suri1986 Opublikowano 30 Listopada 2017 #1 Opublikowano 30 Listopada 2017 Witam, Wydaje mi się że mój kocioł pali troche za dużo, jeśli chodzi o aktualne temperatury - 50 kg/dobe. Może nie czepiałbym się bardzo, gdyby rórki wszędzie były maksymalnie gorące, a w pokojach spadała temperatura zadana. Ale przykręcony jest na zaworze 4d na 5-7, a temperatura np. w nocy nigdy nie spada ponize zadanej w konkretnym pokoju - zadana 18, a w pokoju jest zawsze powyżej 19 w nocy. Próbowałem już różnych ustawień, wypróbowałem ustawienia kolegi tu z forum, który również męczył się z ustawieniami poprzednika kotremu, ale dalej jest problem. Dodam że pale dobrej jakości miałem(moi znajomi też mają tłokowce i mają dużo niższe spalanie), temperatura na kotle to 55, na cwu 50 i mam sterownik multi 751 g. Dodam jeszcze że długo dochodzi do zadanej temperatury i dosć szybko ją traci. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
CooleR Opublikowano 30 Listopada 2017 #2 Opublikowano 30 Listopada 2017 Co do spalania to jest duża szansa, że jest ono poprawne, odpowiednie do danych warunków. Nie martw się, takie musi być i już. PS. OMG. Jak się czyta takie posty, to nasuwa się pytanie......, poczytaj forum, zwróć uwagę jak zadają ludzie pytania, jakie są potrzebne istotne informacje nt kotła, nastaw, instalacji i takie tam
suri1986 Opublikowano 30 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 30 Listopada 2017 Piec mocy 25 kw. Ogólnie reszta to fabryczne dane, bądź moje próby, ale nie chce tez nikomu nic sugerować...
topicktm Opublikowano 30 Listopada 2017 #4 Opublikowano 30 Listopada 2017 Kawalerka czy pałac Belwederski?
suri1986 Opublikowano 30 Listopada 2017 Autor #5 Opublikowano 30 Listopada 2017 210 metrów kwadratowych użytkowych. Plus piec stoi w nieogrzewanej piwnicy. Termometr koło niego pokazuje 20 stopni.
topicktm Opublikowano 30 Listopada 2017 #6 Opublikowano 30 Listopada 2017 I to są właśnie dane które powinny znaleźć się w pierwszym poście.. Zrób i wrzuć zdjęcia palnika podczas pracy, z wnętrza kotła i popiołu. Moze za mocno dmuchasz?
suri1986 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor #7 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Próbowałem różnych ustwień, z krótkim czasem podawania i z długim, z słabym wentylatorem i mocnym. Zaraz pójde jeszcze zrobić zdjęcie popiołu.
CooleR Opublikowano 1 Grudnia 2017 #8 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zdjęcia nie rób, lepiej wyczyść popielnik niech będzie widać cały palnik.
armus Opublikowano 4 Stycznia 2018 #10 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Witam Szanowne Grono. Mam ten sam problem. Dla uściślenia u mnie zawór 3d i podobna powierzchnia do ogrzania. Pomoże ktoś??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.