Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Eg-Pellet 15Kw Ustawienia

awierzbicki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na początku chcę się przywitać na forum. Bo jestem nowy (znaczy się nowozarejatrowany. bo wcześniej tylko przeglądałem).

Nie mogę sobie poradzić z ustawą palnika. Kocioł jak w temacie. Dom około 180m2. Nowo wybudowany. 120m2 podłogowej i 4 grzejniki w pokojach . Palnik prawie cały czas pracuje mi na 30%. Modulacja FL2 od 30 do 100. A ja mam wrażenie że na wyższych mocach lepiej pali. Na tym 30% temp. spalin chyba za niska bo coś koło 80st. Mam wrażenie że na wyższych mocach lepiej pali i temp. spalin rośnie. Dobrze myślę? Czy to wszystko jedno ma jakiej mocy chodzi i tak powinno by ok?

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zapomniałem o ustawieniach :)

Pierwszy popiół taki jak teraz mam. Jakby piasek. Wcześniej udało mi się uzyskać taki pył jak mąka A teraz nie mogę .

0654f9da80bdf44f23bb47c1dce0c811.jpg7db49119a13ada0d1aa3b3fd3849a667.jpgc02ea170c9896d3f3e86c6b1ab2f272a.jpge0f41190214ca7ade8854b1e25c96f67.jpg949c9db071768de935bd9ba80018651a.jpg5610a73380ae091c5269e5e8a0162763.jpg79137d64416a73c107c17807cc93e08f.jpg53259becd256d7214175007bf3a7802c.jpg

Opublikowano

Kocioł już drugi sezon. Pierwszy sezon, nie mieszkałem ,  chodził tylko na utrzymanie temp. w domu na poziomie 15st. Coś tam chodziło, nie interesowało mnie to. Ważne było że za często nie trzeba było jeździć i podkładać :). Od grudnia już mieszkam i się bawię. Pellet w tym sezonie , wg. tego co mówił mi dostawca to z tartaku Garbatka. Pierwsza partia, bo wcześniej jedna paleta była Berlinka, i wydaje mi się że popiól był lepsiejszy . Instalacja z dwoma obiegami (jeden podłogówka, drugi grzejniki) Obiegi na jakieś grupie pompowej Buderusa z sprzęgłem. Zabezpieczenie powrotu na zaworze Afriso. (z tego co teraz doczytałem , to chyba ten zawór jest błędnie założony, miał mi zabezpieczać powrót, a chyba działa żeby piec się szybciej wygrzewał, tylko nie wiem czy wtedy puszcza zawór na instalację czy nie , ) Na ingeo.pl rejestruje się kocioł ? Nie wiedziałem. zaraz zobaczy o co chodzi. Wg. mojego rozeznania to albo mam za duzy ciag kominowy, bo temperatuty mam niskie spalin. Albo coś z ustawieniami jest nie tak. Albo ten pellet tak sie spala i już. Nie mogę uzyskać na nim popiołu, jak gdzieś opisał to sambor na forum "jak popiół z papierosa" . Tak samo zastanawia mnie Podawanie max, czy nie jest za wysokie. Bo przy 100% mocy pokazuje mi na wyświetlaczu Palnik/Stan - moc coś koło 25kW i to mnie dziwi. Zmniejszając to zmniejsza mi się ta moc. Jak mam ustawioną około 3.5 , kalorycznośc pelletu 4.7. ilość paliwa test 19.8, wtedy mam coś koło 15kW, czyli tyle co ma mieć niby piec.

Opublikowano

Pozmniejszalem powietrze oraz podawanie max. Teraz pokazuje mi tak:bebebcc10ea64ad29d6244948a34c363.jpg656bfad1ddb3ca6a5f2fec61695347e4.jpg1a6cb7cf5f4dfc6bc1bddc94c87dc664.jpgff8033a92d4786ab7ea82627ae132113.jpgb5690cc5651d1502cfe7c15073ea1baf.jpgd215ee37d1ebc72f4f716c4be6693a6b.jpg

Opublikowano

Mógłbyś kolego trochę rozszerzyć zakres tej modulacji  FL2 , bo ograniczyłeś ją dość mocno 70 - 100 %, a może chociaż tak 40 - 100% ? 

