Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kotłospaw Up 16 Kw

GrzesiekW85

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam pytanie dotyczace pieca marki Kotłospaw Up 16Kw który wyposażony jest w sterownik plum ecomax 860p i palnik Kipi 5-16Kw.

Szukam osoby posiadajacej podobny piec lub sterownik, wydaje mi sie ze mam problem z doborem własciwych parametrow pracy tego palnika. Ogolnie piszac piec wolno sie nagrzewa, moze inni mieli, badz maja podobny problem???

Opublikowano

ja posiadam sterownik ecomax860p2 bardzo podobny napisz coś więcej o instalacji , temp kotła itp

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

sluchaj, instalacja to 50m2 podlogowki - 4 obiegi na zaworze 3d termostatycznym, 4 kaloryfery na zaworze 4d, temperatura kotla zadana 55 stopni, podwyzszenie o 10 stopni podczas grzania bojlera 160l. Dom ocieplony 15 styro, a poddasze w trakcie ocieplania.

Opublikowano

a czy kocioł dochodzi do temp zadanej ? wrzuć screena ustawień na jakich jedziesz .Jaka masz temp powrotu, trochę mała temp kotła

Opublikowano

Tak kocioł dochodzi do temperatury zadanej, jednak podbicie temperatury o 1 stopien (powiedzmy od 45 do 46stopni) trwa okola 90sekund, temperatura powrotu jesli chodzi o obieg cwu jest prawie taka sama jak temperatura na piecu, a jesli chodzi o podlogowke plus kaloryfery to mamy jakies minus 20 stopni, martwi mnie to ze nie moge zejsc z temperatury spalin ponizej 150 stopni, a temperatura "kity" plomienia dochodzi max do okolo 480 stopni, gdzie znajomy na tym samym pellecie lecz innym palniku ma okolo 650 stopni na palniku a spaliny w granicu 100 stopni

Opublikowano

rozumiem że palisz peletem ja akurat groszkiem więc nie bardzo ci pomogę ustawienia będą bardzo odbiegaly , u mnie akurat piec wolno dochodzi do temp zadanej i dlatego dopala się groszek , dlatego mam ustawiona moc kotła na 10 KW w trybie fuzzylogic i nadmuchy w Modulacji Mocy 19 , 17 , 15 bardzo małe .Też miałem problem z temp spalin dlatego schoodzilem z nadmuchem w Modulacji oraz z mocą kotła bo wszystko szło w komin.

Opublikowano

No to chociaz dziekuje za chec pomocy, jak bede w jelczu masz piwko :)))

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam pytanie dotyczace pieca marki Kotłospaw Up 16Kw który wyposażony jest w sterownik plum ecomax 860p i palnik Kipi 5-16Kw.

Szukam osoby posiadajacej podobny piec lub sterownik, wydaje mi sie ze mam problem z doborem własciwych parametrow pracy tego palnika. Ogolnie piszac piec wolno sie nagrzewa, moze inni mieli, badz maja podobny problem???

Tak kocioł dochodzi do temperatury zadanej, jednak podbicie temperatury o 1 stopien (powiedzmy od 45 do 46stopni) trwa okola 90sekund, temperatura powrotu jesli chodzi o obieg cwu jest prawie taka sama jak temperatura na piecu, a jesli chodzi o podlogowke plus kaloryfery to mamy jakies minus 20 stopni, martwi mnie to ze nie moge zejsc z temperatury spalin ponizej 150 stopni, a temperatura "kity" plomienia dochodzi max do okolo 480 stopni, gdzie znajomy na tym samym pellecie lecz innym palniku ma okolo 650 stopni na palniku a spaliny w granicu 100 stopni

Założyłeś kolego temat i szukasz pomocy ja się Ciebie pytam o jaką pomoc Ci chodzi. 

Piec za wolno podbija temp w zakresie jednego stopnia przez  90 sekund , o czym Ty piszesz a według Ciebie jak szybko powinien takową temp podpić w ile sekund.

A skąd u Ciebie takie temp kity płomienia , kto je mierzy i czym   :huh:

A zapoznałeś się z instrukcją obsługi kotła , palnika i sterownika.

Radze Ci się zapoznać tylko ze zrozumieniem ją czytaj i zastosuj się do tego co tam jest napisane.

Opublikowano

Witam, problemem jest spalanie 30 kg peletu na dobe, jak tak dalej pojdzie bede musial wziasc kredyt na opał :)

Temperatura jest mierzona profesjonalnym pirometrem, tak jak pisaem wczesniej jest wysoka temperatura spalin okolo 150 stopni, to chyba za duzo??

