Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Cofajacy Sie Dym

dresik86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
posiadam piec KSW Alfa plus ( wentylator znajduje się na dolnych drzwiczkach) i pale węglem orzechem 1.....i mam problem

Podczas palenia w piecu jak chce dołożyć węgla otwieram dolne drzwiczki gdzie znajduje się wentylator i później środkowe i w tym momencie dym mi się cofa na zew. pieca ( a nie powinno być tak)

Komin, czop wyczyszczony ze sadzy.. nigdy nie miałem takiej sytuacji :( czyżby węgiel szajs.. :(
Ktoś by powiedział ze komin jest zapchany i dym się cofa do pieca i później jak otwieram drzwiczki dym wylatuje

pomocy :(

Opublikowano

..ja zaobserwowałem u siebie podobne zjawisko...jak otworzysz drzwi popielnika to pęd powietrza pod zasyp wypycha spaliny przez drzwiczki zasypowe do kotłowni...szczególnie gdy się kocioł uruchamia, komin jest zimny i nie ma wystarczającego ciągu...nie otwieram je po prostu na oścież i jest spokój...

Opublikowano

A czy konieczne jest otwieranie drzwiczek popielnika do dosypywania opału?

jeśli dmuchawa chodzi to muszę otworzyć ponieważ później to co jest w piecu wylatuje na zewnątrz pieca albo bym musiał co włożenie węgla wyłączać komputer ( a jestem po wymianie bo poprzedni się zepsuł.. i wolałem nie wyłączać/włączać )

Dzis paliłem kostka gruba.. wzielem rozłupałem na male części i nie dymiło się.. wiec chyba prawdopodobnie to wina węgla..

Opublikowano

Sterowniki mają,choć nie wszystkie,mozliwość wyłączenia dmuchawy na czas dosypywania opału.Jeżeli twój nie ma to możesz spokojnie wyłączać cały sterownik głównym wyłącznikiem,przez to się nie zepsuje.A jak się boisz to możesz na przewodzie do dmuchawy założyć wyłącznik,taki od lampki nocnej i po problemie.Jaki masz sterownik?

Opublikowano

Majstry - wyłaczyć dmuchawę trzeba, ale w zasypowcu i tak trzeba odchylić lekko drzwi od dołu żeby zrównoważyć ciśnienie w komorze spalania - bo po otwarciu góry może komuś włosy wypalić jak zassie tlen i zrobi lekkie bum...
Po wyrównaniu ciśnienia i lekkim otwarciu góry dół już można zamknąć..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.