mjanik Opublikowano 13 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Witam, mam problem z piecem/kotłem Zębiec.Jakiś czas temu u przepaliła się część drzwiczek zasypowych w kotle CO. Zauważyłem, że dziura się powiększa a jednocześnie wypala się część uszczelnienia (chyba jest to wełna mineralna).W związku z powyższym pomimo przymknięcia wlotu dolnych drzwiczek i wylotu do komina, nadal w piecu jest mocny ciąg i węgiel się szybciej spala, poza tym trzeba zasypywać małymi ilościami węgla bardzo często, bo w przeciwnym razie temperatura szybko skacze do 80 stopni +!Czy istnieje jakiś sposób na uszczelnienie tych drzwiczek? Wiem że można kupić nowe (ok 350 PLN), ale kocioł ma 15 lat i jesienią zamierzam się z nim pożegnać i przejść na gaz, a chciałbym przez te nadchodzące miesiące jeszcze bezpiecznie korzystać z kotła.
jameess Opublikowano 13 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Drzwiczki są całe, wstaw tam dociętą przed uszczelnieniem blachę i przykręć, naprawdę banalna sprawa, aż wstyd o to pytać.
mjanik Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Może banalna dla kogoś kto z takimi problemami się już borykał. Ja jestem specjalistą w innym obszarze, który dla mnie jest banalny ale... Poza tym, przewiercenie żeliwa chyba nie jest takie proste. Nigdy tego nie robiłem nie wiem czy nie może coś pęknąć itd. Z kolei czy 'blaszka' będzie stanowiła wystarczający odpór dla tak wysokiej temperatury, z którą sobie nie poradziło żeliwo (oczywiście przez lata...)?
fanbiomasy Opublikowano 15 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Kawałek zwykłej blachy stalowej wystarczy w nowych Ziębcach zamiast płyt żeliwnych wstawiają stalowe
jameess Opublikowano 15 Stycznia 2018 #5 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Poza tym, przewiercenie żeliwa chyba nie jest takie proste. Nigdy tego nie robiłem nie wiem czy nie może coś pęknąć itd. Wiercenie w żeliwie jest o wiele łatwiejsze niż w stali, wiertło idzie jak w masło, zrobisz to byle jaką wiertarko-wkretarką z biedronki. Blacha wystarczy bez wątpienia. Ale zastanawiam się, bo może jest do dokupienia tylko ten zniszczony element drzwiczek, pytałeś w zębcu? Na pewno trzeba kupić całe drzwiczki?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.