Piotrexx Opublikowano 10 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Witam serdecznie zapraszam do dyskusji na temat tego kotła do wymiany doświadczeń na temat ustawień spalania itp.
Piotrexx Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor #2 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Ja walczę z ustawieniami od ponad miesiąca mam dom ocieplony z poddaszem teraz ogrzewane ok 120 m 10 grzejnikami aluminiowymi zamontowany zawór 3d początkowe moje spalanie to ok 30 kg teraz trochę ponad 20 do 25 zmniejszylem moc do 50 i chyba tyle kocioł chodzi na pid
1979 Opublikowano 12 Stycznia 2018 #3 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Witam serdecznie zapraszam do dyskusji na temat tego kotła do wymiany doświadczeń na temat ustawień spalania itp. witam mam taki piec od miesiąca ustawiony na pracę z PID ale w nocy wygaszał i nie chciał się rozpalić więc przeszłam na ręczny ale pobiera sporo peletu.
Piotrexx Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor #4 Opublikowano 13 Stycznia 2018 U mnie w pid pracuje ok tylko spalanie wydaje mi się za duże więc próbuje zmienić. Niedawno robiłem aktualizacje oprogramowania ale nie widzę większych zmian. Wczoraj wyloczylem wygaszacze i wklepalem ustawienia nadzoru z tego forum ale nie widzę jakiejkolwiek korzyści z tego powodu. Spalanie wzrosło więc dziś powrócę do ustawień fabrycznych i zmniejsze moc kotła tak jak miałem poprzednio do 50 wtedy póki co osiągnąłem najmniejsze spalanie.
Andy1111 Opublikowano 24 Stycznia 2018 #5 Opublikowano 24 Stycznia 2018 U mnie w pid pracuje ok tylko spalanie wydaje mi się za duże więc próbuje zmienić. Niedawno robiłem aktualizacje oprogramowania ale nie widzę większych zmian. Wczoraj wyloczylem wygaszacze i wklepalem ustawienia nadzoru z tego forum ale nie widzę jakiejkolwiek korzyści z tego powodu. Spalanie wzrosło więc dziś powrócę do ustawień fabrycznych i zmniejsze moc kotła tak jak miałem poprzednio do 50 wtedy póki co osiągnąłem najmniejsze spalanie. ja od jakiegoś tygodnia przełączyłem moc pieca na 60% (17 kW slim na pellet). wcześniej chodził na 90% (zpid i nadzór, wygaszanie wyłączone). i palił około 2 worki na dobę. ze względu że dom nie zamieszkały i mam pokojowe regulatory na całej górze na 18 st. C a na dole tylko salon i kuchnia (4 obiegi) na 20 st.C a reszta na 12 st. (garaż) i 16 st. wiatrołap, zmieniłem ustawienia, bo na zaworze głównym rosła temp. CO za dużo (nie miał co robić z ciepłem). obecnie ustawienia moc kotła 50%, korekty went dół/góra na 0, nadzór praca 3 sek., przerwa 2 min, praca went. 10 sek, przerwa 2 min, bieg went. 18. temp. zadana kotła 50 st. (może za nisko, ale większa obecnie niepotrzebna) i dochodzi do 57 st. tryb jaki mam obecnie to praca (dojście do zadanej) 7 minut, nadzór 22-23 minuty i tak w kółko. przy takim cyklu spala mi poniżej 20 kg/dobę. dom 190 m2 z poddaszem użytkowym, w całym domu podłogówka, również w garażu, syropian grafitowy 031 20 cm, na poddaszu wełna super mata 033 30 cm, okna schuco 3 szybowe, dachowe też 3 szybowe. można powiedzieć, że dom już wygrzany, choć pewnie jeszcze gdzieś wilgoć się czai :)
KriS00 Opublikowano 24 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Witam,, podpinam się pod temat. JEstem posiadaczem od dwóch lat pieca SAS bio slim 14 ze sterownikiem relacart . PIec pali około 35kg na dobę zbyt dużo jak czytam na forum. Dom w pełni ocieplony,pow. ok130m2.CO1 grzejniki,co2 podłogówka, CWU250l.ROK temu dwie wizyty serwisanta sas ale oczywiści bez zmian-twierdził ze wina nowego domu. jednak problem nie zniknął. DO SASU oczywiście nie mogę się dodzwonić...może na forum mi ktoś pomoże. zmieniłem ustawienia z forum ale nie duża poprawa.Pracuję na pogodówce. Nie wiem czy zawór czterodrożny powienien być cały czas trochę otwarty czy zamknięty jak osiągnie zadaną temperaturę w pomieszczeniu. Ostatnio ją przebija. Nie mam już sił... może ktoś mi pomoże. aktualizacja sterowi ka 10.10.2017r. może ktos by zerknął na ustawienia i mi coś pomógł. Nie wiem czy pracować na PID czy nie, jaka powinna być ustawiona temperatura minimalna za zaworem, w jakim trybie pracować,czy ten zawór dobrze ze zamyka CO1 bo przecież się wychaładza...nie mam pojęcia...PROSZĘ o pomoc. z góry dziękuję pozdrawiam
marwol Opublikowano 24 Stycznia 2018 #7 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Wyłącz Pid. Czas przejścia w tryb wygaszania zmień na 90min. Wrzuć fotki instalacji I od sasa na recalarcie jest inny temat :)
Piotrexx Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor #8 Opublikowano 1 Lutego 2018 Witam udało mi się zejść do ok 20 kg na dobę praca w pid 50% mocy ustawiłem temperature na 55 stopni dużemu spalaniu była winna pompa cyrkulacja cwu która chodziła cały czas ale zauważyłem że w piecu jest więcej sadzy i dużo więcej dymu. Czy podpowie ktoś jak mogę temu zaradzić?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.