Opublikowano

Dużo grzebałeś w sterowniku jak tak to przywróc ustawienia fabryczne.

30 kilo to dużo za dużo. Musisz podać swe nastawy z parametrów serwisowych i parametrów użytkownika. Od tego trzeba zacząć.Zrób zrzuty przez econet jak masz.

A ten pirometr to gdzie jest zamontowany.

Opublikowano

Kolego wrzucilem ustawienia fabryczne, jedyne co zmienilem to wydajnosc podajnika, i %nadmuchu odpowiednio 22%, 25 % i 30%, niestety nie mam econeta, przymierzam sie do zakupu. A pirometr to jest "odpowiednik" policyjnej suszarki z tym ze zamiast predkosci pokazuje mierzona temperature.

Opublikowano

Jeżeli nie znam Twych parametrów ustawień które są bardzo istotne to trudno mi jest Tobie pomóc .Poza tym piszesz bardzo skąpo , a ja nie zamierzam Cię ciągnąć za język.

Na forum w innych wątkąch  o KIPI jest dużo pokazanych ustawień i trzeba je skorygować sam je tam zamieszczałem.

Daj sobie spokój tym pirometrem  bo to to żadna wartość która się nie odnosi do niczego  i nie ma żadnego przełożenia na jakikolwiek parametr spalania pelletu.

A temp spalin jest rzeczywiście bardzo duża i ten worek idzie w komin. Więc trza spowolnić wylot spalin poprzez jakieś zawirowywacze półki w twym piecu którego przekroju nie znam , bo zdjęcia nie przedstawiłeś.

Tak że siak czy owag jak chcesz nie brać kredytu na pellet to radzę CI wziąść kartkę długopis podejść do sterownika i spisać wszystko odnośnie ustawień kotła itd.

A przede wszystkim musisz zamieścić szeroki opis Twej instalacji ustawień kotła idt , itp. Bez tego nici.

Opublikowano

Koego Robin jak bede po pracy to zrobie tak jak piszesz, ogolnie to dziekuje za dobre checi, a moj piecyk w przekroju wyglada tak :

post-77144-0-45298100-1515582415_thumb.png

Opublikowano

Po pracy zajedź od razu do sklepu i kup dwie cegły szamotowe połówki które położysz po przeciwnej stronie palnika na ruszczcie wodnym to powinno spowodować obniżenie temp spalin poprzez wydłużenie drogi , zastanowił bym się jeszcze nad ostatnią półką tą pod czopuchem wylotu spalin, ale zrób na razie to.

Rozumiem , że temp spalin mierzysz czujnikiem temp spalin , czy też innym wynalazkiem.

No i kolego musisz przedstawić swoje nastawy kotła , mieszaczy itp. 

Opublikowano

No wiec po kolej co do nastaw pieca

USTAWIENIA KOTŁA:

Temp zadana kotła 60 stopni

Max moc kotła 16 Kw

Max moc nadmuchu 30 %

Srednia histereza H2 - 3 stopnie

Srednia moc kotla 8 Kw

Srednia moc nadmuchu 25 %

Min histereza H1 - 1 stopien

Min moc kotla 5 Kw

Min moc nadmuchu 22 %

Histereza kotla 5 stopni

Min moc w aktywnym trybie fuzzy logic 0 %

Max moc w aktywnym trybie fuzzy logic 100 %

Moc nadmuchu ruszt 30 %

Wydajnosc podajnika 14,5 kg/h

Masa paliwa w tescie 1450g

USTAWIENIA CWU:

Temperatura zadana 55 stopni

Tryb pracy pompy - bez priorytetu

Histereza zasobnika - 5 stopni

USTAWIENIA SERWISOWE:

Ustawienia palnika - praca

Czas cyklu praca 15 sekund

Kalorycznosc paliwa 5,2 kWh/kg

Wydluzenie pracy podajnika 2 - 8 sekund

Czyszczenie :

Cykl rotacyjnego oczyszczania 130 sekund

Nadzor:

Czas nadzoru 0

Mieszacz  mam ustawione tylko pompa

Do ogrzenia mam 85m2 dom z zewnatrz 15 cm styropionu grafit, poddasze jakies 230 m2 dachu wczym ocieplote jest narazie 50m2 welna pracowana grubosci 15 cm. Instalacja w kotlowni jak i w domu nowa. Bojler wiszacy 140 litrow z podwojna wezownica podlaczony do pieca jako osobny uklad, w salonie kuchni lazience i korytarzu ogrzewanie podlogowe (4 petle lacznie okolo 350mb rury). Podlaczone jest poprzez zawor termostatyczny Afriso ATM (20-43 stopnie), wyjscie ka kaloryfery w 3 pokojach plus drabinka w lazience zawor 4D, ktory mam caly czas ustawiony na 5, nie mam do niego narazie silownika. Wszystko pchaja pompy Grundfos Alpha 2 25-40

