Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mikomar 50Kw - Dom 100M2 Problem

onliest

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam duży problem z moim pieciem być może z całą instalacją na która została wydana bardzo duża suma pieniędzy.

Otóż cała instalacja grzewcza została zrobiona z myślą ogrzewania 3 budynków natomiast obecnie ogrzewany jest tylko jeden z nim.
Dom wolnostojący nieocieplony o pow. 100m2. Instalacja znajduje się w budynku gospodarczym oddalonym o 15m, wszystko jest przeciągnięte pod ziemią. Problem polega na tym że spalane są bardzo duże ilości ekogroszku kiedy piec podgrzewa tylko jeden budynek oraz bojler. Byłbym wdzięczny za fachową pomoc w ustawieniach tego pieca ewentualnie w znalezieniu jakiś (niezbyt udanych rozwiązań).

Piec: MIKOMAR - KVM56R Moc: 50kW

Sterownik; Argon 2

Wentylator bębnowy: POL-FANS typ: RMS-120

Temp ustawiona na 53 'C

Ustawienia sterownika:
1. Czas przedmuchu w stanie nadzoru cP : 29 sek

2. Czas przerwy w stanie nadzoru cb : 17 min

3. Krotność podawania w podtrzymaniu PP : 01

4. Obroty w podtrzymaniu od : 12 bieg

5. Temperatura załączenia pompy eP : 38 'C

6. Temperatura wyłączenia regulatora Eu : 32 ;C

7. Obroty maksymalne oC : 12 bieg

8. Czas między podawaniem cd : 30 sek

9. Czas podawania cu : 08 sek

10. Temperatura zasobnika C.W.U Ec : 43 'C

11. Temp. wyłączenia pompy ładującej C.W.U nc : 50 'C

Opublikowano

A co zmiana ustawień zmieni? Kocioł jest minimum 5 razy za duży a ze nie mamy jeszcze mrozów to za duży jest pewnie 10 razy. Ten kocioł do ogrzewania 100 mwygląda tak samo jak byś silnik od STARA próbował zastosować do malucha i chciał byś zużycie paliwa tak ustawić żeby było takie jak przy silniku od malucha. No tak się nie da niestety. Na 3 budynki też kocioł będzie za duży ( chyba że maja razem ponad 500 m2). 

Opublikowano

Ja mam pytanie co to są wg Ciebie bardzo duże ilości ekogroszku? Dla jednych 20kg to dużo dla innych 100kg jest ok. Dużo to pojęcie względne. Pytanie kolejne czy piec źle pracuje? Przerzuca? Niedopala? Spieki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.