Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas Bio Slim 14 Kw Sterownik Tech St 550 Z Pid Pellet

Piotrexx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie zapraszam do dyskusji na temat tego kotła do wymiany doświadczeń na temat ustawień spalania itp.

Opublikowano

Ja walczę z ustawieniami od ponad miesiąca mam dom ocieplony z poddaszem teraz ogrzewane ok 120 m 10 grzejnikami aluminiowymi zamontowany zawór 3d początkowe moje spalanie to ok 30 kg teraz trochę ponad 20 do 25 zmniejszylem moc do 50 i chyba tyle kocioł chodzi na pid

Opublikowano

Witam serdecznie zapraszam do dyskusji na temat tego kotła do wymiany doświadczeń na temat ustawień spalania itp.

witam mam taki piec od miesiąca ustawiony na pracę z PID ale w nocy wygaszał i nie chciał się rozpalić więc przeszłam na ręczny ale pobiera sporo peletu.

Opublikowano

U mnie w pid pracuje ok tylko spalanie wydaje mi się za duże więc próbuje zmienić. Niedawno robiłem aktualizacje oprogramowania ale nie widzę większych zmian. Wczoraj wyloczylem wygaszacze i wklepalem ustawienia nadzoru z tego forum ale nie widzę jakiejkolwiek korzyści z tego powodu. Spalanie wzrosło więc dziś powrócę do ustawień fabrycznych i zmniejsze moc kotła tak jak miałem poprzednio do 50 wtedy póki co osiągnąłem najmniejsze spalanie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie w pid pracuje ok tylko spalanie wydaje mi się za duże więc próbuje zmienić. Niedawno robiłem aktualizacje oprogramowania ale nie widzę większych zmian. Wczoraj wyloczylem wygaszacze i wklepalem ustawienia nadzoru z tego forum ale nie widzę jakiejkolwiek korzyści z tego powodu. Spalanie wzrosło więc dziś powrócę do ustawień fabrycznych i zmniejsze moc kotła tak jak miałem poprzednio do 50 wtedy póki co osiągnąłem najmniejsze spalanie.

ja od jakiegoś tygodnia przełączyłem moc pieca na 60% (17 kW slim na pellet). wcześniej chodził na 90% (zpid i nadzór, wygaszanie wyłączone). i palił około 2 worki na dobę.

ze względu że dom nie zamieszkały i mam pokojowe regulatory na całej górze na 18 st. C a na dole tylko salon i kuchnia (4 obiegi) na 20 st.C a reszta na 12 st. (garaż) i 16 st. wiatrołap, zmieniłem ustawienia, bo na zaworze głównym rosła temp. CO za dużo (nie miał co robić z ciepłem).

obecnie ustawienia moc kotła 50%, korekty went dół/góra na 0, nadzór praca 3 sek., przerwa 2 min, praca went. 10 sek, przerwa 2 min, bieg went. 18.

temp. zadana kotła 50 st. (może za nisko, ale większa obecnie niepotrzebna) i dochodzi do 57 st.

tryb jaki mam obecnie to praca (dojście do zadanej) 7 minut, nadzór 22-23 minuty i tak w kółko.

przy takim cyklu spala mi poniżej 20 kg/dobę.

dom 190 m2 z poddaszem użytkowym, w całym domu podłogówka, również w garażu, syropian grafitowy 031 20 cm, na poddaszu wełna super mata 033 30 cm, okna schuco 3 szybowe, dachowe też 3 szybowe. można powiedzieć, że dom już wygrzany, choć pewnie jeszcze gdzieś wilgoć się czai :)

Opublikowano

Witam,,

podpinam się pod temat.

JEstem posiadaczem od dwóch lat pieca SAS bio slim 14 ze sterownikiem relacart . PIec pali około 35kg na dobę zbyt dużo jak  czytam na forum. Dom w pełni ocieplony,pow. ok130m2.CO1 grzejniki,co2 podłogówka, CWU250l.ROK temu dwie wizyty serwisanta sas ale oczywiści bez zmian-twierdził ze wina nowego domu. jednak problem nie zniknął. DO SASU oczywiście nie mogę się dodzwonić...może na forum mi ktoś pomoże. zmieniłem ustawienia z forum ale nie duża poprawa.Pracuję na pogodówce. Nie wiem czy zawór czterodrożny powienien być cały czas trochę otwarty czy zamknięty jak osiągnie zadaną temperaturę w pomieszczeniu. Ostatnio ją przebija. Nie mam już sił... może ktoś mi pomoże. aktualizacja sterowi ka 10.10.2017r. może ktos by zerknął na ustawienia i mi coś pomógł. Nie wiem czy pracować na PID czy nie, jaka powinna być ustawiona temperatura minimalna za zaworem, w jakim trybie pracować,czy ten zawór dobrze ze zamyka CO1 bo przecież się wychaładza...nie mam pojęcia...PROSZĘ o pomoc.

z góry dziękuję

pozdrawiam 

post-77518-0-59724300-1516831955_thumb.png

post-77518-0-65311000-1516831957_thumb.png

post-77518-0-29017700-1516831960_thumb.png

post-77518-0-38417800-1516831963_thumb.png

Opublikowano

Witam udało mi się zejść do ok 20 kg na dobę praca w pid 50% mocy ustawiłem temperature na 55 stopni dużemu spalaniu była winna pompa cyrkulacja cwu która chodziła cały czas ale zauważyłem że w piecu jest więcej sadzy i dużo więcej dymu. Czy podpowie ktoś jak mogę temu zaradzić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.