Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nie Równe Palenie/podawanie Paliwa


Avamys

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Visitor1230
Opublikowano

Nagar nie zrobil sie jednego dnia. Ale moze retopal inaczej zachowywal sie i spalanie przebiegalo w miare ok. Ten nagar jaki sie tworzy w fajce zawsze po przeciwnej stronie podajnika moze miec grubosc nawet 2 cm. Skutecznie ograniczajac napowietrzenie tej czesci paleniska.Tez kiedys mialem ten problem. Po odkuciu nagaru palenisko sie unormowalo.

Opublikowano

Gruntownie rozbierałem i czyściłem cały podajnik, nagar usunąłem bo był dokładnie w tym miejscu co piszesz. Nie zmieniło to problemu z nierównym nadmuchem.

Na retopalu też nie było problemów, bo to lajtowy opał i trudno go nie spalić dobrze.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Jezeli z fajka i z napowietrzaniem wszystko w porzadku, pozostaje wydluzac przerwe przy odpowiednim powietrzu. Co jeszcze mi przychodzi do glowy a tez tego doswiadczylem to stan slimaka w miejscu gdzie dochodzi do oparowywania wilgoci. Wyglad ao mniej wiecej jak w zalaczonym linku.

 

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21407-slimak-po-czterech-sezonach/?do=findComment&comment=252107

 

Wegiel jest wtedy bardziej mielony. Grubsze frakcje dostaja sie na przeciwlegla strone palnika i wolniej sie spala. Doradzic moge tylko z wlasnych doswiadczen.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Nieprawda. Spieki powstaja dzieki niskiej temperaturze topnienia wegla. Sa tez spieki powstajace z topniejacego popiolu. Im wiecej powietrza tym wyzsza temperatura w palenisku. Sprzyjajaca topnieniu wegla. Topniejaca masa jest wypietrzana z paleniska, chladza sie tworzac spiek.

Opublikowano

Ja u siebie rozbieralem retorte uszczlnialem i nic to nie dało.

Ten Opal po prostu jest jaki jest. Ja kombinowalem mało i często. Więcej i rzadziej. Efekt ten sam.

Też mam tylko tonę. Całe szczęście...

Opublikowano

Wegiel jest wtedy bardziej mielony. Grubsze frakcje dostaja sie na przeciwlegla strone palnika i wolniej sie spala. Doradzic moge tylko z wlasnych doswiadczen.

Ślimak ten zwój ma ciut mniej mięsa niż pozostałe, ale ma takie same wymiary.

Także to odpada.

Może to po prostu tak musi być na tym węglu.

 

Mam możliwość kupić talerz retorty z koronką od podajnika spełniającego normy klasy V. Ponoć poprawione w nim są kanały napowietrzające. Tylko ja cały czas mam odczucie (może mylne) że taki obraz na palenisku spowodowany jest sposobem wypiętrzania paliwa przez ślimak oraz rodzajem węgla.

Opublikowano

Panowie robię test mianowicie kupiłem Skarbka ale z kopalni bobrek i mieszam z tym z Piekar i tak na początek dałem 1:1 różnica już jest widoczna ale to jeszcze nie to następny worek będzie 1:2 zobaczymy a tak na marginesie eko z Piekar kupiłem po 1100zl z akcyza a bobrek po 1000zl z akcyza

Opublikowano

Nagar nie zrobil sie jednego dnia. Ale moze retopal inaczej zachowywal sie i spalanie przebiegalo w miare ok. Ten nagar jaki sie tworzy w fajce zawsze po przeciwnej stronie podajnika moze miec grubosc nawet 2 cm. Skutecznie ograniczajac napowietrzenie tej czesci paleniska.Tez kiedys mialem ten problem. Po odkuciu nagaru palenisko sie unormowalo.

Potwierdzam, wczoraj czyściłem palnik z nagaru. Sam nie mogłem uwierzyć jaki nagar mi się zrobił w czwartym sezonie, właśnie po przeciwnej stronie podajnika.  Po wyczyszczeniu "nie ten palnik". Powietrze zmniejszone , pali się całkiem inaczej. Dopala naprawdę przy lekkim dmuchnięciu.

Opublikowano

ja mam aktualnie 3 sek podawanie, 8 sek przerwy nadmuch 6/10. ale genelranie mało podaje ale krótkie odstępy czasu, kociol dochodzi do zadanej, spieków nie ma, ale wywala niedopałki, jak zwiększam przerwę to ma problem żeby dojść do zadanej.

 

Ja odpuszczam walke z tym opałem, dokupię chyba wesołej i będę mieszał.

Macie panowie możliwość podniesienia deflektora ? bo jeżeli jest za nisko to polecą spieki

Opublikowano

U mnie jest zaraz pod oplomkami, więc podnieść wyżej nie da rady. Jedynie zdemontować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.