Robot16 Opublikowano 7 Lutego 2018 #1 Opublikowano 7 Lutego 2018 Mam pytanie otóż nie posiadam żadnych zaworów 3-droznych tylko regulator pokojowy AURATON który steruje pompo C.O czy gdybym ustawił na wszystkich zaworkach przy grzejnikach tak by lekko grzały ale cały czas czy było by to lepsze niż takie włączanie pieca i wyłączanie przez termostat pokojowy dodam ze moja instalacja to grube średnice rur..
MarcinoK Opublikowano 13 Lutego 2018 #2 Opublikowano 13 Lutego 2018 Ja mam nową instalację i podłogówke też. Nie wyłączam już terostatem. Lepiej pracuje u mnie centralne jak jest ciągle ale mniej. Czyli mam przymknięte terostaty na zaworach i podłogówkę na zaworze 3drożnym. Kocioł nie musi się wygaszać na tak długo a pożniej nie ciągnie długo aby nadrobic.
Jozefg1 Opublikowano 25 Lutego 2018 #4 Opublikowano 25 Lutego 2018 Tylko nie dziw się jak będziesz sypał 40kg albo lepiej groszku na dobę... Kocioł na małej mocy ma niestety bardzo niską sprawność i paliwo nie jest efektywnie wykorzystane.
Marczi11 Opublikowano 25 Lutego 2018 #5 Opublikowano 25 Lutego 2018 Jozefg1 a jak chodzi w pid na minimum to ile spala jak piszą ze to jest najbardziej ekonomiczne
Robot16 Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor #6 Opublikowano 25 Lutego 2018 jozefg1 masz 100 procentowa racje testowałem to..................a czy coś można zmienić przy moim sterowaniu pieca auratorem 2025 rth
Jozefg1 Opublikowano 25 Lutego 2018 #7 Opublikowano 25 Lutego 2018 Hmmm Nie wiem bo każda instalacja jest inna.... Ogrzewanie to nie tylko piec i sterownik ale całość, Grube rury nie przeszkadzają a przeciwnie , nawet czasem instaluje się taki "akumulator ciepła" w postaci baniaka o pojemności kilku metrów sześciennych wody. Ważne jest aby kocioł był dobrany do zapotrzebowania na ciepło czyli nie przewymiarowany, prawidłowo wykonana instalacja i dobrze policzona moc grzejników . U siebie też popełniłem błąd - policzyłem grzejniki bez brania pod uwagę temperatury zasilania tak jak się robiło dla starych żeliwniaków a tu zonk... nowe mają moc podaną dla zasilania 85*C i teraz muszę domontować trochę bo przy 55*C jest to o połowę za mało. Póki co podniosłem temperaturę na 65*C i do wiosny jakoś wytrzymam.... Natomiast co możesz zmienić o ustaw na noc temperaturę tylko o 1*C niższą niż w dzień. Po co rano piec ma nadganiać, idzie wtedy więcej opału.
MarcinoK Opublikowano 25 Lutego 2018 #8 Opublikowano 25 Lutego 2018 Ja nic nie zmieniam i na nic nie zmniejszam. A grzejniki dobrałem na 40 st i teraz przy -14 wsztko dxiala Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.