Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Sigma Uni 24 Kw

lupex

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

posiadam dom 200 m kw ( kostka) z lat 80 niestety jeszcze niedocieplony. 

zakupiłem piec sigma uni 24 kw sterownik k1pv4 , pompa wilo i zawór 4D z siłownikiem. 

Borykam się ze spalaniem. 

w PID dmuchawa ciągle kręciła praktycznie na pełnych obrotach żar mocno wycofany ale temp na podajniku ok 25 stopni ustawienia serwisowe to  

Palone groszkiem

podawanie 

1-7

przerwa  

40-70

zakres obrotów dmuchawy 

80-600

max bieg 40

piec w PID zjadał ok 40-50 kg na 24h przy tem 0-7 na zewnątrz 

temperatura w domu ok 21,5

strzeliłem PIDem i przeszedłem na ustawienia ręczne 

aktualnie mam

podawanie 5s

przerwa 30s

dmuchawa 37%

podtrzymanie 8s co 15m

dmuchawa w podtrzymaniu 15s co 5m

temo co 65

temp cwu 45

histereza co i cwu 2 st 

Aktualnie mam trochę problemów ze spiekami i dużą ilością popiołu. 

Piec po wyjściu ze stanu podtrzymania ma problem z temp najpierw spada do 59-61 dopiero potem zaczyna nabierać mocy cały proces do osiągnięcia zadane trwa od 15-20 min. Sytuacja wygada fatalnie gdy odpali się CWU to czas pracy może wynieść nawet 30 min co skutkuje przesypywaniem się żaru z rynny. 

Moje pytanie, czy macie jakieś propozycje co do ustawień tak by zwiększyć ekonomię zużycia paliwa?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

posiadam dom 200 m kw ( kostka) z lat 80 niestety jeszcze niedocieplony.

zakupiłem piec sigma uni 24 kw sterownik k1pv4 , pompa wilo i zawór 4D z siłownikiem.

Borykam się ze spalaniem.

w PID dmuchawa ciągle kręciła praktycznie na pełnych obrotach żar mocno wycofany ale temp na podajniku ok 25 stopni ustawienia serwisowe to

Palone groszkiem

podawanie

1-7

przerwa

40-70

zakres obrotów dmuchawy

80-600

max bieg 40

piec w PID zjadał ok 40-50 kg na 24h przy tem 0-7 na zewnątrz

temperatura w domu ok 21,5

strzeliłem PIDem i przeszedłem na ustawienia ręczne

aktualnie mam

podawanie 5s

przerwa 30s

dmuchawa 37%

podtrzymanie 8s co 15m

dmuchawa w podtrzymaniu 15s co 5m

temo co 65

temp cwu 45

histereza co i cwu 2 st

Aktualnie mam trochę problemów ze spiekami i dużą ilością popiołu.

Piec po wyjściu ze stanu podtrzymania ma problem z temp najpierw spada do 59-61 dopiero potem zaczyna nabierać mocy cały proces do osiągnięcia zadane trwa od 15-20 min. Sytuacja wygada fatalnie gdy odpali się CWU to czas pracy może wynieść nawet 30 min co skutkuje przesypywaniem się żaru z rynny.

Moje pytanie, czy macie jakieś propozycje co do ustawień tak by zwiększyć ekonomię zużycia paliwa?

Witaj mam ten sam kociołek.

.Ja pale z PiD także z tym mogę coś poradzić jak mam ja..Sprubój w menu serwisowym dac minimalny czas podawania na 2 a maksymalny na 6 oraz zmniejszyć moc kotła na 50-60% pozostałe parametry mam podobne.i przy spadku temp cwu i zadana histeryze 2 stopnie 220 L wraca do 46 stopni gdzieś po 10-15 min..

Wysłane z mojego LG-H500 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.