KamilMiernik Opublikowano 29 Stycznia 2018 Autor #51 Opublikowano 29 Stycznia 2018 W kotłach 5klasy jest obowiązkiem i jak otworzysz klapę zasobnika to kocioł staję Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
MarekDabrowski Opublikowano 29 Stycznia 2018 #52 Opublikowano 29 Stycznia 2018 A jakie jeszcze są zmiany w kotłach 5 generacji w stosunku zwykłych piecy na ekogroszek
KamilMiernik Opublikowano 29 Stycznia 2018 Autor #53 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Cała Budowa kotła jest inna i palnik też uległ zmianie zbyt dużo żeby opisywać wszystko poczytaj jest sporo już na ten Temat to chodzi szczególnie o "ekologię" Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
wojszym2244 Opublikowano 29 Stycznia 2018 #54 Opublikowano 29 Stycznia 2018 wpisz w google.pl "kocioł klasy 5 norma" i koniec tematu w tym wątku. Do postu #7604 dodam jeszcze, że palę peletem, czyli podobnie jak Tomek ale bez zapalarki. W czuwaniu mam ustawiony przedmuch 15s co godzinę. Tyle wystarczy żeby nie zgasło. Mniej się nie da bo sterownik nie pozwala :)
KamilMiernik Opublikowano 29 Stycznia 2018 Autor #55 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Tylko tak naprawdę te kotły 5klasy to sciema jakich mało nawet sam P. Tomek napisał że 1% powietrza może zepsuć całe badanie w "laboratorium" to tak naprawdę cały czas mamy kocioł 4klasy bo nie jesteśmy w stanie osiągnąć przybliżony warunków co w labolatprium A tylko zostaję nam nazwa że to kocioł 5 klasy Np wilgotność węgla ma wpływ na to gatunek węgla itp. Itd. To dla tego to wszstko to wyciskanie ludziom głupoty niestety ale taka jest realia Tak naprawdę To dobrze ustawiony kocioł 4klasy da dużo mnie syfu do atmosfery niż kocioł 5klasy w rękach amatora palacza który nie ma zielonego pojęcia o paleniu A ma kocioł Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
MarekDabrowski Opublikowano 29 Stycznia 2018 #56 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Właśnie poczytałem o tych kotłach to nic innego jak zwykły na ekogroszek tylko bez rusztu awaryjnego a resztę robią ustawienia i konstrukcja sterownika
ktm6107 Opublikowano 29 Stycznia 2018 #57 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Tylko tak naprawdę te kotły 5klasy to sciema jakich mało nawet sam P. Tomek napisał że 1% powietrza może zepsuć całe badanie w "laboratorium" to tak naprawdę cały czas mamy kocioł 4klasy bo nie jesteśmy w stanie osiągnąć przybliżony warunków co w labolatprium A tylko zostaję nam nazwa że to kocioł 5 klasy Np wilgotność węgla ma wpływ na to gatunek węgla itp. Itd. To dla tego to wszstko to wyciskanie ludziom głupoty niestety ale taka jest realia Tak naprawdę To dobrze ustawiony kocioł 4klasy da dużo mnie syfu do atmosfery niż kocioł 5klasy w rękach amatora palacza który nie ma zielonego pojęcia o paleniu A ma kocioł Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Popieram w całej rozciągłości. Wielu ludzi ma kociołki rozpalane od góry i dymu u nich nie zobaczysz, inni mają ślimaki chmurkę puszczają prawie z każdym podaniem. Ciągłe podwyższanie klas kotłów będzie jak w samochodach prowadziło do ciągłego wzrostu cen, wzrostu ilości części zamiennych i innych nie zawsze potrzebnych gadżetów.A wszystko po to by palić "bratnim" gazem i się od niego uzależnić
MarekDabrowski Opublikowano 29 Stycznia 2018 #58 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Następna generacja kotła będzie miała zamontowany dpf
ktm6107 Opublikowano 29 Stycznia 2018 #59 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Właśnie poczytałem o tych kotłach to nic innego jak zwykły na ekogroszek tylko bez rusztu awaryjnego a resztę robią ustawienia i konstrukcja sterownika Dokładnie.Tylko za wszelkiej maści badania zapłaci nabywca kotła,który jak jest tak wychowany to i tak będzie stawiał plastikowe butelki na retorcie i nimi palił.
Rozalia Opublikowano 18 Stycznia 2020 #60 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Witam serdecznie od połowy grudnia mam piec na ekogroszek na początku spalanie wynosiło 33 kg spadło teraz do 20 na dobe ale cały czas mam problem za dużo spalin za dużo popiołu około pół wiaderka na dobę a jak zaczęłam ustawić p ietrze to znowu wzrosło spalanie groszku, spalin i popiołu. Proszę o pomoc bo sama sobie nie mogę z dobraniem odpowiednich parametrów parametrów .Jak ktos może mi pomóc to zrobię zdjęcia z dotychczasowych ustawień ze sterownika , Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.