Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Dużym Poborem Ekogroszku W Sasie Efekt 23 Kw

Thesamiolster

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdeczni, jestem nowy na forum, dlatego nie do końca mogę się odnajdować. Proszę o pomoc, niedawno zakupiony został dla mojego domu starego budownictwa ocieplonego styropianem 10 cm o powierzchni ogrzewanej 180m2  piec 5 klasy marki Sas Efekt 23 kw, jest on wyposażony w sterownik TECH ST-550 z Pid. Problem mój polega na tym, że piec ten pobiera za dużo opału, bo w ciągu 3-4 dni przy temperaturze zew. -5 st. pożera jakieś 170 kg ekogroszku. Zawór mieszający jest ustawiony na 4 stopniu, gdyż w domu jest gorąco :

Oto konkretne nastawy pracy przez fachowca których jeszcze nie ruszałem :

Czas podawania - 20 sek.

Czas przerwy - 60 sek.

Siła nadmuchu - 35 %

Praca podtrzymaniu - 20 sek.

Przerwa podtrzymaniu - 22 min ( jednak nie zawsze wytrzymuje, załącza się wcześniej )

Wentylator podtrzymaniu - 50 % 

Temp. zadana CU 50 %

Temp. zadana CWU 50 % 

Temp. podajnika to 20-22%

Temp. przy wyjściu komina maks. dochodzą do 150 st. kiedy zaczyna pracować, spada do 79 st. kiedy jest w potrzymaniu 

Prosiłbym o jakieś porady czy oby te ustawienia są dobre, czy też mógłbym coś pozmieniać co było by bardziej ekonomiczne.

Wklejam również własny film , gdzie pokazuje całą prace kotła 

Opublikowano

Na początek zacznij od nastaw 5 sek podawanie, 25 sek przerwa w podawaniu i dostosuj dmuchawę zacznij od 30%. Kocioł na 60 - 65 st C. Po 30 min możesz zajrzeć na palnik i zobacz co się tam dzieje. Jak będziesz wprowadzał zmiany, to zmieniaj tylko jeden parametr, np przerwa w podawaniu z 25 na 30. Samego czasu podawania nie ruszaj, niech zostanie 5 sek. Przerwę musisz tak dostosować, aby palnik był dobrze ustawiony, tak aby do popielnika spadał sam popiół. Potem dmuchawa, ma być na granicy dymienia.

Kolejna sprawa to zawór 4D, poczytaj tu na forum jak powinno się go prawidłowo montować, porównaj z tym co masz, zwróć uwagę jak go prawidłowo ustawić.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dziękuję bardzo za podpowiedz, jutro postaram się zmienić te parametry , a proszę mi powiedzieć czy jeżeli zadam na kotle temp. 55 st., czy też owa temperatura może być? po prostu teraz przy tej temp. 50 st. mam już zbyt ciepło w pomieszczeniach mieszkalnych, dlatego zmieniłem wartości na zaworze z 0 do 4. Zapytam jeszcze o taką rzecz, czy jeżeli budynek jest  taki jak opisałem i kocioł ma tyle do ogrzanie czyli 180 m2 to wówczas współczynnik 23 kw nie jest za duży, czy też lepiej kiedy piec jest ciut większy. 

Opublikowano

Ustaw kocioł na 60 st C, a zawór daj na minimum, nie wiem jak masz go ustawionego, gdzie jest min. a gdzie max, ale ustaw go tak aby większość wracała do kotła. Z twojego opisu wynika że masz tylko grzejniki i nie posiadasz ogrzewania podłogowego. W twoim przypadku możesz ustawić kocioł na 60 st C, a to co ogrzewa dom to to co jest za zaworem 4D, zaworem regulujesz temp na instalację i temp powrotu do kotła. Jesli na grzejnikach posiadasz zawory termostatyczne to ustaw je na 3 i koryguj w miarę potrzeb, więcej lub mniej.

Jak już dojdziesz do stanu w którym w domu będzie panowała komfortowa dla ciebie temp. to zaczniesz ustawiać kocioł.

Z tego co podałeś w 1 poście: podawanie 20 sek, przerwa 60 sek to stosunek 1:3. to jest bardzo dużo. Podałem ci 5/25 to jest 1:5. Od takich nastaw należy wychodzić i regulować czasem przerwy w podawaniu aż osiągniesz zadowalający rezultat. Przy obecnie panujących u nas warunkach atmosferycznych (mam do ciebie 30 km) mam nastawy 5/45 sek.

Opublikowano

Dobrze posłucham Twoich rad, jutro spróbuje to poprzestawiać i zobacze jakie są rezultaty czy na plus czy na minus, a czy temperature wody mogę zostawić 50 st. czy również ją zwiekszyć ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam odświeżę temat gdyż wcześniej nie miałem jak, na ta porę zmieniłem palio na Skarbka workowanego. osiągi kotła znacznie się polepszyły. Moje nastawy to :

Czas podawania - 7 sek.

Czas przerwy - 50 sek.

Siła nadmuchu - 28 %

Praca podtrzymaniu - 8 sek.

Przerwa podtrzymaniu - 9 min 

Wentylator podtrzymaniu - 29 % 

Temp. zadana CU 53 %

Temp. zadana CWU 50 % 

Temp. podajnika to 20-25%

Temp. przy wyjściu komina maks. dochodzą do 105 st. kiedy zaczyna pracować, spada do 65 st. kiedy jest w potrzymaniu . 

Zacznę od tego dlaczego ustawiłem temp. kotła na 53 a nie na 60 jak mi doradzacie, gdyż taka temp. jest jak najbardziej akceptowalna dla naszego domu oraz temp. jaka się w nim znajduję. Przy ustawieniach na 60 a nawet na 64 st. powrót wody nie znaczenie się zwiększył z 40 na 46 st. a spalanie nie spadło w ogóle zostało na tym samym a może nawet większym poziomie niż przy temp. 53 st., zawór ustawiony mam w skali 10 stopniowej na 7,8 st. a sama pompa CO jest na 1 biegu. Histeria CO jest nastawiona na 3 st. i o dziwo wszystko pracuje poprawnie . Dzwoniąc również do infolinii Sasa dowiedziałem się, że mogę mieć ustawiona taka temp. jaka mi odpowiada, a znowuż jeżeli bym chciał żeby spalanie jeszcze trochę się zmniejszyło to podpowiedzieli żeby założyć regulator pokojowy z siłownikiem do zaworu 3 drogowego, to wtedy jeszcze mogę zaoszczędzić na spalaniu parę kilo na dobę . Zdam relacje jeszcze jakie spalanie będę miał na ustawiony algorytmie PiD . Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za jakąkolwiek pomoc .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.