Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas Multi 17Kw + Recalert Multifun Ustawienia

zaspany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z ustawieniami kotła Sas Multi 17kw ze sterownikiem Recalert Multifun. Palę ekogroszkiem pierwszy sezon i dopiero się uczę. Problem polega na tym że nie mogę dobrać dobrych ustawień po zmianie węgla i pojawiają mi się takie rzeczy jak na załączonych zdjęciach. Wcześniej paliłem innym węglem i w miarę mi się udało ustawić a teraz zmieniłem na ekogorsze STABEK i takie coś. Wprowadziłem korektę palenia nadmuchu - 10% i podawania -7% i teraz nie wiem czy dalej iść w tą stronę czy może skorygować w dodatnią stronę.

Pozdrawiam

post-77944-0-58404800-1518610920_thumb.jpg

post-77944-0-97313000-1518610964_thumb.jpg

Opublikowano

Jeżeli to są twarde spieki to zmniejsz jeszcze nadmuch

Opublikowano

Czy zmniejszenie nadmuchu może powodować zwiększone osadzanie się syfu na ściankach kotła? Bo zauważyłem że jak zmniejszyłem nadmuch na -20% to jest tego więcej i już się tak dobrze nie chce to czyścić

Opublikowano

@zaspany

to normalne. Przy słabym nadmuchu zamiast wywalać syf w komin, zostaje on na ściankach kotła. Przy słabym nadmuchu również palenisko ma mniejszą temperaturę, w związku z tym nie dopala się wszystko tak dobrze i produkuje się więcej syfu. Przy kiepskim opale tak źle i tak nie dobrze, trzeba iść na kompromis

Opublikowano

Przejdź na dwustan daj podawanie 12s przerwa 55-60s dmuchawa 40%-45% miałem ten sam opał i przy takich nastawach dawał się ładnie wypalić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.