Opublikowano

Wcześniej tak miałem

To leciał mi na 30% cały czas. Ale podawanie max było 7.0. Podciagnalem do góry bo mam wrażenie że na wyższych mocach lepiej pali

Opublikowano

Kocioł powinien być uruchomiony przez serwisanta który powinien wykonać szkolenie, tak abyś po jakiejkolwiek zmianie wiedział co to spowoduje. Proponuje skontaktować się z serwisem - najlepiej tym który wykonywał pierwsze uruchomienie twojego kotła. Na ten czas ustaw parametry startowe dla EG PELLET 15kW:

USTAWIENIA PALNIKA EG PELLET (SLIM) 15kW Startowe Powietrze MIN (30%) 35 Powietrze MAX (100%) 60 Podwanie MAX (100%) 5 Moc minimalna (FL2)  30 Moc maksymalna (FL2) 100 Typ modulacji FL2 Test zapalarki NIE Test podajnik palnik NIE Test podajnik zasobnik NIE Test dmuchawa NIE Ilość paliwa test 15,8 Wartość opałowa paliwa 4,6 Sterowanie Lambda tak Tlen Min 30 % 11 Tlen Max 100 % 9 Dawka startowa paliwa 90 Moc dmuchawy rozpalanie 70 Podtrzymanie (min) 20 Interwał podawania (sek) 20 Delta T. spalin rozpalania  8 Moc rozżarzania  75% Moc dmuchawy czyszczenie 50 Czas czyszczenia 30 Max czas pozpal. (MIN) 10

Gdyby kocioł cały czas pracował to podnieś troszkę moc minimalną. np:

Moc minimalna (FL2)  40

Kocioł musi co jakiś czas wejść w tryb pauzy - praca z małą mocą nie jest za bardzo ekonomiczna dla kotła. Z drugiej strony nie może być za duża bo kocioł włączy i wyłączy się wiele razy na dobę i za każdym razem rozpoczyna procedurę odpalenia - czyli dawka startowa/zapalarka/8 stopni temp. spalin w górę/rozżarzaniei modulacja. Trzeba wypośrodkować - i obserwować ile się spala pelletu.

Nie ma uniwersalnych nastaw - trzeba testować. Jeżeli masz w kotle moduł internetowy (od jakiegoś czasu są w cenie kotła) to go podłącz kablem sieciowym do routera i zarejestruj się na igneo.pl (na module jest kod pin)

Na stronie igneo.pl jest wykres pracy kotła - jego parametry. Można dużo zdiagnozować po nich. 

Jeżeli masz zawory mieszające to ustaw temperaturę kotła na 65-70. NIE POMYL NIE DAJ BOŻE Z TEMP. NA OBIEGU GRZEWCZYM !!!

Wspomniałeś o tym zaworze Afriso - sprawdź jaka jest na nim temperatura. Temperatura ustawiona kotła musi być na pewno powyżej :) Nawiasem mówiąc bardzo dobre urządzenie zabezpieczające kocioł - oczywiście przy założeniu że jest poprawnie zamontowany.

Opublikowano

Kocioł powinien być uruchomiony przez serwisanta który powinien wykonać szkolenie, tak abyś po jakiejkolwiek zmianie wiedział co to spowoduje. Proponuje skontaktować się z serwisem - najlepiej tym który wykonywał pierwsze uruchomienie twojego kotła. Na ten czas ustaw parametry startowe dla EG PELLET 15kW:

USTAWIENIA PALNIKA EG PELLET (SLIM) 15kW Startowe Powietrze MIN (30%) 35 Powietrze MAX (100%) 60 Podwanie MAX (100%) 5 Moc minimalna (FL2)  30 Moc maksymalna (FL2) 100 Typ modulacji FL2 Test zapalarki NIE Test podajnik palnik NIE Test podajnik zasobnik NIE Test dmuchawa NIE Ilość paliwa test 15,8 Wartość opałowa paliwa 4,6 Sterowanie Lambda tak Tlen Min 30 % 11 Tlen Max 100 % 9 Dawka startowa paliwa 90 Moc dmuchawy rozpalanie 70 Podtrzymanie (min) 20 Interwał podawania (sek) 20 Delta T. spalin rozpalania  8 Moc rozżarzania  75% Moc dmuchawy czyszczenie 50 Czas czyszczenia 30 Max czas pozpal. (MIN) 10

Gdyby kocioł cały czas pracował to podnieś troszkę moc minimalną. np:

Moc minimalna (FL2)  40

Kocioł musi co jakiś czas wejść w tryb pauzy - praca z małą mocą nie jest za bardzo ekonomiczna dla kotła. Z drugiej strony nie może być za duża bo kocioł włączy i wyłączy się wiele razy na dobę i za każdym razem rozpoczyna procedurę odpalenia - czyli dawka startowa/zapalarka/8 stopni temp. spalin w górę/rozżarzaniei modulacja. Trzeba wypośrodkować - i obserwować ile się spala pelletu.