Szamotki wsadzilem przed chwila, jak sie piec wlaczy sprawdze co z temperatura czopucha, jest ona jak narazie mierzona moim pirometrem (wiem ze jest bardzo dokladny), pomimo tego zamowilem dzis czujnik temperatury spalin i econet po przeczytaniu 25 stron postow o palniku Kippi :)

Kontaktowalem sie rowniez z producentem mojego pieca i facet poinformowal mnie ze produkuja takie zawirowywacze do mojego modelu. Dla zainteresowanych koszt okolo 100zl, oczywiscie zamowione. To by chyba bylo na tyle kolego Robin, mam nadzieje ze teraz wystarczajaco opisałem :) Pozdrawiam

Opublikowano

No OK o to chodziło. 

Powiedz z opisu wynika , że jedna pompa pcha na 4 petle podłogówkę oraz druga na grzejniki i drabinki  i na tej pętli  zawór 4 D , żaś 3 pompa oddzielny układ CWU tak 

A powiedz jak to jest spięte na powrocie do kotła po kolei.Co jest pierwsze a co na końcu jaki powrót z czego.

Napisz jaka temp puszczasz na podłogówkę jaką na grzejniki. Jak możesz to zmierz temp na powrocie już przy samym kotle.

Co Tobie steruje temp w domu ecoster 200 i jaka pompę rozłącza ,jak temp jest osiągnięta, zakładam , że podłogówka chodzi non stop czyli cały czas grzeje tak.

Co do ustawień kotła to nie widzę jakiś nieprawidłowości. Podniósł bym temp zadana kotła do 68 oraz nadmuch na poszczególnym mocach czyli 25 minimalna 29 średnia i 35 najwyższa.

Kocioł pracuje w Trybie FL tak

Jaką temp utrzymujesz w mieszkaniu.

pozdrawiam :)

Opublikowano

Jeszcze bym zwiększył histerezę na kotle i CWU. Co ile rozpala sie palnik? Bo 30kg przy takim metrażu to powiem szczerze tak delikatnie masakra

Opublikowano

No OK o to chodziło. 

Powiedz z opisu wynika , że jedna pompa pcha na 4 petle podłogówkę oraz druga na grzejniki i drabinki  i na tej pętli  zawór 4 D , żaś 3 pompa oddzielny układ CWU tak 

A powiedz jak to jest spięte na powrocie do kotła po kolei.Co jest pierwsze a co na końcu jaki powrót z czego.

Napisz jaka temp puszczasz na podłogówkę jaką na grzejniki. Jak możesz to zmierz temp na powrocie już przy samym kotle.

Co Tobie steruje temp w domu ecoster 200 i jaka pompę rozłącza ,jak temp jest osiągnięta, zakładam , że podłogówka chodzi non stop czyli cały czas grzeje tak.

Co do ustawień kotła to nie widzę jakiś nieprawidłowości. Podniósł bym temp zadana kotła do 68 oraz nadmuch na poszczególnym mocach czyli 25 minimalna 29 średnia i 35 najwyższa.

Kocioł pracuje w Trybie FL tak

Jaką temp utrzymujesz w mieszkaniu.

pozdrawiam :)

Wrzucam zdjecie na ktorym widac powroty 1 jest to powrot z podlogoki, 2 powrot z grzejnikow, niestety nie moge dokladnych zdjec wrzucic bo stoi tam tona peletu.

Jest tak jak napisales jedna pompa za zaworem 3d termostatycznym pcha podloge, 2 ga za zaworem 4d pcha 4 kaloeryfery, i osobna do CWU. Na podlogowke mam puszczone 36 stopni, na kaloryfery idzie calosc - 60 (tyle co aktualnie jest na piecu) lecz zawor 4d mam ustawiony w polowie, takze czesc wraca bezposrednio do pieca, dodam jeszcze ze na wszystkim kaloryferach zalozone sa glowice termostatyczne Danfos i sa z reguly ustawione na 3 (odpowiednik 20 stopni), temperatura powrotu tuz przy piecu okolo 40 stopni. W salonie zamontowany Ecoster Touch, na nim wyswietla 22 stopnie, Termostat w sterowniku mam wylaczony takze panel nic nie rozlacza. Podlogowka chodzi 24 h, No i piec chodzi w trybie FL

post-77144-0-72603700-1515662293_thumb.jpg

Opublikowano

Jeszcze bym zwiększył histerezę na kotle i CWU. Co ile rozpala sie palnik? Bo 30kg przy takim metrażu to powiem szczerze tak delikatnie masakra

