colover Opublikowano 10 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Kupiłem tonę tego paliwa. Na próbę. Spalam w palniku Ardeo Iron 15kW. Trochę popaliłem samym, ale teraz mieszam do 50/50 z ekogroszkiem syberyjskim. I muszę powiedzieć, że spala się ta mieszanka bardzo fajnie. Płomień dość długi, jasno-żółty ze wstawkami zielonymi. Bałem się, że żar będzie się cofał w podajniku, ale nic takiego nie następuje. Popiół 2%, kaloryczność pod 18MJ. Zapłaciłem 680zeta za 1100kg. Ale to mało istotne. Chcę sprawdzić jak zachowuje się ta mieszanka i czy będzie się nadawać do mojego większego palniczka. I wychodzi na to, że tak. Cena w zakupie całosamochodowym tj. 22-24 big-bagi, w lato to okolice 300zł/tona netto. A to już jest sporo taniej niż węgiel. Tylko problem ze składowaniem.
Gość berthold61 Opublikowano 10 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 10 Grudnia 2017 To nawet po 200 zł jest jak bierzesz tira , są jeszcze pelety z papieru czy celulozy w Bielsku bbiałej oraz warszawie z tego co widziałem ale ten z celulozy jest zdecydowanie mocniejszy coś ok 22mj
Gość berthold61 Opublikowano 10 Grudnia 2017 #4 Opublikowano 10 Grudnia 2017 tak bez transportu ale poszukać bliżej siebie bo sporo tego jest pod tytułem pelet przemysłowy
ByCygano Opublikowano 25 Lutego 2020 #5 Opublikowano 25 Lutego 2020 Witam, odświeżę temat, pali ktoś obecnie takim peletem. Może wypowie się o wrażeniach, czystości, spalaniu ? A może ktoś zna dostawce, który realizuje wysyłkę na cały kraj w dobrej cenie takiego peletu ? Oczywiscie chodzi mi o workowany a nie w ilosciach dla elektrowni.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.