Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Optima Komfort 8Kw + Palnik Na Pellet

Szefol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest to mój pierwszy post na tym forum więc chciałbym się serdecznie się przywitać :D . Od jakiegoś czasu przeglądam posty na tym forum szukając informacji na temat przeróbki pieca zasypowego na pellet. Potrzebuję pomocy z wyborem odpowiedniego palnika dla mojego pieca zasypowego. Posiadam piec firmy defro, model optima komfort 8kW (mały kocioł; rok produkcji 2010- eksploatowany tylko 3 sezony; posiada zespolone drzwiczki popielnika i rusztu; piec posiada ruszt wodny oraz 2 poziome półki wodne). Ogrzewa on małe mieszkanie na poddaszu garażu oraz poziomy 140L bojler CWU. Powierzchnia całego mieszkania to około 50m2. Mieszkanie ma charakter studia z wydzieloną łazienką. Ściany, podłoga, szczyty (wysokość stropu w najwyższym punkcie to 4.5m) są ocieplone watą mineralną (5+15cm). W mieszkaniu zainstalowano łącznie 35 żeberek firmy KFA Alice 500, oraz grzejnik łazienkowy 50x60cm. Zastanawiam się nad zakupem palnika kipi 5-20kW.

1. Czy ten palnik będzie odpowiedni dla mojej aplikacji? W 16kW podobno występuje problem z samooczyszczeniem (w załączniku przesyłam schemat mojego pieca, i proponowane przeze mnie przeróbki).
  2. Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat moich proponowanych przeróbek? Tz. czy są one odpowiednie? Rozmieszczenie płyt szamotowych, miejsce instalacji palnika itp. Nie jestem żadnym hydraulikiem czy ekspertem więc proszę mnie skorygować jeśli coś wygląda nie tak.
  3. Mieszkam na Podhalu. Pani z kipi podała mi 2 kontakty do instalatorów w moim rejonie (pierwszy okolice Starego Sącza, drugi okolice Żywca). Niestety na razie nikt nie odpisuje na moje maile. Czy ktoś z forumowiczów zna może jakiegoś dobrego fachowca od instalacji palników który działa na Podhalu?

defro_optima_komfort_8kW.pdf

Opublikowano

Myślę,że 20kw będzie za duży do tak małego kotła? 16 kw będzie chyba lepszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.