Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Dobrze Ustawić Piec Kwm-Sgr 19Kw

Kamil2017

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prosił bym o Pomoc jak ustawić sterownik Argon 3 żeby spalał jak najmniej. Posiadam kocioł z podajnikiem Kwm-sgr 19kw dopiero się uczę i nie wiem jak go ustawić.

Czas podawania 9sek

Czas pomiędzy podawaniem 51sek

Wydajnosc dmuchawy 14

Czas przedmuchu w podtrz. 10sek

Czas przerwy w podtrzyma. 18min

Krotność podawania w pod. 3bieg

Temp pieca 55s

Używam Eco groszku Ecobran 27Mj/kg

Nie wiem czy jest spowodowane to że piec nagrzewa się do 55°C wyłącza się rośnie jeszcze temp do 61°C mija jakies 10min temp spada do 48°C i trzeba czekać 40min żeby nagrał znowu do 55

Dom 136m2 11grzejnikow bez podłogowki.

Opublikowano

U mnie to tak wygląda:

Temperatura na piecu 40C, w domu między 21-23C. A na zewnątrz dziś 2C.

Czas podawania ustawiłem obecnie na 24s a czas między podawaniem 38s.

W palenisku jest ładny kopczyk a popiołu dziennie dosłownie garsta.

Kaloryczność  ekogroszku 24. 40kg wsypane wystarcza spokojnie na 3,5 dnia.

Dmuchawa trochę mniej jak w połowie otwarta.

Dziś czas postoju między jednym a drugim podawaniem wynosił 1h 20min. A ślimak podawał 4 razy.

Nie pamiętam teraz do jakiej temp. rośnie po podaniu i do jakiej spada jak zaczyna podawać.

Dom ma 100m2.

Spróbuj zwiększyć czas podawania a zmniejszyć trochę przerwę. Na piecu masz teraz 55C?

Też na początku nie byłem zadowolony z tego jak wygląda praca spalania tego pieca. Metodą prób i błędów piec teraz spala taką ilość jak podałem tylko ciekawe czy nie da się jeszcze lepiej tego wszystkiego ustawić...

Pozdrawiam Damian.

Opublikowano

Teraz mam czas podawania 14sek

Czas przerwy 50 sek

W podtrzymania 15sek

Przerwa między pod. 13min

Ktornosc pod 1 raz

Temp 55 Nieraz wzrasta do 60°c i teraz niedawno wyszło mi że piec pracuje 10min a w postoju 30min temperatura w pomieszczeniu 19.2c Eco groszek mam 27mj

Opublikowano

Jak jest większy Kopczyński i lepiej się 0ali to szybciej temp wzrasta?

Ja mam ustawione na 55stop wzrasta nieraz do 68 65 i jak spadnie do 53.9 piec się załącza i muszę czekać 10min i chyba 10podan żeby dobił do 55

Opublikowano

Moim zdaniem poszukaj pomocy u jakiegoś hydraulika, albo osoby która montowała piec, bo to spalanie puści cię z torbami, Trzeba znaleźć przyczynę gdzie tkwi problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.