Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Pieca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mozecie mi powiedziec czy jest jakis sterownik ktory moglby wylaczyc pompe co

Kiedy zostanie osiagnieta temperatura zadana a wlaczyc kiedy znowu przejdzie w tryb grzanie mk

Opublikowano

Mam niemalna instalache co bez cwu be zaworu 3d 4d i piec w tej chwili w podtrzymywaniu wytrzymuje tylko 10 minut

A dzis zrobilem test i gdy piec przeszedl w podtrzymanie wylaczylem pompe co i piec trzal okolo 25 minut wiec spalanie groszku zmniejsztylo by sie znacznie

Opublikowano

No tak,tylko czy wtedy grzeje grawitacyjnie?Nawet jeśli grzeje to i tak temperatura w układzie spadnie  i gdy pompa włączy się ponownie wciśnie do pieca więcej chłodnej wody niż normalnie i w efekcie piec będzie dłużej pracował.I może być to samo,a nawet gorzej

Opublikowano

Tez o tym myslalem i zmierzylem czas w jakim sie nagrzewa teraz a w jakim mi sie nagrzal gdy wylaczylem pompe roznica to 3 minuty wiec trzy razy podawanie po 10 sekund

Opublikowano

To o co ci chodzi.Ustawiasz temp. cwu taką przy jakiej piec przechodzi w czuwanie,pompka się wyłączy.A włączy się gdy spadnie o nastawioną histerezę

Opublikowano

Tez prawda jutro sprobuje i zobacze jak bedxie ze spalaniem

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Sterownik st480 wyłączy dowolną pompę po osiągnięciu zadanej i włączy po zejsciu temp zgodnie z ustawieniem niezależnie czy piec bedzie w trybie praca czy nadzór

Wysłane przy użyciu Tapatalka.

Opublikowano

Taka cykliczna praca pompy spowoduje Ci większe spalanie , a nie mniejsze , przekonasz sie o tym jak już wydasz kasę na sterownik .

Już dla próby wolałbym kupić za 20zł najtanszy prorogramator tygodniowy wpinany do gniazdka , a do niego pompę i ustawić np 15min praca 10 postój 

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.