lucasii Opublikowano 30 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Dzień dobry. Szukałem dość długo w sieci rozwiązania mojego zagadnienia, niestety bezowocnie. Co może oznaczać, że nie stosuje się takich rozwiązań, albo nie potrafię wpisać właściwego zapytania. Czy istnieją siłowniki i sterowniki do zaworów mieszających termostatycznych? Zapytanie dotyczy instalacji ogrzewania podłogowego w mieszkaniu (brak dostępu do pieca gazowego). W tym momencie mam tylko "ręczny" wpływ na temperaturę, poprzez ustawienie zaworu mieszającego termostatycznego. Wszystkie sekcje podłogówki (6) dotyczą jednego pomieszczenia i nie mam potrzeby sterowania nimi osobno.Wiem, że można zastosować listwę i siłowniki na każdą z sekcji, ale chciałbym to rozwiązanie zostawić na koniec. Temat rozwiązałby siłownik sterowany poprzez jeden termostat pokojowy... Z góry dzięki za odpowiedzi.
ameno25 Opublikowano 30 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Kolego masz 3d termostatyczny , czyli taki który sam pilnuje temp. jaką mu ustawisz , na co Ci tam jakiś siłownik i sterownik ? przecież on jest w pewnym sensie automatyczny . Sprawdź tylko jego zakres temp. na OP powinien być 20-43* i jeśli ustawisz na nim 28-30* przy obecnych temp będzie to wystarczająco . Natomiast jeśli chcesz np kontrolować temp . wody zdalnie lub pogodowo , musiałbyś zastosować 3d manualny z siłownikiem , a do siłownika sterownik , np z funkcja internetową i czujnikiem zewnętrznym dla pogodówki . W tym przypadku musiałbys przerobić instalacje
ameno25 Opublikowano 30 Grudnia 2017 #3 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Sterownanie siłownikami OP , jedynie poprzez termostat pokojowy jest rozwiązaniem złym , i cieżko to nazwać sterowaniem , jest to po prostu włącz wyłącz daną pętle . Lepiej jest sterować tak aby temp podłogi była utrzymywana na stałym poziomie , np 26* , a nie ze raz ma 30* a jak termostat wyłączy to spadnie do 25* , załączy i znów grzeje ja do 30*
Gość Digitrax Opublikowano 30 Grudnia 2017 #4 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Można to łatwo przerobić aby była regulacja temperatury pomieszczenia bez wykorzystania automatyki. Trzeba wywalić zawór termostatyczny, w jego miejsce dać trójnik. Pomiędzy trójnikiem zasilania i powrotu trzeba wstawić zawór zwrotny aby ciepła woda z zasilania nie płynęła bezpośrednio do powrotu. Na rurze zasilającej czyli przed trójnikiem instaluje się wtedy zawór 1/2 cala termostatyczny z głowicą na kapilarze umieszczoną tam gdzie ma być regulacja temperatury. Ustawiamy na termostacie takim np 21 stopni i dopuszcza on lub blokuje dopływ ciepłej wody do mieszacza regulując w ten sposób temperaturę podłogi a wiec i pomieszczenia.
lucasii Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor #5 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Sterownanie siłownikami OP , jedynie poprzez termostat pokojowy jest rozwiązaniem złym , i cieżko to nazwać sterowaniem , jest to po prostu włącz wyłącz daną pętle . Lepiej jest sterować tak aby temp podłogi była utrzymywana na stałym poziomie , np 26* , a nie ze raz ma 30* a jak termostat wyłączy to spadnie do 25* , załączy i znów grzeje ja do 30* Dzięki za zainteresowanie. Jest tak jak piszesz, mogę ustawić 27 stopni i nie ruszać. Potrafię sobie jednak wyobrazić sytuację że w ciągu dnia słoneczko przygrzeje i temperatura w pomieszczeniu będzie za wysoka. Co wtedy?
Gość Digitrax Opublikowano 30 Grudnia 2017 #6 Opublikowano 30 Grudnia 2017 TZM, który masz nie reguluje temp. wody na podstawie temp. otoczenia więc nie zmieni temp wody w podłogówce gdy w pokoju zrobi się cieplej.
ameno25 Opublikowano 30 Grudnia 2017 #7 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Gdy słoneczko przygrzeje to nawet jak wyłączysz ogrzewanie to i temperatura powietrza wzrośnie , spokojnie możesz grzać w tym czasie podłogę , w związku z tym że im blizej temp podłogi do temp otoczenia to oddaje ona mniej ciepła , dzieje sie tak dlatego ze przy OP róznica pomiedzy temp pomieszczenia a grzejnikiem czyli podłogą to zazwyczaj max 5* , a jak temp pomieszczenia zrówna sie z temp podłogi to wtedy podłoga nie oddaje ciepła , nie promieniuje Ps. opcja Digitraxa jest dobrym rozwiązaniem
lucasii Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor #8 Opublikowano 30 Grudnia 2017 TZM, który masz nie reguluje temp. wody na podstawie temp. otoczenia więc nie zmieni temp wody w podłogówce gdy w pokoju zrobi się cieplej. Dzięki za info (ten pierwszy post jeszcze układam w głowie). Ogarniam to, że mieszacz w moim przypadku ma za zadanie utrzymać stałą temp. bez względu temp. źródła, czyli pieca do którego dostępu nie mam. Ale wydawało mi się logiczne, że można dać sygnał z termostatu pokojowego i siłownik delikatnie przekręci tym mieszaczem. Ale widzę, że to nie takie proste ;)
Gość Digitrax Opublikowano 30 Grudnia 2017 #9 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Tak to właśnie obecnie masz u siebie. Bez względu na temperaturę zasilania z kotła masz za zaworem stałą temperaturę. Stosując moje zaproponowane rozwiązanie masz wpływ na temperaturę wody zmieszanej więc i temperatury podłogi. Gdybyś chciał to wykonać jakimś sterownikiem elektronicznym to musiałbyś zainstalować zawór 3D + siłownik. W szafce na niego miejsca nie ma a i koszt około tysiąca złotych zachęcającym nie jest.