Powiem szczerze ze nie spradzalem jeszcze, dam znac pozniej, za duzo tych rzeczy naraz pozmienialem :) a te 30 kg to faktycznie masakra

Opublikowano

A dodam jeszcze ze po wstawieniu szamotek na ruszt temperatura spalin spadla o jakies 30 stopni, takze mam teraz w okolicy 120 mierzone pirometrem :), czekamy na czujnik spalin i dodatkowe zawirowywacze.

Opublikowano

Wrzucam zdjecie na ktorym widac powroty 1 jest to powrot z podlogoki, 2 powrot z grzejnikow, niestety nie moge dokladnych zdjec wrzucic bo stoi tam tona peletu.

Jest tak jak napisales jedna pompa za zaworem 3d termostatycznym pcha podloge, 2 ga za zaworem 4d pcha 4 kaloeryfery, i osobna do CWU. Na podlogowke mam puszczone 36 stopni, na kaloryfery idzie calosc - 60 (tyle co aktualnie jest na piecu) lecz zawor 4d mam ustawiony w polowie, takze czesc wraca bezposrednio do pieca, dodam jeszcze ze na wszystkim kaloryferach zalozone sa glowice termostatyczne Danfos i sa z reguly ustawione na 3 (odpowiednik 20 stopni), temperatura powrotu tuz przy piecu okolo 40 stopni. W salonie zamontowany Ecoster Touch, na nim wyswietla 22 stopnie, Termostat w sterowniku mam wylaczony takze panel nic nie rozlacza. Podlogowka chodzi 24 h, No i piec chodzi w trybie FL

Kolego @GrzesiekW85 z tego wynika , że masz cały czas odbiór KW z pieca na podłogówkę oraz grzejniki, który cały czas grzeje to znaczy praktycznie Palnik się nie studzi nagrzeje do zadanej kocioł, następuje cały czas odbiór i znów się załącza palnik i tak w koło. I tu masz odpowiedź na tak duże spalanie pelletu 30 kg.

Instalacja jest poprawna z tego co widać na zdjęciu dot. powrotu.

Może zastanawiać dlaczego skoro to wszystko grzeje cały czas to co się dzieje z temp w domu , że tylko 22 st. Ale jak piszesz masz super ocieplony.

Powiem szczerze , że gdyby u mnie tak to grzało to bym musiał mieć cały czas rozszczelnione okna bo bym w domu nie usiedział.

To nic , że masz głowice termostatyczne to OK ale nie miej jednak nie może zawór 4D puszczać na grzejniki 60 st. Musisz go pomału przykręć tak by szło na grzejniki około 30-35 st i tak masz zapas w stosunku do głowic, w tedy wzrośnie temp na powrocie która masz za małą -producent pieca pisze o 50 st. jak będzie 45 to OK.

Wiem , że przy ogrzewaniu podłogowym nie jest zalecana przerwa w ogrzewaniu i wychładzanie obiegu to OK. Ale na pewno poprzez ecosterToucz gdy temp zostanie osiągnięta w salonie jak piszesz 22 st i innych pomieszczeniach tam gdzie są grzejniki musisz w ustawieniach regulatora ecomax 860 spiąć pompę z panelem w salonie i w przypadku osiągnięcia temp zadanej termostat wyłączy pompę . Ustaw histeryzę pomieszczenia na 0,5 - 0,7 st jak spadnie o te wartość to się pompa znów załączy i dogrzeje pomieszczenia. Ten zabieg pozwoli już na widoczne oszczędności.

Pompę CWU ustaw bez priorytetu

Zrób temp kotła 68 i jej histeryzę na 8-9 st jak spadnie temp na kotle do 59 to dopiero palnik podejmie pracę.

Załączenie pompy od CO ustaw 45 st .

Twój kocioł jest OK fajny wymiennik tylko mym zdaniem trochę przy krótkie półki te poziome tak że praktycznie ta temperatura szła środkiem w czopuch. ale jak sam widzisz co zrobiły szamotki już ją przytrzymały , pokusił bym się jeszcze do jej obniżenia do 100 st a nawet do 90 tylko nie wiem co u Ciebie z kominem się będzie dziać.Żeby się nie okazało , że kosztem oszczędności spalanego pelletu posadzisz komin . Na to musisz zwrócić uwagę i tego nie bagatelizować bo szkoda nowego domu i Twej pracy. Jak coś to czeka Cię włożenie wkładu z kwasówki albo docieplenie komina na poddaszu wełną twardą do ociepleń.

