Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Pieca, A Praca/postój Siłownika Zaworu 4D Arm 343

Konradjanusz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam pytanie bo zauważyłem ostatnio że siłownik zaworu mi trochę głupieje duże skoki temperatury i wahania na piecu. W moim sterowniku mam ustawiona temp max za zaworem 50 minimum 45 , czas pracy siłownika to 1 sekunda i teraz czas przerwy/postoju siłownika a zarazem zaworu fabrycznie to 10 sekund, mam pytanie jak to regulowac?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Joker ds2pz RC

Opublikowano

Aktualnie 65 , sterownik ma funkcję obniżania temp za zaworem w momencie osiągnięcia temp zadanej na regulatorze .

Szczerze to powoli traci cierpliwość do tego kotła. Jak zaczyna grzać to temp leci na łeb na szyję tzn miałem 60 to spadała do 48 i podbijała do 64 i znowu 48. I to jak nie grzała cwu. Już probuje krótkich czasów podawania aktualnie 5/30 s podtrzymanie 10/15 min

Dobowo wychodzi 37,5 na zewnątrz -10 +/-3 stopnie

Opublikowano

Ustaw mniejszą temp. za zaworem aby reg. pokojowy nie obniżał ci temperatury.Bo jeśli obniży a po jakimś czasie podniesie to do kotła pójdzie ileś przestygniętej wody i stąd te skoki na kotle.

Opublikowano

45 stopni np? A jeśli dom mi się wychłodzi? Na grzejniki nie pójdzie więcej niż 45 i może być tak że regulator nie osiągnie zadanej tak? Średnio temp spada mi jak teraz stałem przy piecu o jakieś 12 stopni. Ten siłownik to widzę więcej problemu niż pożytku. A co z tym czasem jego postoju, praca jest stała i to 1 sekunda, zdaje się na twoje doświadczenie

Opublikowano

Oglądałem 3 różne piece i ich pracę gdzie temperatura spada o 2-3 stopnie wzrasta o 2-3 stopnie i cały cykl a u mnie spadnie o 12 grzeje z 30-40 minut postoi z 10 i znowu praca. Może zrobić dłuższy cykl podawania ale wtedy boję się że węgiel się będzie przesypywać może.

Opublikowano

Ustaw na początek 45,jeżeli temp. pokojowa będzie spadać to podnieś o 1.Jaką masz temp. pokojową?A siłownik nic nie jest winien,on tylko wykonuje polecenia sterownika.Albo jeszcze inna możliwość,ustaw temp. obniżenia taką samą

Opublikowano

Ustaw na początek 45,jeżeli temp. pokojowa będzie spadać to podnieś o 1.Jaką masz temp. pokojową?A siłownik nic nie jest winien,on tylko wykonuje polecenia sterownika

W pokoju gdzie jest regulator mam zadane 22 stopnie w pozostałych jest ok 21,5 -22 w tym w sypialni i pokoju dziecięcym mam przykręcone termostaty na 3 z 5 stopni bo było za gorąco. Okej ustawiłem 45 stopni za zaworem nawet jak będzie osiągnięta temp pokojowa czyli 22 stopnie na zewnątrz -8 . Podawanie zostawię na 5/30

Opublikowano

Ok po 30 min jest 22,3 zobaczę co będzie dalej , jutro PW , dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.