Nie ma uniwersalnych nastaw - trzeba testować. Jeżeli masz w kotle moduł internetowy (od jakiegoś czasu są w cenie kotła) to go podłącz kablem sieciowym do routera i zarejestruj się na igneo.pl (na module jest kod pin)

Na stronie igneo.pl jest wykres pracy kotła - jego parametry. Można dużo zdiagnozować po nich. 

Jeżeli masz zawory mieszające to ustaw temperaturę kotła na 65-70. NIE POMYL NIE DAJ BOŻE Z TEMP. NA OBIEGU GRZEWCZYM !!!

Wspomniałeś o tym zaworze Afriso - sprawdź jaka jest na nim temperatura. Temperatura ustawiona kotła musi być na pewno powyżej :) Nawiasem mówiąc bardzo dobre urządzenie zabezpieczające kocioł - oczywiście przy założeniu że jest poprawnie zamontowany.

Dzięki za parametry. Ustawione przez osobę startującą kocioł było troszkę inne. Podawanie max 8.0. Ilość paliwa test 19.8. I pewnie dlatego leciał mi cały czas na 30%, Pozmieniam teraz trochę. Wg. otrzymanaych od Ciebie danych. Temp. kotła na 70? Nie za dużo? Z tego co widzę, bo przeciaga o 5st. (do 75) potem wchodzi w wygaszanie i troche podskakuje jeszcze. Ale zobacze.

Nie rozumiem tego za bardzo że jak będzie na dużej mocy to będzie się więcej włączał i wyłaczał ( myślałem raczej że szybciej dobije do zadanej temp i tyle, a potem przecież stygnie chyba w takim samym tempie co jak bym go zagrzała do 30%).

Na to ingeo. to raczej nie dam narazie rady, bo nie końc mam wszystko wykończone i narazie net jest na prowizorce :).

A ten popiół? Taki "piaskowy" . Nie jest taki pyłek. Na końcowce Berlinka udało mi się taki pyłkowy uzyskać. Na obecnym nie mogę. Nie ma dużych kawałków, takie ziarenka piasku, ale wyczuwalne pod palcami.

Opublikowano
:)

Wspomniałeś o tym zaworze Afriso - sprawdź jaka jest na nim temperatura. Temperatura ustawiona kotła musi być na pewno powyżej 

45st. Zastanawiam się nad zmianą na 50st.

Temperatura min. pompy mam 47st. Więc powinno tu być ok.

Opublikowano

Oczywiście zaznaczam że takich zmian powinna dokonać osoba doświadczona - z odpowiednią wiedzą i autoryzacją od firmy Greń

Eh z tymi serwisami to jestem ostatnio nastawion anty. Panowie przyjechali, wyczyścili mi palnik, psikneli na łańcuszek. 450 zainkasowali i pojechali. Powiedzieli że ustawienia są ok(moc dmuchawy do czyszczenia podciągnął do 100 chyba ) :). Zamontowali nową zapalarkę która na drugi dzień znów się spaliła ( defacto  już trzecia poszła ) Druga padła mi w listopadzie i od tej pory tak jakoś mi działa bez zaparki, krótkie okresy są i żar nie wygasa i do tej pory udawało sie bez zapalarki :). Panowie zamontowali, dzień chodził, i od wczoraj znów mi piec bez zapalarki chodzi. :)

Opublikowano

Wcześniej tak miałem

To leciał mi na 30% cały czas. Ale podawanie max było 7.0. Podciagnalem do góry bo mam wrażenie że na wyższych mocach lepiej pali

I miałeś dobrze, bo dużym zakresem modulacji pozwalasz, żeby palnik miał możliwość zwiększyć lub zmniejszyć tą moc w miarę potrzeb , jak chcesz żeby szedł wyżej niż 30% to wystarczy wyregulować to podawaniem max , czyli mniejsze podawanie max palnik musi pracować z wyższą mocą, żeby osiągnąć to samo co przy większym podawaniu.

Oczywiście drastyczna zmiana podawania max , musi nieść za sobą odpowiedni dobór powietrza i tak jak kolega pawelek napisał wymaga to trochę doświadczenia  

Opublikowano

45st. Zastanawiam się nad zmianą na 50st.

Temperatura min. pompy mam 47st. Więc powinno tu być ok.

Ustaw min 60 kocioł przejdzie do temp 65 i pauza. Jeżeli temp pompy jest ustawiona na 47 to oznacza że poniżej tej temp nie pracuje. Dla 50 st mamy tylko 50+5-47 = 8 stopni od przejścia z pauzy do wyłączenia pompy trochę za mało. Poza tym kocioł w takiej temp. szybciej koroduje - temp. w kotle powinna być zawsze powyżej 55st - Jak ustawisz 60 to kocioł dojdzie do 65 i przy 55 się załączy - oczywiście temp jeszcze trochę spadnie - ale pompa cały czas pracuje i układ się stabilizuje.