Pozdrawiam  :)

Opublikowano

Kolego ladnie to wszystko opisales i wiem juz gdzie szukac przyczyny mojego problemu, jednakze mam kilka pytan odnosnie kwesti technicznych mianowicie:

- czy pompa od obiegu podłogowki powinna byc podpieta pod zaciski BP (pompa kotła) czy pod PM (pompa mieszacza)

wydaje mi sie ze pod BP, ale chce sie upewnic

- jesli pompa od kaloryferow bedzie podlaczona pod PM to w ktorym miejscu powinnien byc czujnik temperatury mieszacza, i kiedy powinien wylaczac ta pompe??

Chyba ze twoj zamysl jest taki zeby 2 pompy podlaczyc pod jedno wyjscie?

A komin mam Leiera ktory jest zrobiony z kamionki to z nie powinno byc problemu z ta niska temperatura.

Opublikowano

Sprawdzilem na tych ustawieniach ktore mialem podane wczesniej, rozpala sie co 38 minut, teraz wprawadze poprawki i zobaczymy

Opublikowano

Witam  pompa od obiegu podłogówki powinna być podpięta pod zaciski BP (pompa kotła) zaś ta od grzejników jako pompa mieszacza.

Czujnik temperatury mieszacza powinien znajdować się za pompą - czyli zawór 4D pompa , czujnik temp mieszacza. on jest w tej chwili zbędny ponieważ nie masz siłownika na zaworze 4D a w oparciu właśnie o ten czujnik w zależności jaką ustawisz temp jaka ma iść na grzejniki taką zawór ustawi sobie sam tolerancja + - 2 st .Poza tym masz głowice termostatyczne za pomocą których regulujesz temp w pomieszczeniach.

Możesz ten czujnik założyć to przynajmiej przy ekonecie będziesz miał podgląd jaka temp jest na mieszaczu, od razu załóż czujnik temp powrotu sobie za jednym razem ale je dobrze zaizoluj by nie przekłamywały są to groszowe sprawy ale istotne dla podglądu całego układu grzewczego nie będziesz musiał latać z pirometrem.

Teraz sprostowanie czujnik temp mieszacza nie rozłączy CI pompy grzejników zrobi to ecosterToucz, tylko musisz dla tego obiegu w ustawieniach regulatora wybrać go oraz ustawić wyłączenie pompy od termostatu na tak i to wszystko. W ustawieniach serwisowych pozycja mieszacz:

Minimalna temperatura zadana obiegu grzewczego
20°C

Maksymalna temperatura zadana obiegu grzewczego
50°C

Obsługa mieszacza
Włączona CO

Nieczułość obiegu mieszacza
2.0°C

Wybór termostatu obiegu
ecoSTER T1

Wyłączenie pompy mieszacza od termostatu 
Włączony
Działaj i informuj o oszczędnościach.
Pozdrawiam
Opublikowano

Kolego Robin wszystko zrobione tak jak pisales, z tym ze narazie nie chce zeby ecoster touch wylaczal mi podlogowke, zobacze co sie bedzie dzialo, reszta jest tak jak opisujesz, dorzucam fotki i jedna jest jak ja montuje czujniki temperatury, na ten kawalek mosiadzu od spodu smaruje jeszcze taka pasta jak do montazu procesora ktora super odbiera cieplo. 

Ponadto z tego co na ta chwile zauwazylem to ze bardzo duzo ciepla zabiera podlogowga, temperatura jej powrotu jest niska, zastanawiam sie czy zawor termostatyczny nie jest uszkodzony a objawem jest to ze pompa chodzi na maksa - 3 bieg, a pokazuje wydajnosc tylko 400l/h, po zalozeniu czujnika temperatury powrotu z tych obiegow uzyskuje temperature 43 stopnie, ale to jeszcze sprawdze, zamiast zaworu 3 d wstawie tam narazie lacznik z kawalka rury i sprawdze przeplyw na pompie, na chyba ze 25-40 nie daje rady???

Dorzucam fotki. 

A jesli chodzi o oszczednosci to jak cos z tego wyjdzie, to przy mojej wizycie w Hamechu umowimy sie na jakis obiad :) Pozdrawiam

post-77144-0-55864600-1515693840_thumb.jpg

post-77144-0-19640300-1515693903_thumb.jpg

post-77144-0-74073900-1515694060_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.