ameno25 Opublikowano 30 Grudnia 2017 #10 Opublikowano 30 Grudnia 2017 A ja znów myśłe że skoro to jest jedno pomieszczenie , to obecnie nie masz co przerabiać , raz czy dwa razy w roku jak zmienisz na tym termostatycznym temp to tez Ci ręce nie odpadną :)
Gość Digitrax Opublikowano 30 Grudnia 2017 #11 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Oj ameno nie wystarczy 2 x w sezonie to zmienić. Temperatura pomieszczenia przy stałej temperaturze zasilania podłogi zmienia się bardzo często w zależności od warunków panujących za oknem. Po to są wymyślone sterowniki pogodowe i pomieszczenia by tak regulować czynnikiem ciepła aby temperatura w pomieszczeniu zawsze była stała.
marwol Opublikowano 30 Grudnia 2017 #12 Opublikowano 30 Grudnia 2017 U mnie od 1go października idzie 27-28stopni na podłoge. Daje to 22.8-22.9st w salonie. Jeszcze nic nie korygowałem. W tamtym sezonie 3x zmieniałem ręcznie temp wody w OP. I nie widze u siebie potrzeby zautomatyzowania OP.
ameno25 Opublikowano 30 Grudnia 2017 #13 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Powiem Ci z własnego doświadczenia że ta pogodówka to jest jak dla mnie beee , dla przykładu czujnik od północy dziś pokazuje cały dzień -2 , według krzywej przydziela mi 30* zasilania na podłogę , tylko tyle ze od południa to słońce tak świeci że w pokojach upał po 25*! , innym razem znów czujnik pokazuje 5+ , ale wieje wiaterek i odczuwalna jest 0 , krzywa przydziela 27* i okazuje sie że jest za mało ;( , także z tymi regulacjami to nie tak do końca pięknie i cacy Chciałbym jeszcze dodać ze u kolegi ten TZM , nastawia sie nie tylko to co dostaje na wejciu z kotła , ale równiez to co dostaje z powrotu podłogi , takze jak jest w pokoju cieplej to podłoga oddaje mniej ciepła wraca cieplejsza woda , i juz TZM sie przymyka na kocioł , otwiera bardziej na powrót z podłogi , co za tym idzie pompa ciagnie mniej wody z kotła , mniej do niego wtłacza , więc to wszystko co on ma jest wystarczające jak dla jednego pomieszczenia
Gość Digitrax Opublikowano 30 Grudnia 2017 #14 Opublikowano 30 Grudnia 2017 ... i dlatego najlepszy rozwiązaniem jest sterownik pogodowy wraz z termostatem pomieszczenia, który wprowadza korektę nastaw a co za tym idzie proporcje zmieszania za zaworem 3D. To jak działa TZM nie ma znaczenia skąd on w danym momencie pobiera wodę do zmieszania i w jakiej proporcji. On ma za zadanie utrzymać stałą temp. na wyjściu. Jeżeli Ciebie zadowala mechaniczne ręczne sterowanie temperaturą to ok. Inni lubią automatykę i pełen komfort użytkowania czyli bezobsługowy i za to wolą raz zapłacić.
MikiQ Opublikowano 30 Grudnia 2017 #15 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Jesteście pewni że w tej szafce nie zmieści się zawór 3d z silownikiem? Do tego czujnik pogodowych i czujnik w salonie. Według mnie jest tam na tyle miejsca żeby to upchnąć. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
ameno25 Opublikowano 30 Grudnia 2017 #16 Opublikowano 30 Grudnia 2017 wszedłby 3d ale dzwiczek nie zamkniesz z załozonym siłownikiem , druga sprawa pewnie ma inny rozstaw niz ten TMZ więc delikatne przeróbki muszą być
MikiQ Opublikowano 30 Grudnia 2017 #17 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Obudowa ma pewną regulacje żeby odsunąć ją od ściany. A ścianę zawsze można wygipsowac powiedzmy z 1 metr od szafki żeby wyciągnąć ją do obudowy i nie będzie tego widać. No chyba że zawór z silownikiem będzie faktycznie za dużo odstawal. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
MikiQ Opublikowano 30 Grudnia 2017 #18 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Są zawory które silownik mają montowany z boku tak jak jest tutaj pokretło regulacji temperatury. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
lucasii Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor #19 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Czy montując zawór 3D zamiast termostatycznego, może zaistnieć sytuacja kiedy do obiegu trafi temperatura np 40 stopni. Tzn. czy możliwe jest że automat chcąc spełnić wskazania z zewnątrz i wewnątrz, otworzy zawór zbyt mocno?
ameno25 Opublikowano 30 Grudnia 2017 #20 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Automat puści taka temp jaka mu ustawisz , automat działa w oparciu o czujnik temp. który instalujesz na belce zasilającej w Twoim przypadku , poza tym przyzwoity sterownik powinnien miec w ustawieniach parametr gdzie ustawiasz max temp. jaka ma puscic w obieg
lucasii Opublikowano 4 Stycznia 2018 Autor #21 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Dziękuję za wszystkie wskazówki. Jeden lub dwa sezony zobaczę jak układ się zachowuje. Ile razy będę musiał korygować temperaturę ręcznie. Potem podejmę decyzję co do dalszych działań. Na ten moment wątek zamykam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.