Opublikowano

Nie rozumiem tego za bardzo że jak będzie na dużej mocy to będzie się więcej włączał i wyłaczał

.

A ten popiół? Taki "piaskowy" . Nie jest taki pyłek. Na końcowce Berlinka udało mi się taki pyłkowy uzyskać. Na obecnym nie mogę. Nie ma dużych kawałków, takie ziarenka piasku, ale wyczuwalne pod palcami.

1. Przy ustawionej dużej mocy kocioł nie moduluje - szybko się rozpędza i przechodzi w podtrzymanie. To tak jak byśmy autem na autostradzie rozpędzali się do 150km/h i zwalniali do 50 km/h i tak całą drogę - można sobie to wyobrazić :)

2. Z popiołem to jeszcze trudniejszy temat - jeżeli w popielniku nie ma niedopalonych kawałków pelletu i nie ma spieków to nie zmieniał bym tego. Trzeba używać dobrej jakości pelletu.  

Opublikowano

I miałeś dobrze, bo dużym zakresem modulacji pozwalasz, żeby palnik miał możliwość zwiększyć lub zmniejszyć tą moc w miarę potrzeb , jak chcesz żeby szedł wyżej niż 30% to wystarczy wyregulować to podawaniem max , czyli mniejsze podawanie max palnik musi pracować z wyższą mocą, żeby osiągnąć to samo co przy większym podawaniu.

Oczywiście drastyczna zmiana podawania max , musi nieść za sobą odpowiedni dobór powietrza i tak jak kolega pawelek napisał wymaga to trochę doświadczenia  

Proponuję jednak podnieść w takim przypadku moc minimalną (FL2) - podnosząc tą moc automatyka jednocześnie podaje więcej i z większą mocą działa wentylator. Jest to zmiana proporcjonalna do ustawionej maksymalnej mocy kotła. Jedno i drugie zmienia się płynnie od mocy min do mocy max w FL

Opublikowano

Pozmieniałem.

Jutro napiszę jakie mam wrażenia. Ale chyba pellet ma znaczenie. Ten co teraz mam ładowałem 1 worek dziś o 9, i teraz drugi . A wydaje mi się że na Berlinku 1 worek na dobę starczał. A temp. zewnętrzna jest w miarę wysoka. Pellet wydaje mi się ok (ale to może tylko wygląd). Ładny, równy, mało pyłu w worku. Pachnie drewnem. Troszkę możę ma mniej jakiegoś lepiszcza bo się mniej świeci niż Berlinek, jest troszkę bardziej łamliwy w palcach, i wydaje się troszkę bardziej wilgotniejszy (tak przynajmniej czuję w ręce). Zrobiłem test w wodzie. Raczej ok, szybko się rozpadł, nie widać było jakiś śmieci. Więc wziąłem, na testy 1 paletę zobaczyć co to za zawodnik.

Opublikowano

tak.

Opublikowano

Po całej nocy nie widać zmian. Jak chodził na min mocy to dalej chodzi. Nie wiem czemu nie chce na większą wejść. ecb618e61047177597d8482493b619bc.jpgd2d86819cf2623e86d708ccd52fdb8ba.jpgb63d21d492e5b13272c5c8d55f83fa2e.jpgd2eeb4b48b2480586fb0bbe44ced1eb9.jpgb3d1f398e10bc90bc80259fa33611531.jpg

Opublikowano

teraz możesz podnieść moc minimalną FL2 np na 42 i obserwuj - zobacz też jak spala się pellet - czy nie zostają niedopalone kawałki w popielniku i dawkę na 5,2 i obseruj - małymi kroczkami a dojdziesz do celu :)

Opublikowano

Po całej nocy nie widać zmian. Jak chodził na min mocy to dalej chodzi. Nie wiem czemu nie chce na większą wejść. ecb618e61047177597d8482493b619bc.jpgd2d86819cf2623e86d708ccd52fdb8ba.jpgb63d21d492e5b13272c5c8d55f83fa2e.jpgd2eeb4b48b2480586fb0bbe44ced1eb9.jpgb3d1f398e10bc90bc80259fa33611531.jpg

po prostu kocioł tą mocą jest w stanie utrzymać stałą temperaturę - od teraz to co ustawisz wyżej to będzie nadwyżka i kocioł będzie przechodził w pauzę

Opublikowano

Ale to podnoszenie FL2 oraz podawania max to nic innego dla mnie jak podnoszenie min. mocy. A z postów wynika że lepiej jak się powoli rozpedza:) A u mnie się nie rozpędza

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.