lukaszzz Opublikowano 31 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 31 Grudnia 2017 W poprzednim sezonie zamieniłem piec 17kw seko zasypowy który ogrzewal parter 100mk na Kocioł z podajnikiem Kotly Leszka 24 kw polaczajac szeregowo bojler na poddaszu oraz 5 grzejników. Szybko okazało sie ze piec przy dużym starym i wręcz nieszczelnym domu pali krocie nawet 60 kg ns dobe. Znajomy polecił mi zakup regulatora pokojowego co tez uczynilem zamontowalem go w przedpokoju na poddaszu i rzeczywiście spalanie zmniejszyli się ale niepokoi mnie fakt ze piec jest teraz dość długo w trybie podtrzymania i kisi sie na temperaturze ok 43-44 stopnie. Zastanawiam sie czy bede w stanie za pomocą silownika do zawodu 4d wystarowac tak temperature, ze podczas kiedy piec jest w podtrzymaniu zawór przymykalby sie aby temp w podtrzymaniu była bardziej zblizona do zadanej. Domyślam sie ze mój post jest trochę chaotyczny jednak z gory bardzo dziekuje za pomoc
lukaszzz Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor #4 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Tak wynikało z tabeli producenta, aczkolwiek później uświadomiłem sobie że piec może okazać się przewymiarowany kiedy dom będzie miał nowy dach i będzie w 100% szczelny ale może zbiegnie sie to w czasie z adaptacja 2 pietra i dorzucę jeszcze 3 grzejniki na ten strych
kotlyleszka Opublikowano 13 Stycznia 2018 #5 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Witam.Pozwolę sobie w skrócie.... Założenie zaworu przeważnie ma sens. Z tego co wiem z praktyki, z tego co się nasłuchałem, najważniejsze jest aby różnica między zasilaniem a powrotem, nie była większa jak 10 stopni, przynajmniej przy kotłach górno kanałowych - najlepiej jeśli różnica jest jednocyfrowa w granicach 7 stopni, a przy 3-4 stopniach różnicy bez mała ideał. Nie powinny się wytwarzać warunki do "roszenia" się kociołka.... Tak mi powiadały naprawdę mądre głowy, ale do rzeczy. Co do pokojówki, proszę o info czy: -mamy pompę ładującą c.w.u. (domyślam się że jak nie, to będzie założona przy montażu zaworu) -na jaką funkcję ustawiony jest regulator pokojowy - czy sterownie pompą c.o., czy sterowaniem kotła w podtrzymaniu... Podejrzewam, że w tej chwili ma Pan ustawiony na podtrzymanie - kocioł się wyłącza w momencie gdy pokojówka osiągnie temperaturę zadaną, niezależnie jaka temperatura jest na kotle a pompa pracuje dalej. A można tak ustawić regulator pokojowy, że kocioł będzie dogrzewał się do swojej temperatury zadanej- w funkcji pompy pokojówki. Np. ustawi Pan kocioł na 55 stopni, pokojówkę na 22 stopnie, w momencie osiągnięcia temperatury 22 stopni przez pokojówkę, wyłączy się pompa c.o. a kocioł będzie pracował do swojej temperatury zadanej, wyłączy się i będzie stał w podtrzymaniu. Tak w skrócie W razie pytań proszę o telefon do firmy. Postaram się pomóc. Jeśli będzie potrzeba przestawimy sterowanie pokojówki w sterowniku głównym kotła tak aby dogrzewał się do swojej temperatury. Jeśli zdecyduje się Pan na telefon do nas, poproszę o podanie nr kotła - łatwiej nam będzie - znajduje się w instrukcji obsługi kotła na 32 stronie. Mam nadzieję, że choć o mały "jeden niedopalony spiek" pomogłem Paweł Nowak kotlyleszka
konwera007 Opublikowano 13 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Ja dopiero rok temu założyłem zawór 3D i jestem mega zadowolony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.