zaspany Opublikowano 14 Lutego 2018 #1 Opublikowano 14 Lutego 2018 Witam Mam problem z ustawieniami kotła Sas Multi 17kw ze sterownikiem Recalert Multifun. Palę ekogroszkiem pierwszy sezon i dopiero się uczę. Problem polega na tym że nie mogę dobrać dobrych ustawień po zmianie węgla i pojawiają mi się takie rzeczy jak na załączonych zdjęciach. Wcześniej paliłem innym węglem i w miarę mi się udało ustawić a teraz zmieniłem na ekogorsze STABEK i takie coś. Wprowadziłem korektę palenia nadmuchu - 10% i podawania -7% i teraz nie wiem czy dalej iść w tą stronę czy może skorygować w dodatnią stronę. Pozdrawiam
Jozefg1 Opublikowano 14 Lutego 2018 #2 Opublikowano 14 Lutego 2018 Jeżeli to są twarde spieki to zmniejsz jeszcze nadmuch
zaspany Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor #3 Opublikowano 14 Lutego 2018 OK, dziękuje. Będę zmniejszał nadmuch o 1% i obserwował co się dzieje. Podawania już więcej nie korygować?
zaspany Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor #4 Opublikowano 16 Lutego 2018 Czy zmniejszenie nadmuchu może powodować zwiększone osadzanie się syfu na ściankach kotła? Bo zauważyłem że jak zmniejszyłem nadmuch na -20% to jest tego więcej i już się tak dobrze nie chce to czyścić
jarrek Opublikowano 17 Lutego 2018 #5 Opublikowano 17 Lutego 2018 @zaspany to normalne. Przy słabym nadmuchu zamiast wywalać syf w komin, zostaje on na ściankach kotła. Przy słabym nadmuchu również palenisko ma mniejszą temperaturę, w związku z tym nie dopala się wszystko tak dobrze i produkuje się więcej syfu. Przy kiepskim opale tak źle i tak nie dobrze, trzeba iść na kompromis
Avamys Opublikowano 19 Lutego 2018 #6 Opublikowano 19 Lutego 2018 Przejdź na dwustan daj podawanie 12s przerwa 55-60s dmuchawa 40%-45% miałem ten sam opał i przy takich nastawach dawał się ładnie wypalić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.