Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ekogroszek I Spieki W Piecu Z Podajnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstępie witam, ponieważ jestem tu nowy. Znalazłem się na forum, ponieważ poszukuję rozwiązania problemu i bardzo chciałbym poprosić Państwa o pomoc. Chodzi o spieki, które powstają podczas palenia.

Piec jaki używam to: Komfort Defro Uni Duo R20

Ustawienia jakie obecnie mam na piecu:
CO (45-80) 65
CWU (40-75) 50
Podsyp (25-150 sekund) 90s
Korekta powietrza: (-20 - +20) 0
Moc kotła (25-110) 100
Czas podawania (1-255) 1s
Przerwa podawania (1-255) 6min
Czas pracy wentylatora (1-255) 36s
Czas przerwy pracy wentylatora (1-255) 7min
Siła nadmuchu (1-100) 65bieg

Po pierwsze problemem są spieki, które tworzą się non stop. Co dwa dni muszę czyścić dolną część pieca, gdzie te spieki się zbierają. Zawsze napełniam kocioł pięcioma workami po 25kg, gdzie starcza mi to w okresie grzewczym na pięć dni (mam ustawione godziny kiedy piec ma się działać).

Wcześniej nie miałem styczności z takowym piecem, a jedynie zwykłym na węgiel i oczywiście nie był tak wymagający jeśli chodzi o ustawienia. Poprzednio używając innego ekogroszku również miałem do czynienia ze spiekami, ale w deko mniejszej ilość jak obecnie. Wydaje mi się, że moje ustawienia pieca nie są dostatecznie dobre i jest to przyczyna tworzących się spieków. Drugą sprawą jest to, że nie ma mowy, aby temperatura doszła do tej zadanej, max grzeje się na 55 stopni. Zdaję sobie sprawę, że jest to zapewne wina ekogroszku, gdyż poprzedni, który używałem był z deko większą kalorycznością i temperatura często zbliżała się do zadanej.

Mam nadzieję, że podałem wszystkie potrzebne dane pieca. Bardzo proszę Państwa o pomoc, gdyż sam jestem 'zielony' w tej materii. Z góry dziękuje.

post-77925-0-80349900-1518547768_thumb.jpg

post-77925-0-41713900-1518547782_thumb.jpg

post-77925-0-31712800-1518547799_thumb.jpg

post-77925-0-33491300-1518547811_thumb.jpg

Opublikowano

Palisz jak rozumiem z włączona funkcja pid?(skoro jest temp spalin). Moim zdaniem wieksze oszczednosci i lepsze spalanie bedzie gdy piec chodzi non stop.

Opublikowano

Witam ja tez jestem na etapie ustawiania pieca choc moj pracuje non stop (nie mam funkcji czasowego grzania) tez dlugo zastanawialem sie nad ustawieniami az doszlo do tego ze musialem zglosic sie do producenta pieca ktory podczas rozmowy dal mi do myslenia i podpowiedzial ustawienia. Napisze to co u mnie jest wazne

- nalezy na oko ustawic taki czas podawania eko aby spalal on sie na palenisku - nie ponizej

- przerwa miedzy podawaniami musi byc taka aby ten eko sie spalil ale zeby zar nie zszedl za nisko

Ja poprostu troche posiedzialem przy piecu jakies 4-5 godz dziennie i chyba sie udalo. Teraz piec podaje 4-5 razy i lapie temperature po 5 minutach od opadniecia i dochodzi do 10 st powyzej nastawy.

Moim zdaniem trzeba posiedziec i poustawiac.

Opublikowano

Bardzo dużo zależy od jakości spalanego węgla. Ja sprawdzałem kilka rodzajów aż trafiłem na ten w miarę dobry dla mnie (Retopal z Piasta).

Co do Twoich ustawień. to mam duże wątpliwości co do czasu podawania i przerwy między nim. Jak dla mnie, to za krótki czas podawania i za długa przerwa. Nie wiem tylko co to jest ten "podsyp" bo u mnie nie ma takiej funkcji, a być może jest ona jakoś powiązana z "czasem podawania" i "przerwą podawania".

Opublikowano

Mogę rozwinąć temat choć to temat rzeka i zależy od wielu czynników. Ale powiem, krótko mam piec 25kW z podajnikiem ślimakowym, "żmijka" jest żeliwna, producent pieca to REJS z Rypina sterownik to ST-37N. Na początku miałem ustawienia typu: podawanie eko 5s a przerwa w podawaniu i ciągły nadmuch (80%) w czasie 1:15 piec grzał nie powiem ale podawał około 15 razy na cykl łapał temperaturę zadaną (55 stopni) i utrzymywał ją na około 15 minut i znów cykl załączał się ponownie. Płomienie były kiepskie, dużo sadzy i piec co chwila do przeczyszczania. Myślałem, że to wina ekogroszku gdyż brałem z lokalnego składu dopiero teraz w trzecim sezonie zacząłem kombinować z węglem ale piec zaczął dymić okazało się, że wypaliła się dziura w podajniku tuż pod paleniskiem. Na szczęście producent naprawił mi to i teraz jest ok a dodatkowo pogadaliśmy i dał mi parę wskazówek, których wcześniej nie słyszałem od nikogo oraz trudno mi było w nie uwierzyć ale zrobiłem tak jak mówił. I teraz moje ustawienia a palę akurat ekogroszkiem syberyjskim z sibugolpl.com są następujące:

- podawanie 23s

- przerwa 48 s

- nadmuch 25% - ciągle podczas podawania - dmuchawa odkryta na 3/4

oraz co zauważyłem, że jest dość fajne i pozwala na mniejsze zużycie ekogroszku i dłuższe przerwy w pracy kotła to podtrzymanie (u mnie tak się nazywa ta funkcja) ustawiona na praca 25 s a przerwa 15 minut, działa to tak, że gdy skończy się cykl pracy i piec złapie swoje 55 C to po 15 minutach podawane jest przez 25s paliwo i nadmuch (25% dmuchawa odkryta na 3/4) i tak co 15 minut chyba że piec zacznie swój cykl pracy.

Ważne również żeby eko był nad paleniskiem! nie równo z nim nie poniżej tylko ponad. 

Przy tych ustawieniach mam takie płomienie, których wcześniej nie widziałem. Piec w cyklu podaje 4 - 5 razy i łapie temperaturę nawet do 65 C trzyma co najmniej 35 minut a nawet raz był to czas 57 minut między cyklami pracy. Oczywiście co 15 minut był przedmuch, żeby utrzymać żar na palenisku. 

Ale to wszystko te ustawienia należy dobrać indywidualnie do pieca, do domu do instalacji. Możesz mieć inną "żmijkę" która podaje więcej paliwa i twój czas podawania może być, krótszy twój eko może mieć mniej lub więcej kalorii co też zależy od jego wypalania wtedy czas podawania musi być zmieniony. Należy posiedzieć i popatrzeć np. podawanie włączyć podajnik "ręcznie" i liczyć ile czasu mniej więcej musi minąć aby wyszła go odpowiednia ilość. Patrzeć na płomień i wypalanie eko i liczyć czas. 

Tak jak mówiłem to temat rzeka te ustawienia ale jest do zrobienia. Dasz rade.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.