Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Moduł Dim A-Bt (Niska I Wysoka Temperatura)

mateusz77

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w związku z moim problemem z ogrzewaniem opisanym tutaj:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/25035-brak-przep%C5%82ywu-na-rozdzielaczu-od-grzejnik%C3%B3w/

poważnie zacząłem zastanawiać się nad zakupem modułu DIM A-BT (niska i wysoka temperatura).

Pomysły ze sprzęgłem i osobną pompą na grzejniki też brałem  pod uwagę ale nadal pozostaje problem ze sterowaniem dwiema strefami.

Mój kocioł: Immergas Victrix TT 12 ERP

Sterownik: CAR V2  + sonda zewnętrzna

Czy taki moduł będzie w 100% działał z moim kotłem?

Moduł ma służyć do rozdzielenia układu na niską temperaturę (podłogówka ok. 120m^2) i wysoką temperaturę (4 grzejniki + 2 drabinki).

Czy przy zamontowaniu modułu pojawi się sytuacja jak obecnie, że kocioł ma zadaną temperaturę 50* ale gdy osiągnie w pomieszczeniu, gdzie zamontowany jest CAR V2 zadaną temperaturę to zbija temperaturę wody do niższej zamiast utrzymywać te 50*? Taka sytuacja objawia się  tym, że na grzejniki leci już za zimna woda by coś nimi ogrzać...

Jaki sterownik (nie ma znaczenia czy przewodowy czy bezprzewodowy) kupić do takiego modułu?

Opublikowano

Kolego moja rada taka, przy takiej modulacji kotła zostaw go niech pracuje 24h, jak nie będzie mógł zejść z mocą to sam wyłączy palnik. Załóż zawór tródrogowy 1'' z siłownikiem i dokup najprostszy do niego sterownik np. tech st-430 cena 300 zł, w kotle ustaw krzywą grzewczą dla grzejników jeśli masz Car V2 tu gdzie grzejniki przestaw parametr dimens na 10 jesli jest gdzie podłogówka ustaw go na 20, dla podłogówki ustaw krzywą grzewczą w st-430. Na grzejniki załóż termostaty ( na drabinki nie zakładaj zostaw je otwarte na maxa). Odpuść sprzęgło bo jeśli chodzi wszystko ok w chwili gdy pracuje kocioł to znaczy że instalacja grzeje prawidłowo. Jeśli nadal Car V2 będzie wyłączał kocioł to trzeba będzie się go pozbyć i w kotle ustawić krzywą grzewczą

Opublikowano

"...Czy przy zamontowaniu modułu pojawi się sytuacja jak obecnie, że kocioł ma zadaną temperaturę 50* ale gdy osiągnie w pomieszczeniu, gdzie zamontowany jest CAR V2 zadaną temperaturę to zbija temperaturę wody do niższej zamiast utrzymywać te 50*? Taka sytuacja objawia się  tym, że na grzejniki leci już za zimna woda by coś nimi ogrzać..."

To są brednie! DIM A-BT ERP pozwala na ogrzewanie dwóch stref o różnych temperaturach zasilania a każda strefa jest sterowana oddzielnym termostatem. Nawet jak termostat strefy grzejnikowej wyłączy pompę to strefa podłogowa będzie grzana do osiągnięcia zadanej temperatury. I odwrotnie.  Żadna zimna woda na grzejniki lecieć nie będzie gdy będzie pracować strefa podłogówki. Inną sprawa jest to czy akurat CAR V2 będzie dobrym sterownikiem. Wydaje się że nie ale to radzę skonsultować z pomocą tech. producenta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.