bmartin Opublikowano 17 Marca 2009 #1 Opublikowano 17 Marca 2009 Wiem, że temat "oklepany", ale im wiecej czytam, tym głupszy jestem! Bardzio prosze o fachową pomoc. Buduję domek wolnostojący parterowy z poddaszem użytkowym o pow. całkowitej ok. 160m2 ocieplony kryty dachóką ceramiczną Moim marzeniem jest piec z podajnikiem na ekogroszek i pellets z rusztem na drewno. Czy moc 15 - 17kV wystarczy? No i główna kwestia - jaki piec??? Cały czas myślałem o Kostrzewie - Pellets Plus (choć takiego już chya nie ma, przynajmniej nie widzę na stronie), a ostatnio Fuzzy logic... A teraz czytam i czytam... i coraz ardziej boję się kostrzewy! Błagam pomóżcie - co polecacie? Co powinienem kupć? jakie są plusy i minusy. Wiem, że nie ma idealnych rozwiązań, ale jakie jest najmniej złe? Z góry dziękuję za wszelką pomoc Pozdrawiam Cytuj
SanitSystem Opublikowano 17 Marca 2009 #2 Opublikowano 17 Marca 2009 Zobacz sobie np kotły lazara, na pelet, zboża, groszek polecam kociołek Granpal albo Heatmatix tylko one nie maja rusztów na drewno. Cytuj
Neo Opublikowano 17 Marca 2009 #3 Opublikowano 17 Marca 2009 Ciekawe masz podejście szukając "najmniej złego kotła" :). Ja mam zamontowany kocioł który spala równie dobrze eko-groszek jak i pellets (sprawdzałem). Dodatkowo ma druga komorę spalania na drewno. Jest to Klimosz Ling Duo 25. Dzisiaj zamieszczę kilka fotek. Pozdrawiam. Cytuj
neokowal1 Opublikowano 17 Marca 2009 #4 Opublikowano 17 Marca 2009 Jeśli chodzi o moc kotła to dla nowego budownictwa przy współczynniku U~0,3 W/m2K kocioł 15kW jest wystarczający do powierzchni 230m2. Zobacz tu: http://www.zebiec.com.pl/index.php?pname=324 Cytuj
bmartin Opublikowano 17 Marca 2009 Autor #5 Opublikowano 17 Marca 2009 O piecu Klimosza Ling Duo słyszałem.. i też ma sporo negatywnych opinii, ale tak pewnie jest w przyadku każdego pieca na różne paliwa... Jestem w okolic trójmiasta, woj. pomorskie - dobrze byłoby, aby seriws też był w mojej oklicy sensowy. Przy okazji - kotłowniea będzie miała ok. 6,5m2 - czy pomieszczę się w niej z piecem i jakimś sensownym zapasem opału? Cytuj
robertio Opublikowano 17 Marca 2009 #6 Opublikowano 17 Marca 2009 Witaj bmartin, no to jest nas dwóch, ja również "reprezentuję okolice Trójmiasta" :) Pod wpływem "natłoku wiedzy" przyswajanej na tym forum dałem się przekonać do kotła Taurus Gaur - wyczytałem nawet w jakimś post-cie, że mają serwis ogólnokrajowy, ale jeszcze tego nie sprawdziłem osobiście - upewnię się zanim ostatecznie dokonam zakupu. Natomiast co do kotłowni - chyba może być trochę ciasno - ja mam 7 m2 i po rozmieszczeniu na rysunku pieca z zachowaniem zalecanych odległości od ścian + stojący wymiennik cwu + jakaś umywaleczka i za wiele miejsca nie zostaje. Ja na szczęście mam wydzielone osobne pomieszczenie na składowanie opału. Cytuj
Neo Opublikowano 17 Marca 2009 #7 Opublikowano 17 Marca 2009 Jesteś w lepszej sytuacji gdyż Gaura (czy też inny kocioł o zbliżonej konstrukcji jakoś upchniesz:). Kolega w przypadku kotła z podajnikiem ślimakowym będzie miał ciasnawo. Trzeba koniecznie pamiętać o pozostawieniu około 1 metra od strony ślimaka dla prac serwisowych. Pozdrawiam. Cytuj
neokowal1 Opublikowano 17 Marca 2009 #8 Opublikowano 17 Marca 2009 Powierzchnia kotłowni w sam raz na kocioł + osprzęt, na opał zdecydowanie za mało. Musisz się liczyć z tym że każdy opał musisz mieć suchy (najlepiej kupować latem), a więc przechowywanie pod chmurką nie wchodzi w grę. Co do kotłów to uważam że nie ma złych kotłów tylko źli palacze. W każdym trzeba się nauczyć palić, a szczególnie w tych z podajnikiem i o każdym przeczytasz niepochlebne opinie od tych co to nie umieją palić. Zanim uzyska się zadowalające efekty, trzeba czasami długie godziny spędzić w kotłowni i testować różne ustawienia sterownika. Cytuj
benik Opublikowano 17 Marca 2009 #9 Opublikowano 17 Marca 2009 O piecu Klimosza Ling Duo słyszałem.. i też ma sporo negatywnych opinii, ale tak pewnie jest w przyadku każdego pieca na różne paliwa...Jestem w okolic trójmiasta, woj. pomorskie - dobrze byłoby, aby seriws też był w mojej oklicy sensowy. Przy okazji - kotłowniea będzie miała ok. 6,5m2 - czy pomieszczę się w niej z piecem i jakimś sensownym zapasem opału? Witam Bmartin :-) zobacz sobie stronke http://www.heiztechnik.pl/ piece tej fimy sam jestem na niego zdecydowany model Q EKO DUO 17KW i jest model Q EKO UDO 2 ten pierwszy na ekogroszek i mial drugi po dokupieniu palnika szuflada ..za 1000 masz podstawowy paliwo Pellet a zastepczy Ekogroszek - serwis i forma ze Skarszew Takze blisko Trojmiasta jakies 70km okolo bez problemu z czesciami a co do Kostrzewy odpusc sobie - jak tez chcialem ale po informacjach o serwisie z Polski i od sewisantow nie warto pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi