aleksandram Opublikowano 21 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Dzień dobry, Mieszkamy w kamienicy po kompleksowym remoncie. Mamy centralne ogrzewanie i o dziwo jest całkiem ciepło tzn 21-22 stopni. Przewody wentylacyjne, które mamy w łazience i kuchni działają prawidłowo tzn nie wieje z nich zimnym powietrzem. Za to w sypialni w ścianie idą stare przewody kominowe przez które ściana ta jest lodowata. Zimno aż z niej promieniuje. Budzę się w nocy, boli mnie głowa z zimna. Po mojej stronie łóżka jest już tylko 16 stopni. Chciałabym się dowiedzieć czy można zrobić coś z takim starym, nieużywanym ciągiem kominowym tak, żeby zimne powietrze do nich nie wpadało. W każdym mieszkaniu jest ten sam problem. Z czym mogę się udać do administratora budynku poza sugestią konsultacji z kominiarzem. Nie ufam mu za bardzo ponieważ nie lubi żadnych inwestycji i nie wiem czy nie będzie kręcił i przeciągał sprawy. Boję się też, ze w końcu ta ściana zawilgotnieje. Przestawianie łóżka nie wchodzi w grę :) Pozdrawiam, A.
henryk1953 Opublikowano 21 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Sprawdzić wyczystki czy są otwarte ,pewnie tak ,w przeciwnym przypadku nie powinno byc przepływu powietrza w przewodzie kominowym.To możesz zgłosić do administracji (wspólnoty) taki przepływ generuje dodatkowe koszty ogrzewania .To problem nie tylko twój ,ale reszty lokatorów też.Dla administracji to nie wielki problem .Ja też jestem mieszkańcem bloku ,u mnie problem był ze ścianą na klatkę schodową Sprawę załatwiło ocieplenie tej ściany.W efekcie mniejsze rachunki za ogrzewanie.
aleksandram Opublikowano 21 Grudnia 2017 Autor #3 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Dziękuję za odpowiedź. Głupie pytanie - a gdzie są te wyczystki? W mieszkaniu w ścianach nie mamy żadnych otworów od starych pieców.
bossq11 Opublikowano 21 Grudnia 2017 #4 Opublikowano 21 Grudnia 2017 W piwnicy zerknij. lub na dachu budynku. Zazwyczaj jest tak ze jak wieje to prosto do komina wentylacyjnego. Jak są nie aktywne i masz pewność w 100 % to można zapikować, lub ocieplić całą ścianę styropianem założyć siatkę, klej, gips, farbę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.