok ;) szukam juz przyczyny z 2, tyg dzwonie po serwisach i nic

Opublikowano

A jak u mnie nie ma prYslony na wentylatorze ? To co wtedy

No to dlaczego wymieniłeś na taki bez przesłony? Bez tego trudno wyregulować

Tak wtgladaa popiol

Dziwnie wygląda - są spieki ale też jest groszek niedopalony.

Prawdopodobnie jest to efekt zbyt dużej dawki paliwa i zbyt silnego nadmuchu....

Tu masz DTR-kę swojego kotła,sciągnij sobie:

http://www.komfort.info.pl/sites/default/files/Per-Eko%20podajnikowe%20dtr.pdf

I nie pisz post pod postem, moderatorzy bardzo tego nie lubią. Masz edycję i dopisuj

Opublikowano

dmuchawe kupilem taka sama jak byla a ustawiam bez przerwy co pare godzin nadmuch i dawke paliwa

Opublikowano

Podaj jakie masz teraz nastawy i ile % nadmuch

Opublikowano

18/102 admuchawa 44 napiecu jest 44z55 zadanych stopni

Popiol bez zmian

Opublikowano

18/102 admuchawa 44 napiecu jest 44z55 zadanych stopni

Ustaw tak jak ja mam na rynnowym;

temperatura kotła  55*C

podawanie 10sek

przerwa      65 sek

wentylator  10%

włączenie pompy CO 50*C

sprawdzaj temperaturę czopucha - ciepły,, gorący, ? 

Obserwuj do jutra a najlepiej przez 24 godziny ile groszku spali

Opublikowano

Ok dzieki za wskazowki zobacze co wyjdzie i dam jutro wieczorem znac co wyszlo

Opublikowano

Takim sposobem to my do niczego nie dojdziemy, może znajdzie się na forum ktoś kto zna dobrze ten sterownik.

A póki co to masz tu instrukcję pierwszego uruchomienia i testowania sterownika:

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiPyaKUv7HZAhUDL1AKHZzRDYoQFggvMAE&url=https%3A%2F%2Fkotly.com.pl%2Fprodukty_pliki%2Fsterowniki%2Felectronics%2Fsp24l-plus%2FSP24L-montaz.pdf&usg=AOvVaw2NzGKJPN6W0nxv8IEExfOq

Opublikowano

No taka prawda, moze znajdzie sie ktos kto ma taki sterownik .Dziekuje za broby pomocy

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Wiem że odgrzewam kotleta ale może się przyda.

Mam taki sam kocioł tylko już po "liftingu" że sterownikiem ecomax 900 i mocy zmniejszonej do 18 ale konstrukcyjnie jest to ten sam. Montowalem go w zeszle wakacje a dopiero wczoraj zczaiłem iż przez cały ten okres do wczoraj miałem przymkniety wylot powietrza z wentylatora. Jest tam taki wichajster z dwoma nakrętkami regulujący klapkę. Był zamontowany w ten sposób iż zamykał wylot. Może i u Ciebie jest podobnie przez co nie ma odpowiedniego nadmuchu. 

Pytanie do posiadaczy takich kotłów jak nasze, ile wam spalaja w okresie zimowym a ile letnim trybie? 

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam!! Ja posiadam Pereko AgroMulti 18KW tez sterownik ecomax pale pelletem, 2 mieszkania w sumie okolo 90m do tego dwa boilery (240 litrow) i ze spalaniem nie moge zejsc ponizej 30kg/dobe... pale 2 sezon kombinuje z nastawami ale to nic nie daje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.