marcinkrk Opublikowano 7 Lutego 2018 #1 Opublikowano 7 Lutego 2018 Witam, od września 2017r. w ramach dofinansowania kupiłem piec Sas Bio Efekt 23kW z sterownikiem TECH ST-550zPID, zawór 3D. Chciałbym podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami do pracy sterownika jak i samego pieca. Podstawowe dane: Dom jednorodzinny 240m2 (parter + 2 piętra) . Powierzchnia grzania ok 200m2. Rok budowy ~1985. Ocieplenie: styropian 15cm - ściany, dach - ok 20 -25 cm. Instalacja: rury miedziane, grzejniki aluminiowe z termostatami DX5. W domu mieszkają 4 osoby dorosłe oraz 1 dziecko. Bojler na C.W.U. 150 L. Pellet: Barlinek (worki 15 kg) Ustawienia pieca: Temp. C.O.: 45 C Temp. C.W.U: 36 C a na wieczór do kąpieli 42 C Współczynnik mocy pieca: 100% Korekta wentylatora górna: - 5% Korekta wentylatora dolna: 0% Czas podawania: 8 sek. Przerwa podawania: 5 sek. Czas pracy wentylatora: 8 sek. Czas pzrerwy wentylatora: 5 sek. Obroty wentylatora: 30 % Histereza C.O.: 5 C Histereza C.W.U.: 2 C Temperatura załączania pomp: 40 C Tryb wygaszania. Sterownik TECH ST-550zPID wersja oprogramowania: ST-550 Pellet Wersja: 1.0.14/8 zPID 1.6.0 Piec przy temperaturach: - ok +10 C na zewnątrz pali 4 worki pelletu na 3 dni. - ok 0 C na zewnątrz pali 4 worki pelletu na 2 dni - ok -10 C / - 5 C na zewnątrz pali 4 worki pelletu na 1,5 dnia Chcąc uzyskać mniejsze spalanie i zachęcony postami na forum postanowiłem wgrać nowe oprogramowanie. Na początku stycznia z firmy Tech otrzymałem oprogramowanie: ST-550 Pellet HL Wersja: 1.0.26/8 zPID 1.6.1 Po wgraniu nowego oprogramowania i po ustawieniu sterownika już na drugi dzień zobaczyłem efekty. Efekt - popiół z nowej wersji oprogramowania był czarny a nie jasnoszary jak z poprzedniej wersji oprogramowania. Ponadto zauważyłem osadzanie się czarnej smoły w piecu. Myśląc, że niewłaściwie poustawiałem nowe oprogramowanie wróciłem do poprzedniej wersji, w której wszystko wróciło do normy. Przez ten krótki czas zauważyłem, że w nowszej wersji po osiągnięciu 50 C na piecu pojawiał się komunikat "dopalanie" i z tego co pamiętam nie włączał się wentylator w celu "wydmuchania" rozpalonego pelletu. W starej wersji oprogramowania po osiąganiu tem. 50 C na piecu pojawia się komunikat "wygaszanie" - włącza się wówczas wentylator i "wydmuchuje" rozpalony pellet.
Wlodar0285 Opublikowano 1 Marca 2018 #2 Opublikowano 1 Marca 2018 Witam Zaznaczam na wstępie że nie jestem fachowcem lecz amatorem który od dwóch tygodni jest w posiadaniu SAS Bio solid 14 KW. Próbuję rozszyfrować ten piec i co dzień coś kombinuję w trybie PID praca czyli albo zmieniam moc pieca albo korektę dolną i górną wentylatora nie do końca wiem na co się to tak naprawdę przekłada. Ja mam ustawione moc 90%, korekta górna +4 procent , temp. kotła 60 st. C. temp. spalin dochodzi maksymalnie 95 st. C. spalanie mam na razie duże ponieważ domek świeży i jeszcze nie ocieplony wychodzi mi mniej więcej 47 kg na dobę. Musze poczekać na ocieplenie i na następny sezon będę miał bardziej realne dane ale może wiesz jak ustawić aby mimo wszystko trochę mniej spalać? Temperatura na zewnątrz ostatni tydzień non stop - 11 st. C. Pozdrawiam
pablitoman Opublikowano 7 Marca 2018 #3 Opublikowano 7 Marca 2018 Witam, od września 2017r. w ramach dofinansowania kupiłem piec Sas Bio Efekt 23kW z sterownikiem TECH ST-550zPID, zawór 3D. Chciałbym podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami do pracy sterownika jak i samego pieca. Podstawowe dane: Dom jednorodzinny 240m2 (parter + 2 piętra) . Powierzchnia grzania ok 200m2. Rok budowy ~1985. Ocieplenie: styropian 15cm - ściany, dach - ok 20 -25 cm. Instalacja: rury miedziane, grzejniki aluminiowe z termostatami DX5. W domu mieszkają 4 osoby dorosłe oraz 1 dziecko. Bojler na C.W.U. 150 L. Pellet: Barlinek (worki 15 kg) Ustawienia pieca: Temp. C.O.: 45 C Temp. C.W.U: 36 C a na wieczór do kąpieli 42 C Współczynnik mocy pieca: 100% Korekta wentylatora górna: - 5% Korekta wentylatora dolna: 0% Czas podawania: 8 sek. Przerwa podawania: 5 sek. Czas pracy wentylatora: 8 sek. Czas pzrerwy wentylatora: 5 sek. Obroty wentylatora: 30 % Histereza C.O.: 5 C Histereza C.W.U.: 2 C Temperatura załączania pomp: 40 C Tryb wygaszania. Sterownik TECH ST-550zPID wersja oprogramowania: ST-550 Pellet Wersja: 1.0.14/8 zPID 1.6.0 Piec przy temperaturach: - ok +10 C na zewnątrz pali 4 worki pelletu na 3 dni. - ok 0 C na zewnątrz pali 4 worki pelletu na 2 dni - ok -10 C / - 5 C na zewnątrz pali 4 worki pelletu na 1,5 dnia Chcąc uzyskać mniejsze spalanie i zachęcony postami na forum postanowiłem wgrać nowe oprogramowanie. Na początku stycznia z firmy Tech otrzymałem oprogramowanie: ST-550 Pellet HL Wersja: 1.0.26/8 zPID 1.6.1 Po wgraniu nowego oprogramowania i po ustawieniu sterownika już na drugi dzień zobaczyłem efekty. Efekt - popiół z nowej wersji oprogramowania był czarny a nie jasnoszary jak z poprzedniej wersji oprogramowania. Ponadto zauważyłem osadzanie się czarnej smoły w piecu. Myśląc, że niewłaściwie poustawiałem nowe oprogramowanie wróciłem do poprzedniej wersji, w której wszystko wróciło do normy. Przez ten krótki czas zauważyłem, że w nowszej wersji po osiągnięciu 50 C na piecu pojawiał się komunikat "dopalanie" i z tego co pamiętam nie włączał się wentylator w celu "wydmuchania" rozpalonego pelletu. W starej wersji oprogramowania po osiąganiu tem. 50 C na piecu pojawia się komunikat "wygaszanie" - włącza się wówczas wentylator i "wydmuchuje" rozpalony pellet. Witam, Piszesz o powrocie do starego sterownika. Też chce zmienić sterownik na nowszą wersję, ale zastanawiam się czy jest możliwość powrotu do starej wersji. Mam identyczną wersję aktualnie 1.0.14/8. Dostałeś starą wersję od Sas-a czy piec automatycznie wrócił do starej wersji?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.